Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Støper for fullt for å bli klare til påskestoppen ved Hydros valseverk i Holmestrand

Montasjeleder Herleik Rognlien

Montasjeleder Herleik Rognlien blander støpemassen i en kraftig tvangsblander, og bunnelementene støpes deretter ut i en form som montasjelederen har laget.

I Bygg 120 i Herøya Industripark støper prosjektleder Robert Larsen og montasjeleder Herleik Rognlien i Bilfinger Ildfast bunnelementer til en av omsmelteovnene i Hydros valseverk i Holmestrand. De skal være klare til påskestoppen ved verket.

Fremdeles er det manuell støping av ildfast i industriparken. Støpemassen blandes i en kraftig tvangsblander, og bunnelementene støpes deretter ut i en form. Men hvis Holmestrand-leveransen blir vellykket, er det mulighet for at støperilinja kan bli oppgradert og tatt i bruk igjen.

Klare til påskestoppen

Bunnelementene skal være klare til påskestoppen ved valseverket i Holmestrand, der Hydro også har et omsmelteanlegg for aluminium. Innvendig i smelteovner er det et lag ildfast stein, som enten er støpt på plass eller murt med ildfaste steiner. Laget av ildfast materiale må byttes etter noe tid.

– Dette er et prøveprosjekt, forteller prosjektleder Larsen. – Vi skal teste ut disse bunnelementene. Blir dette vellykket, kan det være at en løsning basert på slike bunnelementer tas i bruk ved flere av Hydros virksomheter.

Støperilinja kan bli tatt i bruk igjen

– Prosjektet er et forbedringsforslag fra vår side, forteller prosjektingeniør Hilde Gunnulfsen i Bilfinger Ildfast.

– Vårt håp er at konseptet skal fungere godt, og at vi skal levere bunnelementer i større kvanta framover. Da er det hensiktsmessig å automatisere produksjonen og ta i bruk støperilinja i Bygg 120. Den må eventuelt bygges om for å ta så store elementer, forklarer hun.

Robert Larsen og en kollega har planlagt jobben i Holmestrand og sett på muligheten for å bruke det samme konseptet i flere av Hydros aluminiumsovner.

Redusert utetid

Bildet viser prosjektleder Robert Larsen.

Prosjektleder Robert Larsene har prosjektert løsningen, og resultatet er tre ulike typer blokker, som er tilpasset Hydros ovner. 

– Ved å benytte samme konseptet på flere ovner vil vi kunne ligge med noe lager, og kunne levere raskt. Det vil være spesielt gunstig når kunden får en stopp som ikke er planlagt. Nå satser vi på en vekst i denne typen arbeid, sier Larsen.

Bruk av prefabrikkerte elementer vil gjøre at jobben går raskere. Elementene er herdefyrt i Bygg 120, og man slipper herdefyring av ovnen på plass som kan ta opptil ni døgn. 

– Alt handler om å redusere utetiden på ovnen. Det er der kundene våre kan spare penger, forklarer Rognlien

Prosjektering og støping på Herøya

Larsen har prosjektert løsningen. Resultatet er tre ulike typer blokker, som er tilpasset Hydros ovner.

– Jeg tok med tegningene til Rognlien for å sjekke om de var gode nok, forteller Larsen. –Robert tegner som jeg vil, sier Rognlien med et smil. – Samarbeidet mellom ingeniører og oss som skal bruke tegningene, er viktig for et godt resultat.

Rognlien har bygget støpeformene. Han er utdannet forskalingssnekker, og mestrer det krevende håndverket. Formene bygges av forskalingsplater og har en rekke finesser for å fungere godt. Det ligger mange års erfaring bak de detaljene.

Spente på resultatet

Selve utstøpingen av bunnelementene gjøres manuelt. Materialet i blokkene kommer ferdig, så Rognliens jobb er å blande inn riktig mengde vann og sørge for at massen får riktig konsistens før den helles over i forma.

Nå er Larsen, Rognlien og hele Bilfinger Ildfast spent på resultatet av prøveprosjektet i Holmestrand. Om alt går bra, er det gode muligheter for at støperilinja blir oppgradert og tatt i bruk igjen.

Størst i Norge på ildfast-tjenester

Bilfinger Industrial Services Norway forhandler ildfaste produkter og er Norges største leverandør av ildfast-tjenester.

Selskapet utfører ildfast vedlikehold, prosjekter og modifikasjoner innenfor aluminiumindustri, ferro-industri, petrokjemisk industri og forbrenningsanlegg. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler