Gjør klar industrihaller for NEL, «Game Changer» i hydrogenverden

Bilde av teamet som jobber med tilrettelegging fra v: Skjalg Aasland, leder for Utvikling og Byggforvaltning, Thore Larsen, prosjektkoordinator og Arne J. Restad prosjektansvarlig, alle Herøya Industrpark AS og Industrial Project Director Arild Berdalen

Gjør klar for nytt energieventyr på Herøya: Fra v: Skjalg Aasland, leder for Utvikling og Byggforvaltning, Thore Larsen, prosjektkoordinator og Arne J. Restad prosjektansvarlig, alle Herøya Industrpark AS gjør klar RECs tidligere industrihall for at Industrial Project Director Arild Berdalen kan installere og kjøre i gang NELs første helautomatiserte pilotanlegg for produksjon av hydrogen våren 2021.

– Nå må vi døpe «REC 1&2-byggene» om til NEL-byggene, sier en glad gjeng fra Herøya Industripark AS og NEL som møtes til befaring i industrihallen.

En fornybar energiprodusent avløser en annen i Herøya Industripark. NEL planlegger for å starte opp pilotanlegg for elektrolyseproduksjon neste år, 2021, i de samme industrihallene hvor REC tidligere produserte wafere til solindustri.

Effektiv tilrettelegging  

Arild Berdalen, Industrial Project Director i NEL, er svært fornøyd med effektiv tilrettelegging i industriparken.  

Bilde av Arild Berdalen i blått arbeidstøy og hjelm i lokalene som nå gjøres klare for NEL

Svært fornøyd. Arild Berdalen, Industrial Project Director i NEL.

– Bygget og industrihallen passer oss vært godt. Vi finner all kompetanse vi trenger i nærheten og ikke minst er strømforsyning på plass. Vi er kraftforedlende industri, og trenger mye energi. Her har vi kapasitet så det holder, tre ganger vårt behov. Alt dette gjør etableringen svært effektivt.

 Når er dere i gang med å montere utstyr?

– Vi planlegger for å starte installasjon av produksjonsutstyret i sommer, sier Berdalen.  

Mindre tilpassinger

Arne J. Restad, prosjektansvarlig i Herøya Industripark AS, forteller om rivearbeider og mindre tilpassinger, samt et mindre tilbygg som skal oppføres.

Arne J. Restad peker på området for mindre nybygg

Bygger 13 nye kvadratmeter: – Vi bygger et nybygg her tilpasset tre scrubbere som NEL trenger, sier Arne Restad. – Det manglet 13 m2 på de 24 000, sier han med glimt i øyet.

NELs egen 3D modell viser hvor rørkabler og utstyr til pilotanlegget skal festes. Prosjektkoordinator Thore Larsen, tilrettelegger og styrer også riveaktiviteter i samarbeid med Pors gjerdefabrikk og Norsk Sanering.  

Sluttføre prosessutstyret

Hva skjer nå konkret hos dere i NEL? 

– Det viktigste nå er sluttføring av prosessutstyr som skal inn i lokalene, og å få tilpasset fasilitetene til utstyret, bestemme plassering og sikkerhet, sier Berdalen. NEL forbereder for å automatisere.

Første fullautomatiserte pilotproduksjon  

– Dette er et pilotanlegg, forklarer Arild Berdalen. – Vi skal gjøre fullautomatisert produksjon for første gang. I fabrikken på Notodden gjøres alt manuelt, nå går vi opp løypa. Her skal vi starte det første helautomatiserte anlegget for produksjon av katalysatorer som skal levere effektiv og ren energi til kunder worldwide.

Sikret verdifull kompetanse

Arild Berdalen forteller at de har sikret seg verdifull kompetanse, personell med bakgrunn fra REC Solar.

Bilde av byggene der NEL bygger pilotanlegg på Herøya

Produsere elektrodeplater til elektrolysører: I pilotanlegget på Herøya skal NEL produsere elektrodeplater til elektrolysører døgnkontinuerlig. Foto: Tom Riis.

Berdalen opplyser om at produksjonskapasitet per døgn blir om lag 36640 elektrodeplater tilsvarende 160 elektrolysører som gir 1 tonn hydrogen, tilsvarende 2,2 MW hver. Elektrodeplater går rett ut til kunde sammen med en membran som kjøpes inn. Og elektrolysøren monteres på site ute hos kunde. 

Hemmelig oppskrift - største elektroder

profilbilde av Berdalen

Cola og NEL har noe til felles, sier Berdalen smilende.

– Oppskriften og designet er hemmelig. Kjemikalieblandingen er vår store hemmelighet. Og vi har de største elektrodene per i dag som gir det største volum ren og fornybar energi.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler