Investerer millioner i digitalisering av strømforsyning på Herøya

mann i profilert arbeidstøy står foran koplingsskap

Rolls royce: - Dette er vårt nyeste «Rolls Royce» digitale høyspentanlegg full av software utviklet og satt sammen av vår lokale samarbeidspartner gjennom mange år, ABB Electrification Norway i Skien. Slike anlegg skal vi bygge flere av på Herøya, forteller en begeistret Øyvind Nyhus, daglig leder i Herøya Nett AS.

Herøya Nett digitaliserer strømforsyning i industriparken. Nettselskapet har planer for å investere 160 millioner kroner i nye, kompakte og effektive strømanlegg de neste 4-5 årene.

Nå bytter Herøya Nett ut alle gamle åpne 12 kilovolts strømanlegg i to store hovedanlegg i Herøya industripark - det som forsynte magnesiumfabrikken med strøm og det andre som forsyner Yaras ammoniakkfabrikk.    

Klar for å koble til fabrikk

mann med pc står foran et bilde på lerret

– Vi planlegger for å starte opp produksjon av grafittmateriale på Herøya i 2023, sa Stian Madshus nylig, i møte med media på Herøya, her foran skissen på planlagt fabrikkanlegg på Herøya.

– Vi er i gang allerede, forteller Øyvind Nyhus, daglig leder i Herøya Nett AS engasjert. – Nå tar vi tak i hovedanlegget ved det gamle magnesiumområdet først, der hvor Elkem planlegger å bygge fabrikk.  Det nye anlegget har vi estimert til ca 70 millioner kroner. Det skal stå klart om 2 - 3 år, samtidig med Elkems planer om å starte opp fabrikk i samme område.

– Alt er tegnet ferdig. Hvis Elkem kommer, er det bare å koble til, forsikrer den blide nettsjefen på Herøya. – Deretter er planen å bytte ut neste store anlegg, som ligger ved ammoniakkfabrikken, forteller Nyhus.

Bytter til heldigital

Strømforsyningen på Herøya er kort fortalt i ferd med å bli heldigital for å møte nye behov og ny industriutvikling.

– 50 år gamle anlegg er hverken effektive eller sikre nok, sier Øyvind Nyhus. – I dag ville man ikke fått lov å bygge slike åpne anlegg. Det er disse vi bytter ut, og bruker nå muligheten til å digitalisere hele veien i godt samarbeid med lokale ABB Electrification Norway her i Skien.

I videoen forklarer Øyvind Nyhus overgangen fra gamle anlegg og viser fram Herøya Netts siste nye  anlegg som nå skal bygges flere steder i industriparken framover.

Om Herøya Nett

 Herøya Nett AS er et nettselskap som eier, drifter og vedlikeholder fordelings- og overføringsnett for distribusjon av energi i industriparken. Selskapet er 100 % Yara-eid.

Herøya Nett AS har områdekonsesjon for å bygge og drive elektriske anlegg og gjør tiltak i bestående transformator- og koblingsstasjoner og kablede anlegg i Herøya Industripark og utfylt område i Gunneklevfjorden som grenser til industriparken. Herøya Nett AS fører også eltilsyn med alle virksomhetene i parken.

El-nettets totalkapasitet er 640 MW, effektuttaket er på 150 MW, og det årlige energiforbruket i industriparken er ca. 1 TWh.

Mann til høyre i bildet står ved en stor dataskjerm og studerer informasjon

Følger med på 15 000 punkter: Rolf Harry Tande i Herøya Nett, som selv har utviklet kontrollsystemet, følger nøye med. Systemet mottar signaler fra om lag 15 000 forskjellige punkter på Herøya. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler