Få ting gleder folk mer enn god mat

mann i sort kokkeuniform lener seg ut mellom hyller i serveringsdisk i kantinelokale

– Det er ikke ofte en kokk får være med på å starte opp en flunkende ny kantine. Kjøkkenet her er fantastisk utstyrt, og arbeidsforholdene kan ikke bli bedre, sier kokk Bjørn «Børny» Midtbøen i kantina Bygg25.

– Jeg trives veldig godt med å lage mat. Og det er veldig få ting som gleder folk mer enn et godt måltid.

– Når jeg får gode tilbakemeldinger, så er det godt å vite at all maten er laget av oss her på kjøkkenet, sier Børny.

Kantinesjefen heter egentlig Bjørn Midtbøen, men det er det ikke mange som vet. Han har alltid vært bare Børny. – Kundekontakten er også viktig for meg. Vi blir nesten kolleger med spisegjestene, selv om vi jobber i ulike firmaer.

Utplassert på europeisk topphotell

Karrieren startet i -97 som ekstrahjelp på Badeparken hotell i Langesund, der han gikk i lære og fikk fagbrev.

– Under læretiden var jeg utplassert på Hotel Goldener Hirsch i Salzburg noen måneder. Det er Europas 8. beste hotell, og der var det litt av en stil. Gjestene kunne komme i lederhosen og ridestøvler, og det var store forskjeller fra det jeg var vant med. På hotellet i Langesund var alle ansatte gode venner, og vi hadde det kollegialt. Vi dro ut sammen og var sosiale. Slikt fantes ikke på jobben i Salzburg. Alt var strengt.

– Østerrike er et konservativt land. Det var bare gutter som jobbet på kjøkkenet og i restauranten, og det var hierarki og orden på alt. Kjøkkensjefen stod i hjørnet og passet på at brokkolien lå nøyaktig der den skulle.

kokk kledd i sorte klær står ved kjøkkenbenk i stål med krydderhylle over benk

– Hva lærte du av Salzburg-oppholdet?

– Det første jeg kommer på, er at vi har det veldig godt i Norge. Så lærte jeg språk, og ikke minst ble jeg en tryggere person av å reise til utlandet for å jobbe som 19 åring.

– Merker kantinegjestene at du har erfaring fra et luksushotell?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er stor forskjell på kantine og restaurant. Hos oss får du en lunsj til 45 kroner. Men jeg er veldig opptatt at maten vi serverer skal se bra ut, at det skal være sunt og basert på norsk husmannskost.

Hentet til Union i Skien

Etter læretiden jobbet Børny som frilanskokk, litt på Lifjellstua og hos Rica Tjøme, fram til at en gammel kollega fra hotellet i Langesund startet som kantinebestyrer på Norske Skog Union i Skien. – Da ble jeg hentet dit og har vært i kantinebransjen siden. I 2006, da papirfabrikken ble lagt ned, fikk mange av de ansatte tilbud om ansettelse i Hydro på Herøya.

Børny ble med til Herøya og har jobbet i kantinene i Herøya Industripark siden. – Jeg hadde egentlig ikke tenkt meg å bli i kantinene her veldig lenge, men det er blitt 15 år nå, og jeg stortrives. Den gangen var jeg mer lysten på å jobbe i restaurant, men gode kolleger og en trygg jobb har vært viktig for meg. Og jeg har fått min del av restaurantjobbing. Jeg hadde ansvaret for kjøkkenet på Jønholt Gård i Porsgrunn samtidig med at jeg jobbet på kantina her i parken, så jeg er ferdig med julebord, brylluper og konfirmasjoner. Jeg kan savne det noen ganger, men jeg har det bra her, da.

Etter mange omorganiseringer i Hydro ble Bilfinger IM arbeidsgiver. Men også i Bilfinger er det omorganiseringer, så kantinedriften ble solgt til Eir Mat og drikke. Det selskapet er en del av 4Service Gruppen AS med 3 000 medarbeidere over hele landet. I Grenland drifter Eir kantinene på Rafnes, Borealis og i Herøya Industripark.

– Nå er vi en del av et gjennomprofesjonelt kantineselskap, som stiller strenge krav til oss. Det har vært en god opplevelse å få nye eiere, og det er bare bra å bli fulgt opp faglig fra selskapet.

Nybygget kantine

Børny jobbet på Sentralkantina fram til september. Da åpnet den nye kantina i Bygg 25. I tillegg til kantineserveringen har kjøkkenet en del cateringvirksomhet til møtelokalene i Herøya Industripark.

– Jeg er glad i forandringer, og alt her er nytt og fint. Det er ikke ofte en kokk får være med på å starte opp en flunkende ny kantine. Kjøkkenet her er fantastisk utstyrt, og arbeidsforholdene kan ikke bli bedre.

Kokk mann og kantinemedarbeider kvinne begge kledd i sort står ved serveringsdisker i kantine

TO ANSATTE: Kantinemedarbeider Heidi Fragell og kantineleder Bjørn «Børny» Midtbøen drifter den nye kantina i Bygg 25 i Herøya Industripark.

– Hva er filosofien bak maten i kantina?

– Akkurat nå er vi rammet av koronapandemien. Vår bransje er totalt handlingslammet når kundene uteblir. Vi har ikke nok kunder til å produsere alt vi ønsker av ulike mattilbud. Uansett så skal alt vi serverer være sunt, variert og ha innslag av norsk husmannskost. Da tenker jeg på retter som hønsefrikassé og kjøttkaker, sier Børny. – Og så har vi stort fokus på de to store salatbarene våre. Det aller meste av det vi serverer, er basert på lokale råvarer.

På fredagene skal det være litt junk-food med hamburger og pizza. Det er fisk på menyen hver torsdag. På onsdagene er det pølse og potetstappe. Det er kulturelt betinget – for i industriparken er den retten servert på onsdagene i mer enn 30 år. – Men det skal være skikkelig stappe. Vi koker poteter og lager stappen fra bunnen av, sier han.

– Jeg tenker meg at når tidene normaliserer seg, så skal tilbudet bli brukerbasert. Vi skal lage mat som kundene her ønsker. Ønsker kundene våre lapskaus til lunsj, så skal de få det. Problemet nå er at det er så få folk på kontorene. Vi har for få kunder til å kunne tilby hele menyen. Mange har hjemmekontor, og det er kantinenes verste fiende, avslutter Børny.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler