- Må stå støtt nå, og holde produksjonen av kritiske råvarer igang

Magnar Bakke foran tank på Rønningen

- Det er helt avgjørende for helse og matforsyning at vi produserer og eksporterer, forteller Magnar Bakke, sitemanager i INEOS Olefins & Polymers Norway og leder for prosessindustriklyngen i Grenland.

– Å holde hele prosessindustrien i gang nå er veldig viktig. For Norges økonomi er det essensielt at vi sørger for at vi selger noe annet enn olje, sier Magnar Bakke som leder prosessindustriklyngen i Grenland, med flere av de store prosessindustribedriftene på Herøya og i Grenland.

– Det er viktigere enn noen gang at vi står støtt i denne unntakssituasjonen. Det er helt avgjørende for helse- og matforsyning at vi produserer og eksporterer. Det er grunnleggende for arbeidsplasser, at den enkelte har en jobb også etter krisen, og for økonomien i landet, sier Magnar Bakke.

Store bedrifter i Europa leverer råvarer til livsviktig produksjon av medisinsk utstyr og til matproduksjon. Fra Grenland leveres en rekke kritiske råvarer og produkter, blant annet mineralgjødsel for matproduksjon, plastråstoff til produksjon av mange ulike typer medisinsk utstyr, produkter for rensing av drikkevann, samt produkter for dyrehelsevelferd.

– Dramatisk om produksjon faller bort

Magnar Bakke, sitemanager i INEOS Olefins & Polymers Norway, forteller om rekordhøyt salg til medisinsk emballasje. – Våre kunder innen farmasøytisk industri har vært bekymret for ikke å få levert nok i pandemisituasjonen verden nå skal håndtere, forteller Bakke. – Hvis våre produkter, som går til å pakke inn medisiner og mat, nå faller bort, er det dramatisk.

Plastråstoff fra INEOS brukes mye i farmasøytisk- og matvareindustri verden over, det brukes som emballasje til medisiner, har viktige hygienefunksjoner og bidrar til å redusere matsvinn.

Viktig for matvaresituasjonen 

Svein Tore Holsether, CEO i Yara (til høyre), besøkte Yara Porsgrunn på Herøya forrige uke, og svarer i mail på spørsmål om viktigheten av gjødselproduksjon og eksportindustri.

Jon Sletten, fabrikksjef i Yara Porsgrunn og Svein Tore Holsether, CEO i Yara

Fra v: Jon Sletten, fabrikksjef i Yara Porsgrunn og Svein Tore Holsether, CEO i Yara på Herøya forrige uke (foto: Yara).

Hvorfor er det viktig at Yara holder gjødselproduksjon i gang nå?

– At vi lykkes med å holde hjulene i gang er ikke bare viktig for oss i Yara, men også fordi vi leverer produkter som er helt grunnleggende for matproduksjonen i både Norge og de mer enn 60 land vi er tilstede i. Yaras mineralgjødsel, produsert her i Porsgrunn og på de andre produksjonsstedene våre, bidrar til å mette 240 millioner mennesker, skriver Svein Tore Holsether.   

Avhengig av at land ikke lukker seg 

Hvorfor er det viktig med landbasert eksportindustri nå?

– Åpen verdenshandel har vært grunnleggende for velferden vi har skapt i Norge. Vi har en liten og åpen økonomi, og vi er helt avhengige av at land nå ikke lukker seg inne. Jeg frykter at mange arbeidsplasser går tapt også i eksportindustrien, hvis ikke det kommer på ordninger som kompenserer for det inntektsbortfallet vi nå ser hos mange.

Spille en viktig rolle – også etter krisen

– Norsk prosessindustri er i verdenstoppen når det gjelder innovasjon og reduksjon av CO2-utslipp. Den vil derfor kunne spille en svært viktig rolle for norsk økonomi også etter krisen, sier Svein Tore Holsether.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler