Meld deg på vårt nyhetsbrev

Bygd flåte som plukker plastsøppel i elver - drømmekunde er Coca-Cola

The Sweeper, en unik «feieflåte» som stopper plastsøppel i elver fra å renne ut i havet, er ferdig montert i en industrihall på Herøya.
Plastdugnad for verden: Gründer Dag Lønnerød, til høyre, har sammen med familie, ingeniørvenner og støtte fra 30 bedrifter bygd The Sweeper, en unik «flåte» som feier unna plastsøppel i elver. Her er gründer Dag Lønnerød, sammen med senior medspiller, Torbjørn Lønnerød, (86).

Nå gjøres flåten, Sweeper, klar for testkjøring i et elveløp nær Skien.

Sweeper er første prototype bygget for å samle plastsøppel i elver. Den bygger på Lønnerøds idé, modnet gjennom flere år, og utallige planskisser. 

Plastdugnad for verden

– Tanken er primært at dette prosjektet er en "dugnad-til-verden-prosjekt", forteller gründer Dag Lønnerød, glad og litt utladet etter en hektisk innspurt i sommer. Jeg har nå ca. 30 firmaer samt noen fond som støtter meg, sier han stolt. 

tre menn står i pilothall foran installasjon som skal samle plastsøppel
I midten Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS, sammen med gründer og Lønnerød senior.

Lønnerød lister opp en 15-talls personer fra familie, ingeniørvenner, GREP, maskineringsfirma Ebitech  og flere i Herøya-miljøet, samt Herøya Industripark AS som bidrar i dugnaden. Nærmere 70 prosent av bedriftene som har vært involvert er lokale. De har bidratt med stål, rekkverk, plastmaterialer, samt hyggelig leie og tilrettelegging i industrihall på Herøya.

Testes på elv i Skien

Sweeper skal testes på en elv i Skien i løpet av høsten.   

– Målet er å se at flåten fungerer. Den er bygget for å driftes mekanisk, med minst mulig high-tech for enkel bruk og vedlikehold, forklarer Lønnerød.

Elvestrømmen snurrer to skovelhjul som driver beltekjedene der plastsøpla sluses inn. 

oppfinneren står på platting på plastsoper
Teknisk forklart: Prinsippet er at Sweeper ankres opp i elven. Lenser som er festet i front former en trakt foran en renne som stikker ned i vannet og tar med seg plastsøppel. Søppel transporteres opp rennen med skraper og tømmes bak i en container, plassert på en flytebrygge i testperioden. Containeren fylles opp med søppel som kan hentes med jevne mellomrom.

– Jeg ønsker at Sweeper assosieres med en «gråtass», veldig driftssikker og enkel å vedlikeholde. Dette er også bekreftet som ønskelig i forbindelse med kundemøter vi har hatt. I og med at plastflåten skal opereres i mindre teknologiske land i verden er det en stor fordel.

Drømmekunde

– Hvem er drømmekunden?

– Drømmekunde kan være WWF, miljøorganisasjoner eller store konsern som ser for seg å bidra i det globale samfunnet. Jeg drømmer om Coca-Cola. Klarer jeg å få de på hugget til å kjøpe x antall Sweeper, då får vi en industriell mulighet. mann i blå skjorte i pilothall

– Veien for å gjøre denne om til et industrielt produkt er ikke så lang, hevder Lønnerød. – Men Coca-Cola, og andre kjøper ikke Power Points, de vil se Sweeper i drift. Det er det vi skal vise fram når vi nå får den på elva.

Stoppe plast i havet

Plastsøppel i havet har fått alarmklokkene til å gå verden rundt. Og 90 prosent av all plast som renner ut i havet kommer fra 10 elver, skriver forskning.no.

– Målet for Sweeper er jo at den skal bli overflødig, men nå er det behov for den, sier Lønnerød. – Mesteparten av plastsøppelet som renner ut i havet kommer fra noen store elver i Asia og Afrika, men også i Telemarkskanalen er det plastsøppel, spesielt på våren og ved flom 

– Når plast flyter ut i havet er det for sent. Der brytes plasten ned av sol, alger gror på, og plasten synker til bunns, forklarer han. – Det blir vanskelig å samle inn. Plastsøppel må fjernes i elvene før det går videre. Da kan vi stoppe plastforurensning i havet.

Vil bidra

Asgeir Knutsen, forretningsutvikler Herøya Industripark AS tilbyr å bidra videre. 

mann i lys skjorte står i pilothall
Asgeir Knutsen, forretningsutvikler i Herøya Industripark AS

– Jeg heier på gründere som skaper egne produkter, sier han. – Vi er jo ikke best på å lage slike typer produkter i Grenland. Å få til ny verdiskapning er spennende og viktig. Man kan se for seg at det kan bli mer virksomhet rundt dette produktet dersom det satses riktig. Det ønsker jeg og vi fra Herøya Industripark AS og nettverket vårt, å hjelpe til med.

 

Les også