Hun sørger for at det blomstrer i industriparken

dame sitter og jobber i gul blomsterbed foran stort grått kontorbygg

Anleggsgartneren i Herøya Industripark, Birgitte Kidholm, som vi vanligvis ser henne, opptatt med å få blomster til å trives.

Når du kommer kjørende til Herøya Industripark i sommerhalvåret, blir du møtt av en rundkjøring som bugner av blomster. Rabattene ved innkjøringene er like flotte. Blomsterprakten kommer ikke av seg selv. 

Anleggsgartner Birgitte Kidholm jobber året gjennom for at industriparken i Porsgrunn skal være fylt med blomster i alle farger.

– Jeg har drømmejobben. Jeg vil nesten si at jeg er født til å jobbe med dette, sier Birgitte. – Men det er bare tilfeldigheter som har ført meg hit, og som gjør at jeg nå har ansvaret for å stelle plantene i industriparken.

blomster i rundkjøring

Birgitte er ansatt hos Anleggsgartner Nordengen AS, som har kontrakten med Herøya Industripark AS om plantestellet. Hun styrer jobben selv og har med seg en assistent for å løse oppgavene. I år har hun med seg Susanne, som begynte hos Nordengen for 1,5 år siden. – Det er veldig moro og ha med seg noen som setter like stor pris på jobben som meg.

Forandring fra år til år

– Det er strevsomt når det topper seg i sommersesongen, men det er verdt det. Når du har drømmejobben, så stiller du strenge krav til deg selv, sier Birgitte. – Jeg blir fryktelig sliten noen ganger, men sånn må det være. Jeg har frie tøyler og et veldig godt samarbeid med kunden vår.

Mørk rød blomst

– Det høres ut til at du går på jobb hver morgen med høyere ambisjon enn bare å levere det som står i kontrakten?

– Ja, det er meg, det. Sånn er det å ha drømmejobben. Og jeg har helt siden jeg begynte vært opptatt av forandring. Det kommer nye farger i bedene hvert år, og samtidig må jeg tenke på at dette ikke er en blomsterpark i byen – det er et industriområde, der noen fant ut at det skulle være store grøntanlegg. Jeg har bed i skyggen, og jeg har bed i slagg, så det er en del hensyn å ta. Jeg kan for eksempel ikke ha tulipaner på grunn av ulike typer nedfall, så da bruker jeg påskeliljer og stemorsblomster i stedet.

– Hvorfor er det så viktig med forandring fra år til år?

humle midt i en gul blomst

– En kan gjøre så mye med blomster, og jeg liker å vekke folk litt. Om det hadde vært likt bestandig, så hadde ikke folk sett sommerblomstene. Dessuten så sørger forandringene for at jeg holder meg våken og kreativ, jeg får noe nytt å stelle med, noen nye farger og nye impulser. Men så må jeg alltid tenke på at alt skal stelles. I rundkjøringen har jeg mest mulig vedlikeholdsfrie blomster for å jobbe minst mulig i trafikken.

Gikk i lære i Porsgrunn kommune

Birgitte har gartnere bakover i familien, men veien fram til jobben var litt tilfeldig. Hun var på et jobbsøkerkurs hos NAV i Drangedal og skrev søknader på jobber som var annonsert i avisene. Hun skrev to søknader bare for å øve, og kurslederen ga beskjed om at de skulle sendes. Hun fikk begge jobbene og sa ja til læreplass i Porsgrunn kommune.

Etter læretiden i Porsgrunn kommune fikk Birgitte fagbrev som anleggsgartner for 20 år siden. Den første jobben hennes var hos Telemark Hage- og Hyttesenter, som ble kjøpt opp av Anleggsgartner Nordengen. Telemark Hage og Hyttesenter var det første firmaet som stelte plantene i industriparken etter at Hydro sluttet å ha egne gartnere.

– Sesongene varierer fra år til år. I år har det vært veldig mye ugras. For to år siden gjorde vi ikke annet enn å vanne, forteller Birgitte. – Da var det så varmt at min filippinske medhjelper klaget på varmen. Vi mistet fire trær den sommeren, og det var egentlig veldig lite når en tenker på forholdene.

Bjørnebær utenfor kontorbygget

Bak Bygg25 finnes en liten kjøkkenhage. Her vokser solbær, bringebær, bjørnebær, rips og jordbær. Og vi plukker med oss når vi går forbi.

Jobben pågår året rundt

ampell med gule blomster som henger høyt

– Sesongen starter så fort snøen går, forteller Birgitte. – Vi må fjerne grus fra bed og plener, og det blir gjort reparasjoner etter brøyteskader. Så er det tid for stemoren, og løkblomstene kommer opp. Samtidig har ugraset begynt å gro, så da må det lukes. Praktisk talt hele Herøya Industripark er anlagt på fyllmasse. Derfor dreneres plener og bed ekstra fort, og det blir veldig varmt når sola står på. Det fører til at ugraset gror ekstra fort, og det er en formidabel jobb å vanne når sommervarmen kommer.

I slutten av mai skal sommerblomstene plantes, og stemorsblomstene og all løken skal opp av jorda. Sesongen fortsetter med vanlig vedlikehold som vanning, stell av blomster, luking av ugras, enda mer vanning, gjødsling og kantklipping. Bilfinger IM klipper plenene, mens Anleggsgartner Nordengen AS har all kantklippingen.

I oktober skal alle blomstene opp igjen. Birgitte forsøker å gi bort så mye som mulig av det som kan overvintres i kjellere, som knoller og geranium og noen andre planter. – Nå skal all løken i jorda og dekkes til med granbar. Vi er ute og henter granbar, så det er flott om noen sier fra om de har et grantre vi kan ta. Vi rydder fint opp etter oss, lover anleggsgartneren.

Beskjæring

– I november begynner vi å beskjære inn for å forberede brøytesesongen. Vi rydder opp i staudebed og beskjærer roser for å forberede dem for vinterens snølaster. I tillegg klipper vi hekker og samler opp alt løvet som har falt. Når det er ferdig, går vi på normal beskjæring. Det er vedlikeholdsarbeid og vil si at vi rydder store bed som har stått noen år, og beskjærer trær og busker.

tre løvtrær i flotte høstfarger

– Folk tror vi bare jobber med blomster, men vi jobber med mye mer. Da vi ryddet rundkjøringen ved hovedinngangen, tok vi med oss 4,5 tonn med sommerblomster og jord. Det er viktig å få med seg litt jord, for da legger vi på ny jord neste år slik at bedet blir fornyet.

– Jeg er veldig glad for at Herøya Industripark AS synes det er så viktig med blomster og flotte grøntarealer, sier Birgitte med tyngde. – De er opptatt av at det skal være fint med masse blomster rundt oss, og jeg synes det er utrolig stas å jobbe for en oppdragsgiver som tar vare på alt som jeg synes er så viktig.

Får mye skryt

– Vi er veldig fornøyd med Birgitte og Anleggsgartner Nordengen AS. Birgitte og teamet hennes er virkelig dedikerte, og legger ned mye innsats, sier Øystein Østenå, leder for Infrastruktur i Herøya Industripark AS. – Leietakerne, besøkende og leverandører, alle skryter av blomsterprakten vi har her.

– Det er viktig for oss at det ser fint og ordentlig ut både foran industriparken, og innenfor fabrikkgjerdet, sier Østenå. – Birgitte og teamet hennes gjør en strålende jobb.

 
rød blomsterklase foran kontorbygg
Bringebær på en gren
solbær på en gren
rips på en gren
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler