Lysende tider for gründere på Herøya

to menn i blå genser står foran en monitor med firmalogo

Lys framtid: Exentric-gründere Per Arild Brekke, utviklingssjef, og Dag Jonassen, daglig leder, ser lyst på framtiden.

Exentric-gründere på Herøya starter nyåret med storkontrakt, lanserer unikt lyssystem til tunneler, utvider teamet med to nye kollegaer og avslører nyhet som kan revolusjonere tunnelverden. 

Bare ett år etter at lysekspertene i Exentric tok steget fra faste jobber i elektrogrossistbransjen til å bli gründere og en del av inkubator miljøet Proventia på Herøya, tar det av.

Gründerduo Per Arild Brekke, utviklingssjef, og Dag Jonassen, daglig leder i Exentric, startet leveringen av Ex-belysning til et av Europas største raffinerier uka før jul. I januar forsterker de gründer-teamet med to nye kollegaer og ruller ut sitt nyutviklede lyssystem, Tunnel Systems, til entreprenører i Norge.

Flere ben å stå på

– Vi har flere ben å stå på, det er en viktig strategi, forteller Exentric-gründerne, som både har argentur og selger Ex-belysning (eksplosjonssikkert utstyr) fra Atexor til industri, forsvar og brann- og redning.

Samtidig utvikler Exentric et helt nytt lyssystem for tunneldrift og -vedlikehold, Tunnel Systems, som ifølge lysekspertene vil revolusjonere tunnelverden. 

 – Dette er et helt nytt konsept lyssystem vi har utviklet sammen med tunnelentreprenører, forteller utviklingssjef Per Arild Brekke. – Vi så et behov, og vi har snakket om det i mange år egentlig, og som vi nå bare måtte bygge. Det er det vi gjør her i inkubatormiljøet på Herøya med god hjelp fra Proventias forretningsrådgivere og støtte fra Innovasjon Norge. 

Lanserer Tunnel Systems

Gründerne avslører at første generasjon Tunnel Systems lanseres i Norge nå i januar, og neste generasjon er allerede under utvikling. I videoen under forklarer de fordelene med systemet. 

 – Tunnel Systems monteres verktøyfritt og gjør drift og vedlikehold i tunneler enklere, sikrere og er gjenbrukbart. Systemet åpner mulighet for internettdekning i tunnel under drift og vedlikehold, som igjen muliggjør digital kommunikasjon on site.

Lyseksperter ut på veiene i Norge

Det er mange tunnelprosjekter på gang i landet, forteller Jonassen full av optimisme.

mann med skjegg, i mørk genser og jeans med hvit hjelm på hode, holder en ex-lampe

Nyansatt «tunnelsjef»: Jan Erik Kvernsveen.

– Vi har nå ansatt Jan Erik Kvernsveen som frontfigur for å drifte Tunnel Systems i Norge. Jan Erik har jobbet med belysning til infrastrukturkunder i Solar Light i en årrekke. Med han på laget kjenner vi tunnelentreprenørene godt, og fra januar vil vi være ute på veien (eller i tunnelene) i Norge for å promotere Tunnel Systems.

Vil revolusjonere tunnelverden

Første generasjon Tunnel Systems er bare starten. Går det som gründerduoen vil, blir systemet utviklet videre i generasjon 2. Den vil være på markedet 3. kvartal i år.

Utviklingssjef Brekke skrur opp forventningen for neste generasjon under utvikling. – Dette er det ingen utenfor dette rommet som vet i dag,sier han. For å lette litt på sløret nevner han bruksområder for type adgangskontroll, wifi og HMS.

Lyssystem som redder liv

– Med riktig fokus på HMS, så blir sikkerheten betydelig bedre, forteller Brekke. – Tunneler kan være en brannbombe. Vi har studert rapporter fra havarikommisjon etter ulykker - det er ganske skremmende. Det handler om å komme seg ut raskt. Vi lager et lyssystem som blant annet blinker grønt for å vise vei ut, gir oversikt over hvor alle befinner seg i tunnelen, og et system som fanger opp hvor mange som er i tunnelen og hvor lenge de har vært der.

Hva skiller lyssystemene deres fra andre?

mann i mørk genser og jeans står og holder portabelt ex-lampe

Flere ben å stå på: Exentrics Dag Jonassen selger portabelt og fastmontert Ex-belysning fra Atexor i Norge og Sverige. 

– Vi lysberegner og er spesifikke på hva kunden trenger på Ex-belysning og lyssystemer som fungerer under krevende forhold. Det er mange som leverer lys, men mange er ikke spesifikke, de er «box movers», leverer lamper du har på badet hjemme og så leverer de Ex-belysning. Vi er spesifikke på Ex-belysning. Det gjenspeiles også i vår logo.

I starten på alt – agentur og utvikling

Hva er verdien av å være i inkubatormiljøet på Herøya?

– Ubetalelig, kommer det kjapt fra gründerduoen. – Vi er i starten på alt, både på agentur og utvikling av eget produkt. Her er vi i det rette miljøet. Vi har Proventia tett på, og det å være tilknyttet Herøya Industripark for et firma som Exentric betyr ekstremt mye. Spesielt beliggenheten og seriøsiteten. Du blir ansett på en helt annen måte ved å være her, enn å sitte over en bensinstasjon og må springe ut å kjøpe boller hver gang det kommer noen på besøk eller til et møte.

– Å ha en tilknytning til et industriområde som har så mye historie - det klinger godt i hele Norge, sier gründerne.

Les også Proventia med nasjonalt opprykk - fantastiske nyheter for ny industrivekst

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler