Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yara Birkeland AS skal selge nullutslipp logistikkløsninger verden over

Bildet viser Bjørn Tore Orvik, leder av selskapet Yara Birkeland AS

Blåser vind i seilene for nullutslipp logistikkløsninger verden over: Bjørn Tore Orvik leder Yaras nye selskap, Yara Birkeland AS, som nå skal blåse vind i seilene for nullutslipp logistikkløsninger verden over. Her foran Yaras symboltunge vikingskip og veggmaleri i Herøya Industripark,

Ett år før det selvkjørende utslippsfrie containerskipet Yara Birkeland starter testkjøring mellom Herøya Industripark og containerterminalene i Brevik og Larvik, har Yara etablert selskapet Yara Birkeland AS. 

Det nye selskapet har som formål å utvikle digitale transportløsninger og investere i virksomheter med bærekraftige driftsmodeller. Selskapet skal tilby teknologi og tjenester verden over, basert på det Yara selv har lært om autonomi og utslippsfri logistikk i de årene de har jobbet med containerskipet Yara Birkeland.

Yara Birkeland AS er foreløpig eid av Yara, men har valgt Kongsberg Maritime og den finske kran- og utstyrsprodusenten Kalmar som samarbeidspartnere. Både Kongsberg Maritime og Kalmar er med og realiserer containerskipet Yara Birkeland.

«Game changer»

Daglig leder i Yara Birkeland AS er Bjørn Tore Orvik, mannen bak ideen til autonomiprosjektet.  

– Yara Birkeland er en «game changer». Det kan endre måten vi løser både logistikk- og utslippsutfordringer på, sier Bjørn Tore Orvik til Teknisk Ukeblad.

Realiseres på Herøya

Orvik og teamet hans er nå i full gang med å realisere prosjektet som involverer et hundre-talls personer fra Yara og flere samarbeidspartnere i Norge og internasjonalt. 

Bildet viser Merete Østby (f.v.), Bjørn Tore Orvik og Arve Haavik.

Går opp hele løypa: – Vi beveger oss over en ny terskel, og går opp hele løypa. Dette er industri 4.0 i praksis, sier Bjørn Tore Orvik (i midten). Her sammen med prosjektledere i Yara Birkeland på Herøya, Merete Østby og Arve Haavik.    

På Herøya bygges ny terminal, veier tilpasses for selvkjørende portaltrucker og nye IT-løsninger for helautomatisk dataflyt utvikles. Containerskipet Yara Birkeland skal etter planen ankomme Vard i Brevik i september. Der blir skipet ferdigstilt før sjøtesting starter fra Herøya i første kvartal 2020.

– Det er artig at vi får til slike ting her i Grenland, sier Orvik.  

Scorer høyt på bærekraft

– Yaras visjon er bærekraft, og Yara Birkeland scorer høyt på bærekraft. Det som er veldig bra, er at Yara har gitt en utfordring til industri og samfunn som skal løses.

– I dag holder det ikke å bygge annet enn null-utslipp logistikkløsninger, mener Orvik.  

Bevis på at nullutslipp lar seg løse

Yara Birkeland er utløsende for å bygge nullutslipp logistikksystemer, og et bevis på at det lar seg løse, sier Orvik. 

– I Yara Birkeland-prosjektet er det ingen show-stoppere. Autonomien er under utvikling og det som ikke allerede er løst vil blir løst i løpet av kort tid og før fartøyet kommer til autonom drift, bekrefter daglig leder i Yara Birkeland AS

Ringvirkninger langt utenfor Herøya

Yara Birkeland AS ble presentert på Enova-konferansen i Trondheim i januar, ikke tilfeldig valgt, ettersom prosjektet har fått drahjelp fra ENOVA på 133 millioner.

Under presentasjonen viste Orvik til at prosjektet har ringvirkninger langt utenfor Herøya. Resultatet er en rekke kontrakter til andre norske selskaper og betydelig norsk verdiskaping. Det nye selskapet Yara Birkeland AS vil bidra til ytterligere verdiskapning og nye arbeidsplasser, noe som bidrar til å befeste Norges posisjon som verdensledende innen maritim teknologi.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler