«DET SKJER JO INGEN TING»

Jo, det gjør faktisk det!

Jørn Roar Bamle, ny leder Proventia

Vi er mange som ønsker at DU skal lykkes

«Det skjer jo ingenting», hører ofte vi som jobber med næringsutvikling. Utsagnet er forståelig da mange opplever frustrasjon over at ting tar tid, at virksomheter må nedbemanne, det er nedgang i oljeindustrien og lokale arbeidsplasser forsvinner.

Riktig nok, men det skjer faktisk MYE positivt også! I mine snart 14 år som næringsutvikler har jeg møtt utallige optimister med pågangsmot, vilje og ønske om å bidra til at vi skal få bedre tjenester og produkter, enklere liv og bedre løsninger på ulike hverdagslige utfordringer. De fleste gründere jobber i det stille – under radaren til media. Det som faktisk skjer av satsinger og aktiviteter er lite synlig. Vi er ikke så gode på å støtte og heie fram dem som tør satse – derfor velger de fleste å jobbe i det stille fram mot en suksess. I møter med slike kreative og energiske personer forstår man betydningen av begrepet «Grip dagen».

Oppgaven som rådgiver overfor idehavere er å være konstruktivt kritisk og vurdere ideen ut fra forretningsmessige muligheter. Men til tross for vurderinger er det ingen som med sikkerhet kan si hva markedet og kundene til syvende og sist ønsker å kjøpe. Det finnes mange eksempler på suksessrike produkter og tjenester som rådgivere ikke hadde tro på. Mye dreier seg om enkeltpersoners energi, utholdenhet  og innsatsvilje til å lykkes – derfor er det viktig at vi alle er heiagjeng og bidrar til å holde denne energien oppe.

Mangel på kapital i tidligfase er et gjennomgående tema. Noen mener at det fins penger nok bare ideen er god nok. De pengene det siktes til krever gjerne at ideen har kommet såpass langt at det er skapt en forretning med et salg og en kontantstrøm. Veien fram til dette er tung for mange tidligfasegründere. 

Jobbskaping og utvikling av vår region er et felles ansvar. Selv om vi kanskje ikke har de rikeste onklene i vår midte, er det sannelig mange gode krefter, både offentlige, private og enkeltpersoner som bidrar med det de kan. Dugnadsånden er slett ikke i ferd med å dø ut, slik mange hevder. Etter å ha jobbet med gründere og bedriftseiere over flere år ser jeg hvor mye dugnadsinnsats som legges ned for å utvikle og trygge virksomhetene, samt å bidra til at andre lykkes.

I dette landskapet er nykomlingen Proventia et verktøy som både private bedrifter og det offentlige har gått sammen om å etablere. Proventias oppgave er å koble gode ideer med alle gode krefter, slik at sannsynligheten for å lykkes øker. 

At selskaper som Bilfinger, Herøya Industripark, ØPD, Tel-Tek, Klosterøya Næringspark og Project Invest gjennom sitt 51% eierskap og engasjement i Proventia er med på å ta sin del av dugnaden, er kanskje lite kjent. Våre øvrige eiere; Høgskolen i Telemark, Telemark Fylkeskommune, SIVA og Vekst i Grenland forventes å ta et slikt samfunnsansvar.

Hele dugnadsgjengen ønsker å løfte regionen vår opp og fram, og heie på deg som har vilje og som tør å satse og stikke deg fram. Det er en risikosport fordi faren for å mislykkes alltid vil være til stede. Vit at vi er mange som ønsker at DU skal lykkes og at DIN idé skal danne grunnlag for ny virksomhet og lønnsomme arbeidsplasser. 

25. juni 2015

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler