Enda en grønn hydrogensatsing til Herøya – dette kan bli stort

gruppebilde ni personer tre sitter på huk foran i snøen. Blå container med dørene åpne i bakgrunnen.

«All in»: HydrogenPro går «all in» på Herøya med testsenter i to 40 fots containere, og ingeniørstudenter fra Universitetet i Sør Øst- Norge. Foran fra v. ingeniørstudenter Benjamin Syrrist, Jørgen Teigen Søgård, Stefan Senic. Bak stående fra v. ingeniørstudenter John Andreas Ytrelid, Andre Wright Knutsen. Videre Hanne Marie Evensen, Jan Fredrik Garvik, Tor Danielsen, alle fra HydrogenPro og Asgeir Knutsen, Herøya Industripark AS.

Hydrogensatsinger øker på Herøya. HydrogenPro etablerer testsenter, mens NEL er i gang med å bygge ny fabrikk. 

Yara annonserer at de har planer for å bruke grønn hydrogen i ammoniakkproduksjonen. Hydrogensatsinger tar av over hele landet, også på Herøya.

HydorgenPro flytter testsenteret sitt med to 40-fots containere, fra Tyskland til Herøya. De inngår samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og «hyrer» fem bachelor ingeniørstudenter. Noen steinkast unna er NEL i gang med å bygge ny elektrolyseproduksjon på Herøya.

Stor tro på å samle hydrogenteknologiselskaper

– Det er fantastisk at Norge har to selskaper med forskjellig hydrogenteknologier, og at begge to er samlet her på Herøya, sier Asgeir Knutsen, forretningsutvikler i Herøya Industripark AS. – Norge er et lite land, og selv om HydrogenPro og NEL er konkurrenter, så er det en hub for hydrogenmiljø i denne regionen nå, som jeg tror begge tjener på. Det er moro at HydrogenPro vil være pådriver og deltar i industriklyngen Greentech for å utvikle hydrogenmiljøet sammen med andre bedrifter her i området.

fire personer ute i snø kledd i røde og gule arbeidsjakker og hjelmer

Stor tro: Partene fra v. Tor Danielsen, Hanne Marie Evensen, Jan Fredrik Garvik, alle fra HydrogenPro og Asgeir Knutsen fra Herøya Industripark AS, har stor tro på mulighetene for å utvikle ren hydrogen fra Herøya.  

Jan Fredrik Garvik, markedssjef/forretningsutvikler i HydrogenPro støtter seg til behovet for å samles.

– Ja, vi har behov for å samles, sier Garvik. – Selv om vi har en stor industriell partner, Mitsubishi, så er det likevel slik at vi er langt borte fra markedene. Veksten er ventet å komme utenfor Norge. Og skal vi ha en sjanse til å komme ut med våre produkter, må de være på øverste hylle. Det må være gode produkter.

Les Derfor gikk Mitsubishi inn i HydrogenPro (E24)

Samarbeid med industri og universitet

– Vi tror at testprosjektet vi kjører i gang nå, sammen industrien og USN, skal bli noe å bygge videre på og utvikle seg til noe som myndighetene ønsker å videreføre i samarbeid med oss og industriparken, sier Garvik.  

Hva er planen for samarbeid med USN?

– Det er helt klart at vi tror regionen, i samarbeid med HydorogenPro, kan ha en sjelden mulighet til å bygge opp et bredere miljø med spesialisert kompetanse om storskala elektrolyseanlegg gjennom stedbunden læring fra bransjen selv. Flere er jo lokalisert her, og vi tror på at dette her kan virke sammen. USN var veldig interessert med en gang da vi tok kontakt med fakultetet.        

Spesialisert elektrolysekompetanse hos USN

– Det blir behov for mange med spesialisert elektrolysekompetanse framover, mener Garvik. – Denne industrien skal opp og fram i tiårene framover, og både vi og andre hydrogenselskaper vil få behov for studentene som utdannes innenfor dette.

mann kledd i rød hjelm og rød jakke utenfor blå container

Jan Fredrik Garvik fra HydrogenPro 

Har USN kompetansen dere søker, eller skal dere utvikle sammen? 

– Informatikk og Automasjon er en del av universitetets pensum, men vi trenger å utvikle sammen denne særegne kunnskapen som vi og andre har. Men USN er gode på hydrogensikkerhet, der tror jeg faktisk de er en av de ledende i landet, sier Garvik.

Les Er grønn energi farligere? Enorm interesse for «eksplosivt» tema på faglunsj i Herøya Forskningspark med USN-professor Knut Vågsæthers innlegg om farer og konsekvenser ved ulykker med grønne energibærere som batterier og hydrogen.

Studenter skal levere sikkerhetssystem

Samarbeidet som HydrogenPro har innledet med USN, starter nå konkret med at fem bachelor ingeniørstudenter skal utvikle og levere sikkerhetssystem til prosessanlegget i forskningscontainerne.  

– Sikkerhetssystemet studentene skal levere, skal implementeres og brukes i prosessen, forteller Hanne Marie Evensen (i midten bak på foto). Hun er oppdragsgiver og studentkontakt fra HydorgenPro. 

Er dere nervøse foran oppgaven med å lage utstyr som skal fungere i prosessen?

– Det er klart det er litt press når vi kommer på utsiden av skolen og inn i industrien. Det skal være sikkert, og det skal helst virke. Men vi tror at vi i gruppa skal greie å levere det de etterspør, sier studentteamet optimistisk.

Studentene starter nå med tegninger og senere programmering for å teste og gjøre klar sikkerhetssystemet innen mai. De kunne alle tenke seg en framtid i hydrogenbransjen, og mener hydrogen er framtiden.

Trenger mye personell til fabrikkene

– Vi kommer til å trenge mange kompetente mennesker framover, sier Garvik. – Yara og andre kan jo også få behov for store mengder hydrogen i framtiden, og kan også se seg tjent med å være pådriver og være med å utdanne kompetansen vi trenger.  

Nylig lanserte gjødselgiganten Yara et kjempeprosjekt med bruk av ren hydrogen som kan kutte selskapets og Norges årlige CO₂-utslipp med 800.000 tonn fra 2026. (kilde E24).

Bygge kompetanse vi kan bli alene om

Dersom dette vokser seg større, er det muligheter for at denne regionen holder og tar tilbake en unik posisjon, mener Garvik.

– Det startet jo på Rjukan for lenge siden, og har stolte tradisjoner i Telemark, forklarer han. – Klarer vi å bygge en utdanning knyttet til elektrolysekompetanse for produksjon av ren hydrogen, så tror jeg faktisk vi er ganske alene om det i Norge.  

Teste ny teknologi som reduserer strømforbruk

Hva skal dere teste ut i forskningscontainerne på Herøya?

– Her skal vi teste ut i større skala et nytt elektrodeopplegg og coating-belegg utviklet av et dansk selskap vi overtok i fjor.  Lykkes vi slik vi håper, vil vi redusere energiforbruk med 12 - 15 prosent, og da mener vi at vi kan ha en av markedets beste elektrolysører for produksjon av grønt hydrogen.

HydorgenPros 40-fots forskningscontainere blir plassert ved hydrogenstasjon utenfor inngangen til Herøya Forskningspark.

Les også: Hydrogenprosjekter i Norge

Den siste tiden har det kommet mange nyheter om hydrogen i Norge, inkludert flere børsnoteringer av teknologiselskaper, konkrete prosjekter for bruk av lastebiler eller skip som går på hydrogen og planer for å ta i bruk hydrogen til å kutte utslipp i industrien, skriver E24.

– Det har virkelig tatt av de siste par årene. Nå har jeg mistet tellingen. Initiativene har poppet opp og industrien er involvert, sier markedsdirektør Steffen Møller-Holst i Sintef til E24.

– Vi har eksempler på prosjekter fra nord til sør, i BerlevågMo i RanaHellesylt, på Mongstad og nå også hos Yara i Porsgrunn, sier han. Se E24s hydrogenkart, inkludert tre store prosjekter på Herøya.

Det grønne skiftet kan øke strømforbruket i norsk industri mye fremover, skriver E24. En NVE-rapport fra oktober viste at det kan bli bruk for opptil 177 TWh strøm i Norge i 2040 hvis alle elektrifiseringsprosjekter i industrien og oljesektoren gjennomføres. Om Norge klarer å etablere denne kraften er et stort spørsmål.

Herøya, Porsgrunn

  • Yara ønsker statsstøtte til å skifte ut naturgass med grønt hydrogen og kutte 800.000 tonn årlige CO2-utslipp på sin ammoniakkfabrikk
  • Nel vil bygge opp et større produksjonsanlegg for elektrolysører med kapasitet på 1.440 megawatt årlig
  • HydrogenPro skal designe og bygge større anlegg for hydrogenproduksjon på oppdrag fra store industrielle aktører. Etablerer testsenter på Herøya.
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler