Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Klimadebatt i Herøya Forskningspark: Alle vil ha grønt skifte. Equinor vil bidra.

Alle vil ha grønt skifte: - Vi kan bidra, sa Equinors plassjef Jarann Wold Pettersen (i midten med solbriller) til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (tre fra høyre), ordfører i Porsgrunn Robin Kåss (tre fra venstre) og kommune og fylkesrepresentanter fra regionen, da han ledet dem rundt på besøk i Equinors testanlegg i Herøya Forskningspark. Her foran flerfaseriggen, et av flaggskipene i Equinors forskningsanlegg.

Equinor var i klimaform denne solfylte torsdagen i september få dager før kommune- og fylkestingsvalget.

I Oslo signerte Equinor intensjonsavtale om CO2-lagring med syv europeiske industriselskaper. I Herøya Forskningspark kjørte Equinor debatt med Porsgrunns-duoen, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og ordfører Robin Kåss samt ungdomskandidatene på fylkeslistene til Vestfold Telemark.

Vi kan bidra

Omvisning i Equinors CO₂-fangstanlegg

Deltagere og debattanter fikk innblikk i Equinors forskningsinnsats og et kompakt CO₂-fangstanlegg som Equinor tester ut for Fjell Technology Group.

170 forskere, ingeniører og teknikere jobber med å teste teknologi og utstyr på Equinors 35 testanlegg i forskningsparken. – Vi er involvert i 40 FoU-prosjekter, og har utviklet et CO2-fangstanlegg i samarbeid med Fjell Technology Group og som også støttes av Gassnova, sa Wold Pettersen. Anlegget er spesielt lovende fordi det er kompakt og kan tas i bruk på steder hvor det er liten plass, bla. på plattformer og i cruiseskip. 

Vi kan påvirke

Malin Bjørkøy, ingeniør i marinteknikk fra NTNU, startet karrieren i Equinor i et toårig Graduate-løp. Hun tror på Equinors retning og strategi, og vil være med å påvirke.

Hvordan er det å jobbe i oljebransjen?

Malin Bjørkøy

Vi kan påvirke: - Vi unge kan være med å påvirke retningen i Equinor, sier Malin Bjørkøy som jobber ved Equinors prosjektavdeling i Oslo.

– Jeg får jo høre det, og kjenner litt på det, men jeg tror på retningen og strategien. I Equinor er det rom for unge. Vi får taletid og det er interesse for hva vi har å si.  

Bjørkøy synes det er spennende med fornybarsatsingen i selskapet og forteller om vindmølleparkprosjekter i Nordsjøen og i New York. – Det er fantastisk å få innvilget milliardbeløp fra ENOVA til å bygge vindmøllepark i Hywind Tampen-området som skal forsyne Snorre- og Gullfaksfeltene i Nordsjøen med fornybar energi. Og det er veldig stort at Equinor vant konkurranse om å bygge vindmøllepark i sjøen utenfor New York. Det starter nå og skal være produksjonsklart i 2025. Parken skal levere strøm til 1 million husstander.

Går det fort nok synes du?

– Det virker som det går raskere nå, sier hun. – Vi unge kan være med å påvirke ny retning, men vi må samarbeide da, som eksemplet med ENOVA. Vi kan vise verden at det går an å få det til! Å få ned utslipp og bygge fornybart er lønnsomt på sikt, mener Bjørkøy.

Noen må gå først

Noen må gå først, mener hun. – Det koster mye å utvikle ny teknologi, og noen må se at teknologien virker. Equinor har blitt gode på teknologi på 50 år.

– Det sies at vi må produsere olje og gass i Norge fordi den er "grønnest".– Men, vi bør heller si at det er fordi olje- og gassbransjen kan være med å utvikle ny bærekraftig teknologi, sier Malin Bjørkøy.

– Så når vi skal finne ut hva vi skal leve av i morgen, har vi masse å bidra med. Vi kan være med å finne ut hva vi skal leve av i framtiden, sier prosjektingeniøren. 

Store utfordringer

Wold Pettersen på podiet foran forsamlingen på debatten

– Uansett hvilke syn man har på vår bransje, så er jeg glad for at alle møter opp til debatt, sa Jarann Wold Pettersen, Equinors plassjef.  – Vi er interessert i hvordan politikere kan legge til rette for teknologiutvikling og utdanning og å vite hva politikere og ungdommen mener om olje- og gassbransjen, sa han. 

– Vi står foran store utfordringer for samfunn og menneskehet, sa næringsminister Røe Isaksen i debatten. – Har du ikke lært å tilpasse deg i 2050, har du ikke livets rett.

Hvem skal utvikle det grønne skiftet? spurte Røe Isaksen retorisk. – Vi må ha et næringsliv og en industri som driver det grønne skiftet. Noen ganger med krav og med offentlige penger, mente han.

Selv om vi reduserer, men India og Kina øker, hva hjelper det? Spurte en Equinor-ansatt.

– Det er marerittspørsmålet, men jeg begynner å bli klimaoptimist, sa næringsministeren. – Verktøyene begynner å falle på plass. Det betyr allikevel ingen ting hvis ikke resten av verden gjør det. De kan også hoppe over et teknologiledd, slik som i økonomien. Kina gikk rett fra kontanter til Ali-pay. Det vil bidra til verden.

JA, problem, men også løsningen

– Olje- og gassindustrien må få fram at JA, problemet ligger her, men også løsningen. Industrien på Herøya er en del av løsningen, slo Røe Isaksen fast.

Fornøyd arrangør

Debatten ble arrangert gjennom et samarbeid mellom Equinor, Industrial Green Tech (IGT) og Telemark Offshore, samt Norsk Olje og Gass. – Vi er veldig fornøyd med oppmøte og debatten om olje- og gassbransjens rolle med å drive det grønne skiftet framover, sier Irene Siljan Vestby, leder for IGT og Telemark Offshore og makkere Tommy Hansen fra Norsk Olje og Gass og Jarann Wold Pettersen fra Equinor.

Debattdeltakerne ungdomspolitikere

Alle vil ha grønt skifte: Fra venstre: Robin Kåss ordfører Porsgrunn (Ap), med ungdomspolitikere i Vestfold Telemark, Anne Line Nilsson, (MDG), Karoline Aarvold (H), Cathrine Gundersen (V), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), Lina Bringsli (KrF), Malin Bjørkøy (Equinor), Bjørn-Kristian Svendsrud (FrP), Odin Aarlid (SP), Vilde Athena Berg-Nilsen (SV). 

Les også

Invitasjon til høstens faglunsjer i Forskningsparken - klikk her for påmelding Tema 13.9. CO2Transport og Lagring

Equinors Hywind Tampen-prosjektet får 2,3 milliarder i Enova-støtte

Equinor vant gigantisk vindmøllekontrakt i New York 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler