Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Besøk HAF på Den Store Nabofesten og vinn en langhelg på Bjørkøya!

Herøya Arbeiderforening med Janicke Andreassen og John Øivind Selmer.

Herøya Arbeiderforening (HAF) ved Janicke Andreassen og John Øivind Selmer, slår på stortromma på 90-års festen; De lodder ut en helg på en av HAFs flotte hytter på Bjørkøa! (Foto: Tone Brekke)

– Vi i Herøya Arbeiderforening stiller «mannsterke» på Den Store Nabofesten, 4. juni, og håper å ta imot mange besøkende i teltet vårt. Her arrangerer vi quiz, og lover en flott premie til vinneren: En langhelg på en av hyttene våre på Bjørkøya.  

Bjørkøya i Eidangerfjorden

Hvem drømmer ikke om en helg på Bjørkøya! (Foto: Herøya Arbeiderforening)

Det sier Janicke Andreassen og John Øivind Selmer, henholdsvis kontoransatt og sekretær/kasserer i Herøya Arbeiderforening (HAF). De legger til at vinnerhelgen blir utenom fellesferien, da er det nemlig fullt belegg.

Det er ikke bare Herøya Industripark som feirer 90-årsdag den 4. juni. HAF ble stiftet 17. juni 1929 med Arthur J. Berby som formann, bare 17 dager etter at første kalksalpeter kom ut fra fabrikken på Herøya. Dermed er det to 90-års jubilanter som feires på Den Store Nabofesten.

Vakre Bjørkøya

Herøya Arbeiderforening kjøpte Bjørkøya i Eidangerfjorden i 1953, for 230.000 kroner. Året etter satte man for alvor i gang arbeidet med utbyggingen av hytter for ansatte. 

HAF har 15 utleiehytter på Bjørkøya.

HAF har 15 utleiehytter på Bjørkøya, inkludert Gården, Byråkraten og Villaen. Utbyggingen på Bjørkøya startet i 2013. (Foto: Herøya Arbeiderforening)

I dag har HAF 15 utleiehytter, og de fleste ligger mot vest på et åpent område med plener og veier, og her er det også mange idylliske strender. 

Villaen på Bjørkøya.

Den staselige Villaen er én av utleie«hyttene» til HAF.

– Vi har brukt store ressurser på å ruste opp øya de siste årene, og har gjort stier, turveier og skogområder mer tilgjengelige. Hyttene våre er moderne og funksjonelle, og er svært populære blant medlemmene, understreker Janicke.

Viktige kampsaker

Herøya Arbeiderforenings har en lang og stolt historie, og foreningen har vært med å kjempe fram mange viktige saker.

Blant dem er 42 timers arbeidsuke som første gang ble fremmet av HAF i 1936, og som ble vedtatt ved lov i 1957. Et annet viktig krav var lik arbeidstid for arbeidere og funksjonærer, som ble vedtatt av Hydro-ledelsen i 1984. Tre år senere reduserte Stortinget arbeidstiden for alle.

Bildet viser Per Wold og Per Anders Oksum.

Mangeårig leder av Herøya Arbeiderforening, Per Wold (t.v.), og leder av Prosjekt Nye Muligheter, Per Anders Oksum, hadde et felles mål å unngå oppsigelser. Bildet er tatt av Varden, og gjengitt i boka «Historier fra Herøya gjennom 90 år». 

Flere store omlegginger og nedbemanninger i industriparken har blitt gjennomført uten oppsigelser, etter krav og kamp fra HAF. Da Hydro-ledelsen i 2001 besluttet å legge ned magnesiumfabrikken på Herøya, ble det gitt betydelige midler til omstilling og nyetablering. 

Herøya Arbeiderforening er i dag en samleforening med åtte ulike klubber. HAF har 1700 medlemmer, og over 900 av dem er aktive. Leder av foreningen er Tor Morten Thorsen. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler