Herøya Industripark og Telia bygger Europas råeste arena for industriell 5G

to menn tar hverandre i hendene over signert avtale

Signert avtale: Herøya Industripark AS og Telia inngår strategisk samarbeid innen 5G og private mobilnett. Fra venstre adm.direktør Sverre Gotaas, Herøya Industripark AS og adm. direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge

Herøya Industripark AS og Telia inngår strategisk samarbeid innen 5G og private mobilnett som er det første og største av sitt slag i Norge.

Målet er å utforske ny teknologi og avansert konnektivitet for norsk industri.

Vi ønsker å legge til rette for at industriaktører med tilknytning til Herøya har de beste forutsetninger for å lykkes med å ta i bruk ny teknologi som 5G, kunstig intelligens og skytjenester. Sammen vil disse teknologiene kunne skape enorme verdier for norsk industri, sier adm. direktør Sverre Gotaas i Herøya Industripark AS. Derfor tar vi nå initiativ sammen med Telia for å bygge Europas mest banebrytende testarena for 5G, private mobilnett og avansert konnektivitet her på Herøya.

Rundt 80 virksomheter med 2 500 ansatte er etablert i Herøya Industripark i Porsgrunn. De representerer et stort mangfold i størrelser og bransjer – fra store industrielle aktører som Equinor, Yara, Inovyn og Hydro til mindre gründer- og teknologibedrifter. 

For å lykkes med å realisere verdien av teknologiskiftet Norge nå er inne i og skape konkurransekraft for norsk industri er vi avhengige av å lære av hverandre, teste ny teknologi og utvikle nye løsninger sammen, sier adm. direktør Stein-Erik Vellan i Telia Norge. Telia er i front på 5G i Norge og i utviklingen av private mobilnett i hele Norden. For oss var det et enkelt valg å inngå samarbeid med Norges ledende industrielle miljø på Herøya. Vi gleder oss til en svært spennende industriell og teknologisk reise fremover.   

Industriell automasjon og autonome kjøretøy

Samarbeidet mellom Herøya Industripark AS og Telia vil inkludere en rekke tekniske installasjoner, og modernisering av mobilnettet i området er allerede godt i gang.

Vi har bygget en helt ny 5G-basestasjon som kommer på lufta om noen dager, sier Ole-Petter Røstad, prosjektansvarlig i Telia Norge. I løpet av sommeren etablerer vi et privat mobilnett på det nye industrielle spektrumet 3,8-4,2 GHz og i industriparkens testlaboratoriet kommer det eget 5G-anlegg med mulighet for lokal prosessering og lagring av data, såkalt edge computing.

På kort sikt vil disse installasjonene benyttes til testing av industriell automasjon, oppkobling av et større antall IoT-enheter, lokal prosessering av store videostrømmer, styring av autonome kjøretøy, samt gi de tilgang til digitale verktøy for å gjøre jobben sin sikrere og mer effektiv.

Tilbyr arena for testing av 5G

Mange industriaktører er nysgjerrige på hvordan 5G og private mobilnett fungerer og aktørene sier de trenger å teste 5G i et industrielt miljø for å bygge kompetanse og skaffe førstehåndserfaring med teknologien, sier Gotaas. Det er det vi nå legger til rette for sammen Telia. Ikke bare for de som til daglig holder hus i industriparken, men for alle som ønsker å komme hit og teste den nye mobilteknologien. – Dette er en åpen invitasjon til samarbeid, legger Gotaas til.

Telia var først i Norge med å lansere private mobilnett («Enterprise Mobile Network») til bedrifter, industri og offentlige virksomheter våren 2021. Siden den gang har selskapet opplevd økende etterspørsel i bedriftsmarkedet etter denne type tjenester, som kan leveres både på 4G og 5G.

Telia vil samtidig være først i landet med nasjonalt 5G-nett innen 2023, og allerede i dag har halvparten av befolkningen tilgang til 5G fra selskapet. Det nye og raske 5G-nettet fra Telia ble tidligere i år kåret til det mestvinnende mobilnettet i Norge innen 5G-opplevelser av mobilanalyseselskapet Opensignal, som måler faktiske brukeropplevelser i mobilnettene.*

*Opensignal Awards – Norway: 5G Experience Report December 2021, basert på uavhengig analyse av mobilmålinger registrert i perioden 1. august til 29. oktober 2021 © 2022 Opensignal Limited.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler