Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Full fart hos Addcon Nordic – nesten tomme for hjortetakksalt

bilde av Øyvind Oskarsen Due og Jan Liane som holder en hjortetakksaltboks

LITEN BOKS: Daglig produserer Addcon 23 tonn hjortetakksalt. Det er nok til å fylle mer enn 350.000 bokser. Det er ikke Addcon som pakker de kjente, gule boksene med 65 gram hevemiddel. Fra fabrikken på Herøya leveres produktet i storsekk eller på paller til kunder i Norge, resten av Europa og i andre verdensdeler, forteller HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due (t.v.) og produksjonssjef Jan Liane.

Produksjonen går for fullt hos Addcon Nordic i Herøya Industripark. Lageret av hjortetakksalt er nesten tomt, og flyplasser har allerede bunkret avisningsvæske for å møte vinteren. Den første skipslasten gikk til flyplassen på Grønland allerede i august!

Hjortetakksalter er et juleprodukt i Norge, men produksjonen går hele året. Hornsalt, som er en annen betegnelse på produktet, brukes som hevemiddel i kjeks og småkaker. Etterspørselen fra eksportmarkedet er like stor året rundt.

Begrenset kapasitet

– Den årlige produksjonen på ca. 6.500 tonn dekker langt fra etterspørselen. Det er fordi vi har en spesielt god kvalitet på hjortetakksaltet, som er etterspurt i markedet. Produktet vårt har en sterk posisjon, og vi kunne solgt mer, men kapasiteten i fabrikken legger begrensninger på oss, forklarer HMS- og kvalitetssjef Øyvind Oskarsen Due.

– Bruksområdene er mye større enn bakst, og det meste går til eksport i Europa, Asia og Afrika.

Bildet viser Karete Mæøa på A-skiftet, Addcon

I SEKK: Karete Mæla på A-skiftet pakker hjortetakksalt i sekker.

Baker du med hjortetakksalt, lukter det nyvasket

Hornsalt egner seg til bruk i deiger med mye fett og lite eller ikke noe vann, fordi det gir mange små bobler og ekstra sprø og porøse kaker. Ikke bare er hjortetakksalt velegnet som hevemiddel. Det har den hyggelige bieffekten at det lukter nyvasket i huset når en baker.

– Det er riktig det, bekrefter Due. – Det er ammoniakken i hjortetakksalt som fordamper under steking og gir lukten som er til forveksling lik salmiakk. Det er en av grunnene til at det er et så godt hevemiddel. Det blir ingen rester igjen av stoffet i baksten, forklarer han.

Svanemerkede produkter

– Vi er en grønn bedrift og produserer Svanemerkede produkter, sier produksjonssjef Jan Liane. – Den største veksten har vi innen feed-segmentet, som omfatter ulike tilsetningsstoffer som fremmer vekst og erstatter antibiotika i fôr for fisk og dyr. Produksjonen har økt fra 9 tonn i 2010 til 60 tonn i inneværende år, og det er vekstmuligheter framover.

Et annet sesongprodukt som kommer fra Addcons anlegg i Herøya Industripark, er avisningsvæske til rullebaner. Flyplassene i Tromsø, på Værnes, Flesland og Gardermoen har fått sesongens første leveranse og er klare til å møte kulda.

Rullebanene holdes isfrie

– Produktene brukes til å holde isen unna rullebanene når temperaturen er rundt null grader. Det er da det er fare for isdannelse og glatte rullebaner, forklarer Due.

– Vi har et sett av produkter som sørger for at rullebanene holdes frie for is. De brukes 24/7 når værforholdene krever det – når det snør, sludder eller regner, er tåke eller andre forhold som kan gi isdannelse.

Satser på avising av kunstgressbaner

Bildet viser testingen av Addcons spredevogn på Skagerak Arena

SKAGERAK ARENA: Testingen med den nye spredevognen på Skagerak Arena tidligere i høst. 

Addcons avisingsprodukter har flere anvendelser enn flyplasser. I vinter skal Herøya Industripark teste ut produktene for å se om de er velegnet til å holde trapper og gangbaner isfrie.

– Nå har vi lansert avisningsløsningen vår for bruk på kunstgressbaner, og vi har samarbeidet med Odds Ballklubb for å optimalisere produkter og utstyr. Start i Kristiansand og flere lokale klubber har kontaktet oss for å høre om vi kan hjelpe dem. Det er god interesse fra hele landet, forteller Due.

– Det sparkes fotball hele året, og våre produkter kan bidra til lavere utgifter vinterstid fordi man reduserer bruken av varmekabler for å holde banene spillbare.

Travle dager på A-skiftet

Bildet viser A-skiftet hos Addcon Nordic.

GOD STEMNING: A-skiftet samlet i kontrollrommet. Foran Christine Bregge (t.v.) og Karete Mæla. Bak (f.v.) Marcus Myrann, Markus Teigen og Kåre Johannessen. 

Da vi var innom fabrikken var A-skiftet på jobb. Det var de som vant Facebook-konkurransen om pizzalunsj i Hovedkantina tidligere i høst.

Nå er det travle dager, og skiftleder, tre operatører og en lærling rullerer på oppgavene. I kontrollrommet sitter Christine Bregge, mens resten av skiftet er ute i fabrikken og sørger for at alt går som det skal.

– I dag er det jeg som overvåker produksjonen, forteller Bregge. – Karete Mæla produserer hjortetakksalt. Det betyr at jeg passer på at anlegget går bra og sørger for manuell pakking i sekker.

– Der det er problemer, der er jeg, skyter skiftleder Kåre Johannessen inn. Markus Teigen som vikarierer for Mats Prestesæter er opptatt med pakking. Prosessoperatørlærling Marcus Myrann er over alt for å få erfaring fra alle sider ved produksjonen.

Om Addcon Nordic

Addcon Nordic AS har 51 ansatte i Porsgrunn, inkludert salgsmedarbeidere og seks lærlinger. Selskapet har sine røtter i Hydro Agris forretningsutvikling på 1990-tallet, som resulterte i etableringen av Hydro Formates i 2001. Virksomheten ble kjøpt opp av det tyske familieaksjeselskapet Addcon GmbH i 2006.

I følge produksjonssjef Jan Liane er Addcons portefølje av produkter miljøvennlige og grønne, og brytes raskt ned. Det er spesielt viktig ved anvendelse i oljevirksomheten, i landbruket og på flyplasser. Produktene til feed-markedet gir ingen konsekvenser eller resistens for dyra slik alternativene har gjort. Produktene Formi, Formi NDF og Aquaform anvendes i fôrindustrien som erstatning for antibiotika, og markedet vokser.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler