Lanserer første produkt - banebrytende for mer bærekraftig PVC

bilde av to personer i hvit frakk som holder det nye produktet i en plastflaske

Gjennombrudd: - Innholdet i denne flasken er vårt gjennombrudd. Første produkt vi nå lanserer til kunder internasjonalt er produsert på pilotanlegget i Herøya Forskningspark, forteller fra venstre «piloteringsleder» Tonje Haagensen og Petter Pettersen, selskapets nytilsatte leder for forretningsutvikling.

Start-up-selskapet Funzionano, med utspring fra SINTEF, har etter kun et drøyt år med piloteringsprosesser i Herøya Forskningspark, funnet oppskriften på et nytt spennende produkt.

Spesialproduktet heter D-PYRE™, og leveres nå til flere kunder. 

– Vi er i gang med leveranser av prøvevolumer til en rekke kunder i Europa. Akkurat nå tester vi sammen med utvalgte sluttkunder i Norden og Italia, forteller Petter Pettersen, selskapets nytilsatte leder for forretningsutvikling.

Funzionano-teamet forteller stolt om en rekke banebrytende produktegenskaper.    

Rykke PVC lenger opp i bærekraftsliga

Hva er de mest banebrytende egenskapene?

– Først og fremst gjør D-PYRE™ myk PVC mer bestandig og sikkert mht til brann. Samtidig er produktet også bra for miljø og helse, sier stolte Funzionano’ere.

Teamet forteller at løsningen er en brannhemmer som bremser og forhindrer brannutvikling, og også bidrar til å redusere eksponering av kjemikaler i PVC. D-PYRE™ er basert på biobaserte byggestoffer og brytes ned i naturen etter endt levetid.

Funzionanos løsning bidrar dermed godt til å rykke myk PVC et hakk lenger opp i bærekraftsligaen og i samfunnsnyttig sirkulærøkonomi.

Bilde av hele Funzionano-teamet

Klare for å skalere opp produksjon: Funzionano-teamet er klare for å skalere opp produksjon av D-PYRETM. Bak fra venstre: Tonje Haagensen, Morten Eikenes, Samer Sahli og Petter Pettersen. Foran fra venstre: Annie Knutsen, Dag Høvik og Matthew Read.

Nyttig samarbeid

– Samarbeid med PVC-eksperter, pilotarena Herøya og inkubatornettverket Proventia er nyttig for oss, sier glade Funzionanoer.

– Vi har fått gode råd og innspill fra forskningsmiljøer og PVC-eksperter i Grenland, også fra Norner, som er aktivt med i styret vårt, forteller daglig leder Morten Eikenes.

Ambisjoner world-wide

Funzionano lanserer nå D-PYRE™ internasjonalt.

– Vi lanserer nå bredt både i Skandinavia og Europa, forteller Petter Pettersen. – Produktet vårt er unikt spisset til et gigantisk marked world-wide. Vi har store ambisjoner, men tar steg for steg, forsikrer han. 

Pettersen lister opp flere aktuelle bransjer som bruker myk PVC i sine produkter, bl.a. byggebransjen med myk PVC i gulv, tapeter og vegger, bilindustri og transportsektor med PVC i interiør og kunstlær, el-industri og maritim sektor. 

Se Tall og fakta om PVC.

Grønn retning

Hvem er drømmekunden?

– Det er mange. Egentlig alle kunder som jobber med mykgjort PVC og som må ha flammehemmende egenskaper, kommer det kjapt fra Pettersen. – Drømmen er kunder som ønsker å gå i en grønn retning. Vi ser på kunders miljøprofil som passer godt for oss, sier han.

Funzionanos ansatte og eiere forsterker nå kommersialiseringen av D-PYRE™ både gjennom en emisjon og spisset markedsinnsats. Ny nettside for D-PYRE™ er snart lanseringsklar. 

Flere produkter i pipeline

To ansatte der den ene holder flaske med produkt

Tonje Haagensen oppdaterer Petter Pettersen på noen av produktets banebrytende egenskaper.  

Men Funzionano stopper ikke med dette første produktet. Daglig leder Morten Eikenes forteller om en rekke andre interessante prosjekter på gang.  

– Vi ser andre anvendelsesområder og har flere prosjekter i pipeline utover PVC. Målet vårt er å ta verdiskaping hjem til Norge og Herøya, sier en engasjert daglig leder. 

Lær mer:

Les om PVC og myknere på pvc.dk  

Egenskaper

Man kan tilsette én enhet i stedet for opptil tyve og likevel få et sterkere og grønnere sluttprodukt, samt i mange tilfeller få ned kundens kostnader. Produktet kan tilsettes transparente myknere slik at det kan brukes i gjennomsiktige produkter. Produktet gir forbedrede mekaniske egenskaper og er mer miljøvennlig.

Testresultater

Har en helseklassifisering som kun er irriterende på hud, dette er en mye mildere klassifisering i forhold til tradisjonelle flammehemmere i PVC. Innholder ikke bromerte fosfater eller tungmetaller som er uønskelig og støver i innemiljø. Produktet er lett nedbrytbart, restene er et mineral som går tilbake til naturen, f.eks. i askerester etter forbrenning.

   
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler