Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Møt fire dyktige lærlinger hos Bilfinger. – Vi "produserer" fagarbeidere

Franz August Lauritz er sveiselærling.

Breviksgutten Franz August Lauritz er sveiselærling og har blant annet vunnet skole-NM i sveising for videregående-elever.

– Vi er opptatt av å utdanne og å få tak i dyktige lærlinger med stor interesse for faget, sier Håkon Wefald, som har ansvaret for lærlingene i Bilfinger. 

– Vi tar oss av den praktiske opplærlingen av lærlinger og «produserer» fagarbeidere. Det er viktig for oss. Bilfinger er avhengig av å rekruttere dyktige fagarbeidere for å betjene kundene våre på en god måte, sier han. 

Franz August – naturtalent

Franz August er fra Brevik, han er 2. års sveiselærling og har gått på Croftholmen VGS, Industriteknologi.

– Jeg har alltid likt å jobbe med hendene, sier Franz August.

– Jeg har hatt et sveiseapparat stående i garasjen. Før jeg begynte på skolen, bygde jeg gokart-rammer for venner. Jeg så på Youtube at noen lagde gokart-ramme fra bunnen av, og det ville jeg også prøve. Da fikk jeg kjøpt inn stål og lagde en kopi av den jeg så på filmen. Det var moro. Seinere søkte jeg meg til linja for teknisk industriproduksjon, og der var det mye sveising og stålarbeider. Det likte jeg å jobbe med. Det er moro å være med og lage ting.

Breviksgutten har også vunnet skole-NM i sveising for videregående-elever.

– Franz August er et naturtalent, mener Håkon Wefald. – Han har tatt seks sveisesertifikater mens han er under utdanning. Det er det ikke mange som gjør, for slike sertifikater er mer krevende enn det er å ta fagbrevet.

– Jeg søkte lærlingeplass hos Bilfinger fordi det jobbes med veldig mange ulike materialkvaliteter her, og det er mange flinke folk jeg kan lære fra. Allsidigheten er viktig for meg, ikke minst når jeg skal søke jobb videre.

Merethe byttet fra elektro til tele

Telelærling Merethe Solli fra Porsgrunn.

– Jeg begynte på elektro, men fant ut at tele var enda morsommere og byttet derfor fag, sier Merethe.  

Merethe Solli fra Porsgrunn er 2. års telemontørlærling, og har fått på Skogmo VGS, data og kommunikasjon

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle jobbe med dette faget i det hele tatt, sier Merethe. – Men jeg har en far som jobber på INOVYN, der det var en «Vær med pappa på jobben»-dag. Da fikk jeg lyst til å jobbe med elektrofag og søkte meg til elektrolinja før jeg fant ut at tele var enda gøyere. Så jeg byttet over til det faget.

I løpet av skoletiden var Merethe utplassert hos Tele og kommunikasjon i Bilfinger to ganger. – Da så jeg at jobben var veldig interessant og veldig variert. Jeg fikk være med på nye ting hele tida og fikk sett ganske mye. I tillegg var folkene på avdelingen veldig hyggelige, så det var lett for meg å søke læreplass her. Jeg er definitivt ferdig med utdanning og har lyst til å fortsette i Bilfinger om det blir mulig.

Farah drømmer om jobb i Bilfinger

Bildet viser elektrolærling Farah Nuur Farah.

– Jeg har bestandig hatt lyst til å jobbe med hendene og drive med elektriske ting, sier Farah. 

Farah Nuur Fahra fra Skien er 1. års elektrolærling og har gått på Lunde VGS, elektrofag og Skogmo VGS, el-energi.

– Jeg har bestandig hatt lyst til å jobbe med hendene og drive med elektriske ting, forteller Farah. – Da jeg tok grunnskolefag på voksenopplæringen, var jeg på besøk på Skogmo VGS to dager for å se hva de drev med der. Jeg fikk et godt inntrykk av elektrofaget, så jeg bestemte meg for å søke der når jeg skulle på videregående opplæring.

Farah, som opprinnelig er fra Somalia, kom inn på VG1 på Lunde VGS og pendlet fra Skien. VG2 elektrofag tok han på Skogmo VGS. Veien til læreplass hos Bilfinger gikk gjennom opplæringskontoret Industrilærling.

– Jeg har to år igjen i lære. Elektro er et av fagene med 2,5 års læretid, og det siste året skal jeg være på skolen 1 dag i uka. Etter at jeg har fått fagbrevet, drømmer jeg om å få jobb i Bilfinger.

Birk – videre til ingeniørutdanning

CNC-operatørlærling Birk Jensen Tafjord.

– Jeg er veldig fornøyd med arbeidsplassen, sier Birk. – En av grunnene til at jeg søkte her, var at jeg ønsket å ha et større firma på CV’en. 

Birk Jensen Tafjord er fra Kragerø, han er 2. års CNC-operatørlærling og har gått på Kragerø VGS, Industriteknologi.

– Jeg fikk en smakebit av yrket da jeg var ute i tre ukers praksis mens jeg gikk på videregående, svarer Birk på spørsmålet om hvorfor han valgte å utdanne seg til CNC-operatør. – Jeg ble nysgjerrig og så at faget så spennende ut.

Birk søkte læreplass hos Bilfinger via opplæringskontoret Industrilærling. Han kjente ikke spesielt mye til selskapet før han søkte.

– Birk scoret høyt under intervjuet, presiserer Håkon Wefald. – Han hadde det vi legger stor vekt på, lite fravær og god orden og oppførsel. Det ser vi på lenge før vi blar opp karakterboka. Siden han også hadde karakterene i orden, var det et enkelt valg for oss å gi tilbud om en læreplass for Kragerø-gutten.

– Jeg er veldig fornøyd med arbeidsplassen, sier Birk. – En av grunnene til at jeg søkte her, var at jeg ønsket å ha et større firma på CV’en. Likevel søker jeg meg videre på en ingeniørutdanning innenfor fornybar energi, forteller han.

– Det er noe helt annet enn CNC-operatørfaget, men jeg tenker at det er bra å ha fagbrevet i bunn. Når en skal søke jobb, er det alltid en fordel å ha et fagbrev og vise at en har vært ute i jobb.

Samfunnsansvar

Bilfinger samarbeider tett med kommuner, fylkeskommunen og de videregående skolene i Telemark om rekruttering av lærlinger. Selskapet har 34 lærlinger fordelt på første og andre opplæringsår. Til høsten skal det rekrutteres 15 nye for å erstatte de som avlegger fagprøven.

– Bilfinger er en stor bedrift, og det er viktig for oss å ta det samfunnsansvaret som ligger i å utdanne framtidens fagarbeidere. Skal norsk industri kunne møte de utfordringene som står foran oss, må vi ha dyktige medarbeidere i alle ledd. Derfor satser Bilfinger på opplæring. Vi tar inn det samme antall lærlinger uansett hvordan markedet svinger.

– Ingen av lærlingene er garantert jobb i selskapet, men noen blir ansatt. Det er styrt av behovet i hvert enkelt fag, men ca. halvparten får jobb hos oss, sier Wefald.

Utfordringer med noen fagområder

Gunnar Bråthen, Bilfinger, og lærlingene Franz August Lauritz og Merethe Solli.

STOLT PÅ NHO-KONFERANSE: – Jeg har alltid vært opptatt av lærlinger, og i Bilfinger satser vi tungt på å utdanne nye fagarbeidere. Derfor er det naturlig å ta med lærlinger som Franz August Lauritz og Merethe Solli når vi skal presentere bedriften, sier Gunnar Bråthen. – Lærlingene våre er flinke faglig, og de er jammen veldig flinke til å stå foran en forsamling også.

– De siste par årene har vi hatt utfordringer med å rekruttere lærlinger til noen fag, forteller Wefald. CNC-operatør og plastmekaniker er eksempler på fag med nedgang i søkningen, og det jobbes med å snu den trenden. Industrimekanikerfaget er derimot like populært som det alltid har vært.

– Det er en vekst i oljenæringen, og da er industrimekanikerne veldig attraktive, konstaterer han.

Bedriftene på Herøya tar inn rundt 35 lærlinger hvert år. Kjemiprosessfaget er det største faget, og de fleste kjemiprosess-lærlingene skal til Yara. Bilfinger er den største lærlingebedriften i Herøya Industripark med ca. 15 nye lærlinger årlig.

– Vi har stor bredde i fagene, og årets Bilfinger-lærlinger fordeler seg på rundt åtte fag, avslutter Wefald.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler