Vi har alle forutsetninger for å lykkes i regionkonkurransen!

Vi må slutte å «sutre» og klage over at vi blir oversett, nå må vi gjøre noe med det.

Siste ukers diskusjoner rundt prosessen med å plassere fylkesadministrasjoner og statlige etater i Vestfold eller i Telemark, gjør meg trist og oppgitt. At vi taper en lokaliseringskamp er ille nok, men måten vi taper på og argumentasjonen hos konkurrentene og myndighetene gjør meg oppgitt. Det som kanskje er vel så ille er at vi har sett dette bildet en god stund. Vi klarer ikke å sette Grenland som en livskraftig og spennende nærings- og bo-region på kartet!

Vi må ta innover oss at det er en kamp der ute om industrietableringer, oppmerksomhet, statlige arbeidsplasser, investeringer mm., en konkurranse vi har alle forutsetninger for å lykkes i. Man da må vi jobbe for å få den nødvendige oppmerksomheten, og prøve å komme i en posisjon hvor vi er et naturlig valg.

Som region og fylke har vi ikke klart den jobben godt nok. Dette er langsiktig arbeid og har etter min oppfatning vært stemoderlig behandlet i flere år, både fra kommuner i Grenland og fylkeskommunen. Poenget er at vi nå må slutte å «sutre» og klage over at vi blir oversett, at vi ikke får det til. Nå må vi gjøre noe med det.

I fjor høst var vår tålmodighet slutt, og vi inviterte industri og næringsnettverkene Telemark Offshore (TO), Teknologinettverk Telemark (TNT) og IndustriCluster Grenland (ICG) samt LO, NHO og Norsk Industri til et samarbeid for å sette næringsregionen vår på kartet. Disse nettverkene representerer ca. 100 bedrifter, 10.000 arbeidsplasser og ca. 30 mrd. NOK i årlig omsetning

Målsetting er å markedsføre og profilere regionen for å få flere etableringer, flere arbeidsplasser, større investeringer, virkemiddelpenger osv. hit til Grenland.

Dette arbeidet er ingen quick-fix eller et sololøp, dette er et samarbeidsprosjekt. Her kreves det ressurser, finansiering og bredt engasjement og deltakelse. Vi inviterte derfor kommuner gjennom Vekst i Grenland, banker, nærings- og eiendomsutviklere, energiselskap m.fl. til å være med. Responsen har vært strålende. Alle vi har henvendt oss til vil være med å jobbe for at vår region skal hevde seg i regionkampen som foregår der ute.

I dag har prosjektet en god nok plattform gjennom start-finansiering, vi har engasjert en prosjektleder, og en nyetablert styringsgruppe med representanter fra de ulike miljøene hadde oppstartsmøte forrige uke. Vi står midt oppe i planlegging av deltakelse på Arendalsuka i august, med aktiviteter som markerer Grenland utover høsten, og etter ferien starter vi arbeidet med et eget profileringsprogram.

Her er det mye å ta fatt i og mye som må gjøres, men dette gleder vi oss til å komme i gang med. Vi skal få satt Grenland skikkelig på kartet og skape ringer i vannet. Så får heller kommunene fortsette å diskutere om de skal samarbeide eller ikke. Foreløpig snakker man dessverre ikke med én stemme, og diskusjonen blir lagt merke til.

Det siste året har jeg nok blitt ekstra oppmerksom på hva andre regioner sier om oss. «Skjer det noe i Grenland?», «Lenge siden jeg har hørt noe positivt fra den kanten», «Hvorfor skal vi samarbeid med Grenland?». Det burde vært motsatt fordi det skjer masse spennende i vår region innen næringsutvikling, forskning, investeringer i ny produksjon (2-3 mrd. pr. år), nyskaping, utdanning, bygging av spennende eiendommer og kontorer m.m.

Vi må fortelle omverden om dette. Og vi er heldigvis mange som vil ta med oss budskapet og dele Grenlandshistorier!

Jeg gleder meg!

28. juni 2017 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler