God respons på kurs: - Nytt om digitale tvillinger får jeg bruk for i REC Solar

Bodil Eik-Nes fra REC Solar på Herøya og  Roshan Sharma, foreleser fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Konkret nytteverdi: Bodil Eik-Nes fra REC Solar på Herøya fikk konkret nytteverdi fra kurs i Digitale Tvillinger hun har deltatt på i Herøya Forskningspark. Her sammen med Roshan Sharma, en av foreleser fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

Det sier Bodil Eik-Nes fra REC Solar. Hun har, sammen med flere ingeniører fra bedrifter på Herøya og i Grenland, gjennomført det første etter- og videreutdanningskurset arrangert i samarbeid mellom Herøya Industripark AS og Universitetet i Sør-Øst Norge (USN), i Herøya Forskningspark i høst.

– Digitale Tvillinger er svært relevant, sier Bodil Eik-Nes. – I REC Solar har vi et prosjekt hvor vi bruker maskinlæring for å finne uregelmessigheter (artefakter) på infrarøde (IR) bilder av ferdigproduktet som tidligere software ikke klarte å identifisere, forteller hun. – Målet er å koble denne informasjonen til prosessparametere for å optimalisere ferdigproduktet.  

Nevrale nettverk – én type digital tvilling

– REC Solar prøver å utvikle nevrale nettverk.  Det er en type digital tvilling, utdyper Roshan Sharma fra USN som foreleser om bruk av digitale tvillinger og avansert regulering.

Hvordan er det å undervise folk fra industri vs studenter?

– Det er helt forskjellig fra studenter, sier Roshan Sharma. – Industrifolk er mest opptatt av å se på sluttresultatet, mens studenter vil skjønne mer om hva som ligger bak og hvordan det fungerer.

fra høyre Bodil Eik-Nes, Rec Solar, og Roshan Sharma, foreleser fra USN

En type digital tvilling: – Dette er en 2-DOF, Two Degrees of Freedom, labutstyr med dobbel motor, som ligner veldig på dynamikken til et helikopter med ulineær krysskoblet dynamikk. Endrer man på en parameter vil det påvirker alle «outputs». Man kan bruke nevrale nettverk som maskinlæringsalgoritme til utvikling av digital tvilling for utstyret, forklarer Roshan Sharma, foreleser fra USN, til Bodil Eik-Nes, Rec Solar.

Innfridde

– Spennende og nyttig, uttalte Line Melås, senior prosessingeniør fra Inovyn til HiP Aktuelt før kurset.

Innfridde forventningene?

– Ja, jeg har fått godt innblikk i digitale tvillinger og lært mye nytt, sier hun.

Får du bruk for ny innsikt i jobben nå? 

Deltakere på kurs Digitale tvillinger

Nyttige tilbakemeldinger: - Vi har fått gode og nyttige tilbakemeldinger i diskusjoner og fikk høre hva bedriftene trenger og problemstillinger de er opptatt av, sier Roshan Sharma USN, foran til høyre. Her sammen med foreleser kollegar fra USN og deltakere fra bl.a. Ineos, REC Solar, Bilfinger Industrial Services, Norner, Yara Porsgrunn, Skagerak Kraft, Skagerak Energi og Herøya Industripark AS.

– Kanskje ikke med en gang, men på sikt. Kurset sår noen frø som kan brukes når det dukker opp muligheter. Jeg opplever at universitetsprofessorer tenker at industrien ligger lenger framme i digitaliseringsløypa enn vi faktisk gjør, forklarer Melås, midt i bildet, blå genser. – Å utvikle digital-industri krever mye ressurser. Selv om vi ikke hopper inn i digitale tvillinger med en gang, kan jeg bedre se potensialer og muligheter for utviklingsprosjekter nå framover.

Forbereder nye kurs

Rolf Olaf Larsen

På bakgrunn av tilbakemeldinger og mini-kartlegging av behov og problemstillinger bedriftene er opptatt av, forbereder initiativtakerne Herøya Industripark AS og USN tema for nye kurs neste år.

– Vår motivasjon er å gjøre etter- og videreutdanning tilgjengelig og enklere å gjennomføre på kortere tid for personer og bedrifter, sier Rolf Olaf Larsen i Herøya Industripark AS.  – I dag reiser mange ingeniører til Trondheim. I stedet for å bruke flere dager, kan man bruke tre timer på en formiddag her lokalt på Herøya i hyppigere «bolker».

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler