Full drift og produksjonsrekorder i 2020

Ledere fra de store industribedrifter på Herøya og Rafnes melder om full produksjon og rekorder i covid-året. Til venstre, Lars Ivar Bøe, Bilfinger, i midten Rodney Ishak, Inovyn og Jon Sletten, Yara Porsgrunn

De tre største industribedriftene på Herøya og Rafnes, Inovyn, Yara Porsgrunn og Bilfinger, kjørte full produksjon, gjorde utvidelser og satte rekorder i nedstengt pandemi-år. 

Usikkerheten var stor i fjor da industriledere på Herøya og Rafnes fortalte om krisetiltak for å holde hjulene i gang rett etter at Norge stengte ned i mars. Nå forteller de om tiltak som virket, om ansatte som har holdt full drift, gjennomførte vedlikeholdstopper, utvidelser og produksjonsrekorder.

Gått overraskende bra hos Inovyn

bilde av Rodney Ishak sittende ved bord i blå genser

Rodney Ishak, fabrikkdirektør Inovyn

– Produksjonen har gått overraskende bra i pandemi-året, kommenterer Rodney Ishak, fabrikkdirektør i Inovyn. – Vi kjørte noe redusert i andre kvartal på grunn av litt sviktende marked, men gjennom høsten var det full produksjon.

Utvidelser og rekorder

– Vi gjennomførte til og med to store produksjonsutvidelser og satte produksjonsrekorder, både månedsrekorder og årsrekorder. Vi har stort sett produsert så mye vi klarer, forteller en fornøyd fabrikksjef. 

Opplevde dere god etterspørsel?

– Ja, det er et sug i etterspørselen, sier Ishak. – Vi leverer blant annet lut til papirindustri og plast til rør. Økt netthandel resulterte i økt etterspørsel etter papp og myndighetene stimulerte for å få hjulene til å gå rundt i samfunnet. Første halvår i 2020 var bra, andre halvår økte på, da skjøt PVC-markedet veldig fart. Vi har utnyttet det og levert høy produksjon. Lønnsomhetsmessig er det et veldig OK år. Overraskende bra faktisk, sier han.

Fortsetter smittevern

Fra starten skjermet Inovyn fabrikkorganisasjonen og innførte strenge retningslinjer og hygienetiltak.

– Vi har fortsatt sterk fokus på å unngå smitte, og retningslinjene er minst like strenge nå. Vi har kun hatt ett smittetilfelle, men ikke i fabrikkene. Det har gått bra så langt.

– Dessverre gjelder det å være minst mulig sammen nå. Hjemmekontor, munnbind og mindre sammen går jo utover det psykososiale miljøet, så vi prøver å gjøre hyggelige tiltak. Blant annet bruker vi Rafnes Gård som lager noe godt å spise og arrangerer tilstelninger for ansatte.     

Sikret jevn produksjon i Yara

mann i gul arbeidsjakke, hvit hjelm, industrielt miljø

Jon Sletten, fabrikkdirektør Yara Porsgrunn. 

– Vi har greid å produsere jevnt og stabilt, forteller fabrikksjef Jon Sletten i Yara Porsgrunn. – Prioritet hos oss i mars var å beskytte våre folk i drift. Vi hadde jevnlige statusmøter på fabrikknivå og avdelinger, og vi isolerte oss for å begrense kontakt.  Nedstenging kom jo midt i våronna, så det var kritisk å sikre jevn produksjon og leveranse av gjødsel.

Samarbeid skapte ro

Sletten roser godt samarbeid med Bedriftshelsen, Bilfinger og Herøya Industripark AS som bidro til å håndtere usikkerheten i situasjonen.

– Sammen med bedriftshelsetjenesten skaffet vi oss blant annet hurtigtester. Det ga tidlige indikasjoner og skapte ro i organisasjonen. Vi fikk etablert trygge systemer for lastebiler og båter inn og ut fra Herøya sammen med Marit Bredesen, leder for helse, miljø, sikkerhet og kvalitet (HMSK) i Herøya Industripark AS. Vi utveksler også jevnlig erfaringer med Bilfinger.

 Adminiet på Herøya har vært en bra og trygg mulighet å bruke, både som karantenested for innleide til revisjonsstanser og til selskapeligheter.

God drift hos Bilfinger

portrett av mann med briller og hvit hjelm foran stort betong kontorbygg

Lars Ivar Bøe, leder region Øst i Bilfinger

Lars Ivar Bøe, leder region Øst i Bilfinger, forteller om god drift, spesielt i siste halvdel i 2020.   

– Vi merket godt da Norge stengte ned. Da fikk vi en reduksjon i aktivitet, men etter siste halvdel i fjor, har vi hatt god drift. Vi klarte å ta gode smittevernstiltak sammen med kunder som Yara og Inovyn her, og har gjennomført vedlikeholdsrevisjoner på en tilfredsstillende måte i 2020. Største revisjonsstans var hos Yara nå sist høst.

Etterspør norsk arbeidskraft

Hvordan har bemanningssituasjonen vært?

– Det har vært krevende, men vi har jobbet bra, hatt avgrenset kontakt under oppdrag, og delt opp i kohorter på verksted. Vi har også merket høyere etterspørsel etter norsk arbeidskraft i 2020. Derfor har vi både ansatt folk og søkt etter innleide lokalt og fra Norge. Vi har hatt et par smittetilfeller, men klarte å løse det på en god måte, sier Bøe.

I beredskap

Bøe forteller om fortsatt beredskapsstab og flere på hjemmekontor.

– Vi er fortsatt i beredskap for å gjøre tiltak på hvordan vi best mulig kan bidra til å sikre stabil daglig drift hos våre kunder, sier han. – Vi prøver å holde oss i kohorter, ikke blande oss, og ikke gå mellom verkstedene. Det sosiale er jo krevende, men jeg synes ansatte har vært veldig lojale og fulgt reglene veldig godt. Vi er veldig fornøyd så langt, roser Bøe.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler