Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ny leder av regjeringens Teknologiråd

– Teknologivalg er viktig - viktigere er å se hvordan valg påvirker samfunnsutvikling.
portrett av mann, grått kort hår, rutete skjorte, grå blazer Sverre Gotaas, ny leder av regjeringens Teknologiråd, brenner for å se hvilken påvirkning teknologivalg har for samfunnsutvikling. Foto: Ole Bjørn Ulsnæs

Det sier Sverre Gotaas, ny leder av regjeringens nye Teknologiråd. Direktøren i Herøya Industripark AS brukte kort tid på å bestemme seg da han ble spurt. 

Hvorfor engasjerer du deg i Teknologirådet?

– Teknologirådet har en vanvittig skaperkraft. Å bli spurt om å bidra til å samle de skarpeste hodene som skal hjelpe myndighetene med å ta teknologivalg, det er en ære, og en fantastisk måte å holde meg oppdatert på, sier påtroppende leder.

 

to menn kledd i profileringstøy og hjelmer, står på toppen av et høyt bygg, den ene tar en selfie av dem begge
Sverre Gotaas, er direktør i Herøya Industripark AS. Her sammen med Håkon Haugli, sjef i Innovasjon Norge, under et besøk i Herøya Industripark i mars 2020.

Nytt teknologiråd

Regjeringen utnevnte nytt teknologiråd for de fire neste årene i november.

– Teknologiutvikling påvirker både politikk og samfunnsutvikling, og det er derfor viktig for oss i Norge å følge med på hva som skjer. Jeg har satt sammen et nytt Teknologiråd som består av samfunnsengasjerte medlemmer med høy faglig kompetanse, sa næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding fra regjeringen.  

Teknologivalg

– Hovedoppgaven blir å identifisere viktige teknologiområder, det er det vi skal gi råd om til regjeringen, som grunnlag for å utforme politikk, forteller Gotaas.  – Valg av teknologi og områder å satse på har en effekt for samfunnet og også for industrisatsing og Herøya Industripark som jeg er tilknyttet, forklarer han.

Forstå mer  

Hvordan jobber dere?

– Sammen skal vi, i det nye Teknologirådet og med sekretariatet, plukke ut teknologiområder det er viktig å forstå mer av, påpeker Gotaas. – Jobben er å skaffe innsikt som gjør at regjeringen kan fatte faglig baserte beslutninger. Det er utopisk å tro at regjeringen selv sitter med kunnskap over all teknologi, det er stort felt og i rask utvikling.   

Plukke teknologi som betyr noe for samfunnet

Hvordan holde tritt med teknologiutviklingen?

– Vi tar for oss de store samfunnstrendene. Poenget er å plukke ut teknologi som betyr noe for samfunnet, sier Gotaas.

 

fire personer står, samtale, stor roll-up inntil den ene veggen
Under sitt besøk i Herøya Industripark i høst oppfordret Olje- og energiminister Tina Bru, hvit jakke, hydrogenforum Grenland, her representert ved Sverre Gotaas, (bak) Per Knudsen, Yara, (til høyre) og Irene Siljan Vestby, klyngeleder IGT, om å komme til stortinget for å fortelle mer om mulighetene til å være med å realisere regjeringens hydrogensatsing.

Teknologirådet har definert satsingsområder innenfor Demokrati i et digitalt samfunn, arbeidslivet etter Covid-19 og teknologipolitikk for en grønn omstilling.

– Nå tar vi strategien videre og ser på hvordan vi skal prioritere arbeidsoppgavene framover. For eksempel nå med Covid-19 og et samfunn i lock-down, hva har vi lært? Og hvordan går det med kreativiteten og produktiviteten? Hvordan kan vi øke verdiskapingen? Og i lys av hva som skjer i USA, hvordan sikre et valgsystem? Hva skjer i samfunnet når tilliten til ledere forsvinner? Jeg er veldig opptatt av alt dette.

Grønn omstilling

– Og selvfølgelig grønn omstilling, som jo er opplagt og en "no brainer", fortsetter Sverre Gotaas og utdyper. – Ta grønn kraft, det er enkelt, vi kjenner teknologiene, men trenger kraftpolitikken. Vi skal gi politikere råd om hva de bør fokusere på nå, for det tar år å omstille et kraftregime. Rollen er vel så mye å holde øyne og ører åpne, og så tidlig som mulig peke på utfordringer og muligheter.

Se konsekvenser tidlig

Hva brenner du for?

– Jeg brenner for å se hvordan teknologivalg påvirker samfunnsutvikling, det er viktig for meg. Det finnes masse teknologier å velge mellom. Feil valg får konsekvenser. Et eksempet er rundt 5G teknologivalg. Der mener jeg at både jeg og andre i industrien sov litt i timen. Vi kom ikke på banen tidlig nok, og det skapte en del ekstra arbeid.

Muligheter for Herøya og Grenland

Får dette noen betydning for miljøet på Herøya og Grenland?

– Jeg tenker at dette kan gi spennende muligheter for Herøya og Grenland. Jeg har jo med meg min fagkunnskap og Herøyas og industriens problemstillinger inn i arbeidet. For Grenland er det en mulighet til å koble våre utfordringer tettere inn til politiske miljøer og den politiske diskusjonen, og regionen er et attraktivt sted for å legge samlinger og andre arrangementer til.

Blir veldig lærerikt

Hva betyr det for deg personlig?

– For meg personlig så kommer jeg til å lære mye. Jeg skal jobbe sammen med veldig flinke folk med et stort spekter av kompetanse på teknologi og trender i samfunnet. Det vil gi mange nye vinklinger, noe jeg tror er helt nødvendig for å få til vitenskapelig framgang og utvikling fra vedtatte sannheter. Jeg kommer til å få ut med betydelig mer kompetanse enn det jeg kom inn med, sier Gotaas.

 

Les også