Vil bygge unikt testområde for fornybar energi og drivstoff på Herøya

tre menn foran hvit container

Fra venstre: Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS, Eirik Lunde, Equinor, Espen Behring, Skagerak Energi og katapultmiljøet Sustainable Energy vurderer samarbeid for å tilby unike testmuligheter i Seidr Energipark på Herøya.

Equinor, Skagerak Energi og nasjonalt katapultsenter, Sustanable Energy, viser stor interesse for Herøya Industriparks planer om å bygge et unikt testområde for grønn energisektor.

Sterke partnere og pådrivere i det grønne skiftet, samler seg i Herøya Industriparks nye energioffensiv med å etablere et unikt testområde for grønn energi og utslippsfritt drivstoff i Seidr Energipark på Herøya.

Alt på et sted = helt unikt

Ambisjonen er å bidra til at selskaper kommer raskt nok og stort nok ut i et voksende marked som ønsker å ta i bruk nye klimavennlige energibærere.

mann står ute ved hydrogenstrasjon

Asgeir Knutsen, Forretningsutvikler i Herøya Industripark AS.

– Energiselskaper og teknologileverandører skal få mange testmuligheter i Seidr Energipark, sier Asgeir Knutsen, forretningsutvikler i Herøya Industripark AS. – Vi ønsker å tilby en unik testplattform som gir tilgang til å teste flere grønne energibærere koblet sammen med flere fornybare kraftkilder, alt på ett sted. Det blir helt unikt i Norge, sier han.

Spisset for grønn energisektor

Partene er i gang med å se muligheter for å utvide tilbudet på nye testmuligheter.

– Vi støtter etableringen av en slik energipark og ser dette som et flott supplement til våre eksisterende testanlegg på Herøya, sier Eirik Lunde, leder for Equinors lab- og testfasiliteter på Herøya i Porsgrunn.

portrett av mann ute med grønne trær og bygning bak

Mener etableringen av energipark er interessant: Eirik Lunde, leder for Equinors lab- og testfasiliteter på Herøya i Porsgrunn.

Utvide grønne verdikjeder

Energiparken skal utvide og bygge videre på FoU og kommersielle testfasiliteter som allerede finnes på Herøya. Hydrogen, ammoniakk og batteri er identifisert som de mest aktuelle energibærerne i testområdet.

– Starten på en hydrogenverdikjede drevet av kommersielle aktører er allerede etablert her, forteller Knutsen. Han viser til HydrogenPros produksjon av hydrogen i testsenteret som kan forsyne Hynions fyllestasjon for kjøretøy vegg-i-vegg.

HydrogensPros anlegg på Herøya

HydorgenPros testsenter produserer hydrogen og kan forsyne Hynions fyllestasjon på Herøya.  Hynion vil utvikle sin fyllestasjon i takt med utvikling av en komplett hydrogenverdikjede fra fornybar kraft til produksjon, logistikk, distribusjon og salg til både maritime sluttbrukere og andre markedssegmenter innenfor industriell bruk og landtransport, skriver Hynion på sin nettside. 

 – Nå ser vi på muligheter sammen med en aktør for å utvide hydrogenverdikjeden med å koble på solkraft. Det gir testmuligheter for en grønn hydrogenverdikjede her, sier Knutsen. – Vannkraft har vi fra før, i tillegg til et FoU-miljø og industrielt økosystem med infrastruktur klart for å utvides.

En rekke testmuligheter  

Knutsen forteller om en rekke områder de vil tilrettelegge testmuligheter for, blant annet; brenselceller, energilagring, ladeinfrastruktur, distribusjon- og brukersystemer, energistyringssystemer, utstyr som forbrenner hydrogen og ammoniakk.

– Vi synes planene i Seidr Energipark er veldig spennende, og de er helt å tråd med vår ledestjerne "På lag med en grønn framtid", sier Espen Behring, leder forretningsutvikling i Skagerak Energi.

portrett av mann i blå skjorte og blazer foran hvit container

– Planene i Seidr Energipark er veldig spennende, sier Espen Behring, leder forretningsutvikling i Skagerak Energi.

Nødvendig for å avkarbonisere energi

– For bedrifter med ambisjoner om å avkarbonisere energi og forsyne industri, transport og flere i samfunnet med utslippsfritt drivstoff, så er testmuligheter nødvendig, understreker Knutsen. 

– Til sammen har vi stor kraft og fart nok til å bidra til å realisere testmuligheter vi mener energibransje og samfunn trenger framover.  Innovasjonsdrevet samarbeid er nøkkelen for å styrke gjennomføringskraften.

tre menn står på en parkeringsplass foran en container

Ladestasjoner for store elektriske kjøretøy: Partene ser på muligheter for energilagring, etablering av store batteribanker med energi for ladestasjoner til elektriske kjøretøy, lastebiler og busser.

lite solcelleanlegg ligger på vann

Current Solar tester en demomodell av et flytende solcelleanlegg på Gunneklevfjorden.  

mann på scene holder foredrag

Asgeir Knutsen presenterer konseptet Seidr Energipark på Industridagene 31.5. i Porsgrunn.

Om Seidr Energipark

Energiparken er en del av Herøya Industripark AS storstilte Seidr-satsing med å bygge nytt og fasilitere FoU, og testområde innenfor mange felt, blant annet hydrogenteknologier, digitalisering, karbonhåndtering (CCS/CCU), og nå energipark. 

Ambisjonen for Seidr Energipark er å skape Norges nye helt unike testområde, spisset for grønn energi og utslippsfritt drivstoff.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler