Rå på å mikse råstoff til gjødsel

tre personer står i pilotanlegg

Tove Kilen, til høyre, eiendomsforvalter i Herøya Forskningspark, har all grunn til å smile. Hun huser Yaras største testpilot, en minifabrikk kjørt av forskere som finner rett råstoffmiks til verdens viktige gjødselproduksjon. Her sammen med fra venstre pilotoperatør Kim Claussen og pilotansvarlig Lene Sund.

I et stort pilotanlegg i forskningsparken testkjører forskere i Yara forskjellige fosfater, et råstoff til gjødselproduksjon. 

Hver dag utvikler og tester forskere og industrieksperter i Herøya Forskningspark nye idéer for å gjøre energi, industri og produkter enda mer fornybare og bærekraftige.

Møt ekspertene, ivrige etter å fortelle om jobben de gjør med å kjøre testanleggene, lab’ene og store pilotanlegg.

Testkjører fosfater i pilotanlegg – mer aktuelt enn noensinne  

Lene Sund og to kollegaer i Yara testkjører forskjellige fosfater, råstoff til gjødselproduksjon, i stort pilotanlegg i forskningsparken. Rett fosfatmiks er avgjørende for å unngå problemer i gjødselproduksjon. Med et råstoffmarked i endring, er det mer aktuelt enn noensinne.

to personer i pilotanlegg foran monitor

Lene Sund, pilotansvarlig i Yara og driftsoperatør Kim Claussen.

– Vi drifter et anlegg som er en kopi i miniformat av hele våtdelen i prosessanlegget i fabrikken. Det er rett og slett en minifabrikk i ca. en tusendel i størrelse. Her gjør vi tester for å finne optimal miks av fosfater vi bruker som råstoff i gjødselproduksjon. Rett miks er viktig for å unngå problemer i produksjon og for å få høy kvalitet. Markedet og tilgang på fosfater har endret seg, og da er det enda mer aktuelt å gjennomføre tester for å se hvordan råstoffene fungerer i produksjonsprosessen, sier Sund.

Minifabrikken forklart

I filmen forklarer Lene pilotanlegget og viser forskjellige fosfater som testes ut i «minifabrikken» i den store testhallen i forskningsparken.

Se flere bilder fra Yaras pilotanlegg i Herøya Forskningspark

kvinne i gul jakke og hjelm står i pilotanlegg

– Dette er et anlegg med en størrelse som krever en del fasiliteter. Vi trenger kran, truck, salpetersyre, damp, vann og strøm. Det får vi her i forskningsparken, så det er et fint sted å ha pilotanlegget, sier Lene Sund.

to people standing in a white lab

Gjør tester i mindre skala på laboratoriet. Lene Sund på laboratoriet med kollega Tanja Vojnovic.

kvinne viser testrigg i laboratorie

Lene Sund viser testrigg i laboratoriet.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler