Et av Norges største tek-investormiljø inn på Herøya – endelig!

portrettfoto av en mann sitter som hever armene og er begeistrer

Både Espen Kjeldsen i Skagerak Maturo og Herøya Industripark AS er kjempefornøyd med innflytting i Bygg25.

Nær 500 millioner kroner og ledig kapital for å investere i bærekraftige teknologiselskaper har Skagerak Maturo med seg på flyttelasset til Herøya.

– Er det noe Herøya Industripark AS har ønsket lenge, så er det kapitalmiljø, og nå er vi her, ler Espen Kjeldsen i Skagerak Maturo, glad og stolt på samme tid. – Vi har godt med tilgjengelig kapital og kommer til å ha opp imot 500 millioner kroner fra langsiktig finansielle og industrielle eiere.

En av Norges største tek-investorer

Fra å være en regional aktør er Skagerak Maturo nå en av Norges største investorer innenfor teknologisegmentet i tidlig fase. I 2020 fikk Kjeldsen og kollegaer med seg Investinor, KLP, Sparebankstiftelsen DNB, Skeie Gruppen, Agder Energi Venture og Sparebankene Sør, Telemark og Skagerak i et nytt Fond V. Og Skagerak Maturo er selv  en betydelig aksjonær i fondet.

– Vi var jo spente, og er både ydmyke og stolte over at vi fikk dette til i det krevende kapitalmarkedet som nå har vært. Det er et bevis på at vår investeringsstrategi med å investere i bærekraftige teknologiselskaper treffer markedet godt, forteller Kjeldsen. – Vi hentet nesten 300 millioner kroner til et tidlig Venture, Serie A fond (Vekst) nå i juni og er allerede i gang med et «second closing» som løper frem til neste sommer. Vi kommer til å ha nær 500 millioner kroner. Vi er spesielt ydmyke over å ha fått tillit fra Arendals Fossekompani, et børsnotert investeringsselskap fra 1896, som ny stor investor i runde to.

Håper på 2 - 3 investeringer i regionen

Kjeldsen håper å få til en ordentlig industrisatsing og utvikling her i regionen, og liker spesielt Herøya Industriparks ambisiøse satsing på å tilrettelegge for digital og bærekraftig industriutvikling.

– Jeg håper vi får til 2 - 3 investeringer i regionen her. Det må gjerne være her i industriparkens område, hvor man kan ta teknologi fra pilot til fullskalaproduksjon.  I Fond V, som nå er operativt, ønsker vi å investere innenfor det vi kaller SAAS-selskaper (Software As A Service) og Deep Tech-selskaper, utdyper Kjeldsen. – SAAS som forretningsmodell er en repetitiv inntektsstrøm, det kan være abonnementsløsninger på software, en plattform eller produktet som selskapet leverer på, forklarer han. – Det er det vi leverer på i selskapet Inline-test som spant ut av OiW Process her på Herøya. De leverer inline testing av sikkerhetsventiler "as a service" i Nordsjøen og på landbaserte prosessanlegg.

Mann kledd i skjorte sitter ved skrivebord og har to dataskjermer foran seg

Ser etter bærekraftige teknologiselskaper

Kjeldsen er stolt over Skagerak Maturos investeringsfilosofi og strategi. 

– Det vi ser etter nå er bærekraftige teknologiselskaper, i «tidlig venture fase» og «scale-ups», som treffer innenfor megatrendene relatert til klimaendringer, ressursknapphet og flere av FNs bærekraftsmål, sier Kjeldsen. – Vi ønsker jo å være med og bidra til omstilling for å sikre morgendagens næringsliv.

Ingen tvil om at det satses nå

– Det er jo ikke noe tvil om at det satses på bærekraft og at det materialiserer seg nå, hevder Kjeldsen. – Innenfor digitalisering vil det skje mye. Det henger jo sammen med spørsmålet "hva skal vi leve av etter oljen"? Vi ser jo hva Yara lanserte denne uken på ny bærekraftig produksjon, og vi ser hvilken satsing hydrogensiden har her. Industriklyngen her representerer verdiskapende industritradisjoner som nå tar et bærekraftsansvar og har som målsetting å bli verdens første klimapositive industriregion, det står det respekt av, sier investoren.

Måler bærekraft på alle selskaper

Kjeldsen peker på at det nye fondet har en veldig høy ESG- (Environment, Social, Governance) og bærekraftsprofil.

– Vi er en av de første investorene som nå gjennomfører faktiske målinger og rapporterer til våre eiere på ESG og bærekraft, på alle våre selskaper i porteføljen. Tidligere var det litt sånn at flere "malte årsrapporter grønne", men nå handler det ikke om det lenger. Nå handler det om hva du faktisk gjør mellom årsrapportene, sier den blide investoren.

– Vi investerer i unike produkter/teknologier med et sterkt team, et godt "impact-case". Sammen med gode investorpartnere finner vi muligheten for god avkastning som er innenfor megatrendene. Vi ønsker å bidra til å bygge morgendagens industri.

Stolt av investering i Norner

– Norner er et kjempeeksempel her i regionen, sier Espen Kjeldsen. – Vi var med tidlig i utviklingen, fra Borealis ville selge ut den virksomhetsdelen, og bidro til at Norner ble videreført og solgt til SCG Chemicals. Det har vært en veldig stor suksesshistorie for regionen her.

– Men det er jo hele det kretsløpet som vi er stolte av. Når vi investerer en krone – så blir selskapene tilført ytterligere ca tre kroner fra andre.  Vi tar risiko sammen med øvrige investorpartnere, og bidrar aktivt inn i virksomhetene for å utvikle de. Vi gir staffetpinnen videre til nye eiere som igjen løfter selskapene ytterligere.

– For oss er teamet og menneskene den viktigste faktoren for å lykkes med selskapsutviklingen. Vi velger å heie på og ikke minst understøtte morgendagens vinnere. Det er de som skal sørge for at vi får etablert spennende teknologiselskaper og at vi har noe å leve av etter oljen, avslutter han.

portrettbilde av manni stripete skjorte sitter foran roll-up med selskapsinformasjon

Om Skagerak Maturo

  • Skagerak Maturo er blitt et av Norges største tek-investormiljø etter sammenslåing av investor miljøet Maturo Kapital (etabl. 2005, tidl. BTV Invest) i Grenland, Telemark og Skagerak Capital (etbl.2005) Kristiansand, Agder. Hovedkontor i Kristiansand med avdelinger i Porsgrunn, Herøya Industripark, Oslo og på Hamar.
  • 8 medarbeidere og utvider med flere i 2021.
  • Forvalter litt over en milliard kroner.  
  • Etablererer nye investeringsfond ca hvert tredje år. Såkornfond 300 millioner kroner fra 2016 er fullinvestert. Fond V, 300 millioner kroner til et tidlig Venture, Serie A fond (Vekst) ble etablert i juni 2020. Er i gang med «second closing», med mål om ytterligere 200 millioner. Fond V ender på oppimot 500 millioner kroner totalt.
  • Investert såkornfondet i 13 selskaper, to tilknyttet og lokalisert i Grenland, Inline-test som spant ut av OiW Process på Herøya og Funzionano i Herøya Forskningspark.
  • God fart i verdiskaping fra såkornfondet, 13 selskaper har økt omsetning med åttegangen og mer enn doblet antall ansatte og selskapenes verdifastsetting i løpet av tre år.

Les mer https://www.skagerakmaturo.no/

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler