Ingeniørstudent demonstrerte sjødrone på Gunneklev. Fikk drømmejobben.

student og veileder i følgebåt

Jomfrutur Gunneklev: I sommer demonstrerte ingeniørstudent Stian Halbjørhus (til venstre) fra Universitetet i Sørøst-Norge (USN) testmodellen Yara Birkeland for første gang på Gunneklev til glede for besøkende på nabofesten til Herøya Industripark. Her sammen med Anders Kristiansen ved Inst. for mikrosystemer USN (til høyre) og medarbeider fra NOKAS Beredskap.

Stian Halbjørhus, bachelorstudent i elektro-automasjon og robotikk ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) jobbet med sjødronen Yara Birkeland i sin bacheloroppgave.

Han avsluttet med en demonstrasjon av den selvgående nullutslipp sjødronen på Gunneklev under Nabofesten til Herøya Industripark i sommer. 

Fikk jobbtilbud i innovativt selskap

Etter bachelor og jomfrutur på Gunneklev har mye skjedd.

Neste uke starter Stian Halbjørhus i ny jobb. Han blir del av en av Norges mest nytenkende og fremtidsrettede selskaper som satser på miljøvennlige løsninger når det gjelder fremdriftssystemer på skip, både batteri og hydrogen.

– Fra 1. oktober er jeg i gang hos Westcon som automasjonsingeniør, forteller Stian på telefon fra Haugesund. – Egentlig hadde jeg tenkt å ta industrimaster i Maritim Ledelse ved USN, der man jobber og skriver masteroppgave for en bedrift, men valgte fulltidsjobb da jeg fikk dette tilbudet. Det er spennende saker. Westcon har levert verdens første elektriske ferje, Ampere, og et helelektrisk passasjerfartøy, kalt "Future of the Fjords", forteller han.

Hvorfor fikk du jobbtilbudet tror du?

– De synes det var veldig positivt at jeg er så interessert i autonomi, batteriteknologi og miljø, og selvfølgelig min erfaring fra bacheloroppgaven med Yara Birkeland.  

Master og jobb

Selv med full jobb har ikke Halbjørhus lagt fra seg ambisjonen om en master.

– Nå tar jeg master i maritim ledelse på deltid ved siden av jobben. Det blir nok å finne på framover, sier Stian på telefon fra Haugesund. Han ser fram til jobbstart, og å være med å utvikle og bygge effektive systemer for flere grønne suksesser på maritim transport og industri.

Satser på autonomi

Autonome systemer er i rask utvikling, og nullutslippsløsninger er et nøkkelord, både for Yara Birkeland og Westcon.

USN, Yara og også Herøya Industripark AS er aktører som satser tungt på autonomi framover.

Nylig signerte USN og Yara et nytt gaveprofessorat på millioner som skal styrke utdanningen og forskningen på autonome systemer og maskinlæring. På Herøya bygges ny terminal, veier tilpasses for selvkjørende portaltrucker, og nye IT-løsninger for helautomatisk dataflyt utvikles for å ta imot verdens første selvkjørende containerskip, Yara Birkeland

bilde av modellen Yara Birkeland

Medspiller for autonome transportsystemer: - Vi er medspiller og tilrettelegger for Yara som nå er i gang med å realisere verdens første autonome logistikk-kjede her på Herøya, sa Sverre Gotaas, direktør i Herøya Industripark AS, til HiP Aktuelt. – Jeg tror store deler av infrastrukturen i industriparken går mot en autonom framtid. Vi øker aktivitetene på autonome transportsystemer i industriparken i 2019, og om noen år håper jeg vi har verdens mest avanserte og effektive logistikksystem her på Herøya. Foto: Fra demonstrasjonen av testmodellen på Gunneklev ved Herøya Industripark i juni 2019.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler