– Et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie

bilde av logo på et tårn

Yara på Herøya kan bli først i Europa med storskalaproduksjon av grønn ammoniakk

I dag ble det kjent at Yara, Statkraft og Aker Horizons inngår en intensjonsavtale om partnerskap for å produsere og utvikle en verdikjede for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge.

Og første prosjekt skal gjennomføres på Herøya.

De tre partene sier i pressemeldingen at prosjektet kan bli et av de største klimatiltakene i norsk industrihistorie, og samtidig bidra til å utvikle ny industri, fremskynde grønn omstilling, skape nye arbeidsplasser og et konkurransefortrinn for Norge i den raskt voksende hydrogenøkonomien.

Klare mål

Målet er å både fjerne et av de største CO2-utslippene nasjonalt fra ammoniakkproduksjon på Herøya og produsere utslippsfritt drivstoff til skipsfarten, karbonfri gjødsel til landbruket og bidra til å fjerne CO2 i andre energi-intensive næringer.

Les også: E24 Yara kan kutte 800 000 tonn CO2 på Herøya

Først i Europa med storskalaproduksjon av grønn ammoniakk

– Dette er ikke bare et unikt klimaprosjekt, men en strategisk satsing som kan etablere en ny verdikjede for grønt hydrogen og grønn ammoniakk i Norge, som kan skape og trygge arbeidsplasser for fremtiden. Jeg er glad for at Aker og Statkraft er med og ser de store mulighetene i dette prosjektet, hvor vårt felles mål er å etablere Europas første storskala produksjon av grønn ammoniakk. Det vil være et stort utviklingsprosjekt for norsk industri, og et viktig klimaløft for Norge og Europa, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i pressemeldingen.

tre menn i snøvær utenfor kontorbygg i industripark

Stor dag for Yara Porsgrunn: Ordfører i Porsgrunn kommune, Robin Kåss, til høyre på bildet, overrekker blomster til fabrikksjef Jon Sletten hos Yara Porsgrunn, midten. Sverre Gotaas, direktør Herøya Industripark AS til venstre. Foto: Hege Schjøth Øverås/Porsgrunn kommune.

Årtusenets beste nyhet for Yara Porsgrunn

– Dette er en stor dag for Yara Porsgrunn, sier fabrikksjef Jon Sletten. – Det er en del som skal på plass, men vi har god tro på å få realisert dette prosjektet.

– Sammen med reduksjonene i klimagassutslipp fra salpetersyrefabrikkene våre her i Porsgrunn, vil jo dette også bidra til betydelig reduksjoner av verdens klimagassutslipp på sikt.

Stolt av Yara

– Dette er store nyheter, for Yara og industriparken, men også for hele regionen vår. Vi er stolt og imponert over at Yara tar dette ansvaret, sier Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS. – Det er også en bekreftelse på at Herøya Industripark er et godt sted å være etablert.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler