Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

De fleste boligbranner starter på kjøkkenet – enkle grep kan redde liv og verdier

Bildet viser Arne Kristian Rogne Øvland, Porsgrunn brannvesen.

Branninspektør Arne Kristian Rogne Øvland ved Porsgrunn brannvesen deler gode råd.

Over halvparten av alle boligbranner i Norge starter på kjøkkenet, og stua er arnested nummer to. Branninspektør Arne Kristian Rogne Øvland ved Porsgrunn brannvesen har mange gode råd til hvordan du kan forhindre at julehøytiden blir ødelagt av brann.  

I julen er det ekstra mange risikomomenter, vi tilbereder fet mat i stekeovner og smultgryter, vi bruker mye levende lys og vi fyrer i ovn og peis.

Komfyrvakt passer på 

Bildet viser branninspektør Arne Kristian Øvland.

Sånn kan det gå når man glemmer kaffetrakteren på varm plate eller har feil på støpsel eller kontakt. 

– Komfyren er hjemmets største brannkilde, konstaterer Arne Kristian. – Det kan ta fyr i smultgryta, vi glemmer mat i stekeovnen eller legger ting fra oss på en varm plate. Med en komfyrvakt forhindrer du brann ved at komfyren slår seg av når det oppstår farlige situasjoner, forklarer Arne Kristian. 

En frityrgryte som tar fyr kan for øvrig raskt slokkes ved å legge på et lokk og trekke den bort fra platen. 

De fleste komfyrbranner skjer på dagtid og rammer eldre mennesker, men branner som starter om natten tar flest liv. Da er det gjerne yngre mennesker som rammes.

Pipebrann

Det er flest boligbranner i vintermånedene, da oppholder vi oss mye innendørs og vi varmer opp boligen. Mange fyrer med ved, og det kan av og til oppstå pipebrann, som igjen kan utvikle seg til boligbrann.

– Pipebrann oppstår når uforbrente sotpartikler blir antent. Sotet setter seg i skorsteinen når ildstedet har dårlig trekk eller veden er fuktig, sier Arne Kristian. 

– Du kan forebygge pipebrann ved å sørge for god trekk, tørr ved og regelmessig feiing. Oppstår det pipebrann bør den overlates til brannvesenet, understreker Arne Kristian.

Levende lys

Desember kjennetegnes ved mye bruk av levende lys, både innendørs og rett utenfor dørene. Rundt hver fjerde boligbrann starter med åpen ild. 

Levende lys og brennbare materialer som kvister, mose, kongler og hyssing er en farlig kombinasjon. Lag derfor aldri dekorasjoner der slike materialer settes i nærheten av levende lys, skriver Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, på sikkerhetshverdag.no. Et tips er å sette lyset i et eget glass eller i en lykt med god lufting.

– Gå aldri fra levende lys, og slokk lyslenker om natten, understreker Arne Kristian.  

Elektrisk utstyr

Branner oppstår også i elektrisk utstyr som kaffetraktere, varmetepper, adventstaker og juletrebelysninger, enten ved at det er feil på utstyret eller at det brukes på en feil måte. Porsgrunn brannvesen har en hel liten «utstilling» av brannskadd elektrisk utstyr som de benytter i opplæring. 

Arne Kristian minner også om at det er ulovlig å ha flere skjøteledninger koblet på hverandre, og at man ikke bør koble energikrevende utstyr på en skjøteledning, men i vegg. 

Bildet viser branninspektør Arne Kristian Øvland

Heldigvis fins det utstyr som forebygger brann og forhindrer at den sprer seg. Brannslokkingsapparat, brannvarsler og komfyrvakt er rimelig livsforsikring. 

Brannvarsler og slokkeutstyr

De fleste dødsbranner starter om natten, og den enkleste forsikringen er en brannvarsler som vekker alle som sover. 

I følge DSB sover rundt 500.000 nordmenn hver natt uten mulighet for å bli varslet ved brann, enten fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Ved en boligbrann har du få minutter på deg til å komme deg ut. 

– Installer brannvarsler hvis du ikke har, minst én i hver etasje, og sjekk batteriene. De bør byttes årlig, understreker Arne Kristian. 

Annet selvhjelpsutstyr er brannslokkingsapparat, enten skum eller pulver, og gjerne brannteppe. 

Brannvesenets julekalender redder liv

Bildet viser julekalenderen fra Brannvernforeningen

Julekalenderen fra Brannvernforeningen som redder liv. Hver dag får du en ny luke du kan åpne, og få nyttige råd om brannforebygging. Det kan også være med i trekning av fine premier. 

Det fins mange julekalendere, men ingen er viktigere enn Brannvesenets julekalender, for den kan redde liv og verdier.

Bak hver luke finner du filmsnutter fra brannvesen og barn fra ulike steder i Norge, og alle innslag handler om brannforebygging. 2. desember fortalte huseier Anette og branninspektør Pål i Bamble brannvesen om da det brant hjemme hos Anette på julaften. 

Med Anettes historie og rådene fra Porsgrunn brannvesen ønskes alle en god og trygg jul! 

Kort og godt

  • Sørg for å ha brannvarsler og slokke-apparat i huset
  • En komfyrvakt er enkel forsikring – et julegavetips?
  • Gå aldri fra levende lys, og mat som står på plate/i stekeovn
  • Ikke sett brennbare ting nær ovn/peis, og ha asken i ikke-brennbar emballasje 
  • Slokk lyslenker når du legger deg, og slå av kaffetrakter ol. 
  • Ikke lad mobiltelefon eller PC om natten

Om brann i Norge

  • I 2017 omkom 25 personer i brann, så langt i år (pr. 13.12.18) har 37 personer omkommet i brann
  • I første halvår 2018 ble det registrert 1 686 boligbranner og branntilløp komfyr i bolig
  • Antall boligbranner pr. 1000 innbyggere varierer fra fylke til fylke. I første halvår 2018 lå Telemark omtrent på landsgjennomsnittet med 0,31
  • For boligbrannene totalt i første halvår 2018 var kjøkkenet arnested for 54 % av brannene, med stue og soverom som nr. 2 og 3

(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler