Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

EVRY skal levere IT-løsning for helautomatisk dataflyt til Yara Birkeland

Bildet viser EVRYs utviklingsteam

EVRYS UTVIKLINGSTEAM: Fra venstre prosjekteier Roger Johannessen, Tomas Syversen, Hans Ragnar Borgerås, Øystein Lorentzen Rød, Hans Kjøhl Aastad og Kjell Andresen. Matthew Nymoen var ikke til stede da bildet ble tatt. (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

Norskutviklede Yara Birkeland vil bli verdens første elektriske og selvkjørende containerskip når det sjøsettes i 2020. EVRY er valgt som Yaras teknologipartner for å utvikle en IT-løsning for digitalisering av lasteprosessen på land for containere, inkludert kommunikasjon mot den nye terminalen på Herøya og containerskipet Yara Birkeland.

Dette blir en milepæl for logistikkhåndteringen, og en krevende oppgave for EVRYs utviklingsteam på Herøya.

Styring via nettbrett

– Vi er stolte over å få jobbe med Yara i det som er et av de mest spennende innovasjonsprosjektene i Norge akkurat nå, understreker Roger Johannessen som er prosjekteier i EVRY.

EVRYs utviklingsteam skal levere et system der operatører planlegger og trigger flytting av tomme og fulle containere mellom Yara Birkeland Terminalen og lastestasjonene via et nettbrett. En prototyp for mobile terminaler som tåler bruk i krevende omgivelser skal nå testes ut av brukerne, og tilbakemeldingene skal benyttes i utviklingen av den endelige løsningen. 

Bildet viser en prototyp skjermløsning

PROTOTYP: En slik prototyp skjermløsning skal nå testes ut. På mobilskjermen velges operasjon som skal utføres, lasting av container eller transport av container, for så å gå videre til de neste trinnene i arbeidsprosessen. (Foto: EVRY)  

Samhandling

Det er mange ulike aktører og systemer som skal samhandle og integreres i Yara Birkeland-prosjektet.

Båten bygges av Vard Brevik, mens Kongsberg Maritime utvikler det autonome systemet ombord. Finske Kalmar skal levere elektriske selvkjørende kjøretøy for frakt av containere på land, og elektrisk og helautomatisk kran for lasting og lossing.

EVRY har jobbet tett med Yara gjennom flere år, blant annet har de utviklet Yaras Production Support System. Nå blir EVRYs oppgave å videreutvikle denne løsningen så den integreres med Kalmars logistikksystem. 

Alt skjer i sanntid

– EVRY har utviklet flere logistikkløsninger, men det som er nytt med denne løsningen er at alt skjer i sanntid. Det betyr at alle operasjonene knyttet til fylling av rundt 100 containere daglig, og flytting av tomme og fulle containere, oppdateres med én gang på nettbrett og PC, forklarer Roger Johannessen.

EVRYs leveranse startet i sommer med en grundig kartlegging av alle arbeidsprosesser som den nye IT-løsningen skal omfatte; fra kundeordre kommer inn, til container er lastet med produkt. 

Nå starter utviklingsfasen, som forutsetter et tett samarbeid mellom EVRYs team og prosjektleder Merete Østby i Yara og hennes kolleger. 

Bildet viser EVRYs prosjekteier Roger Johannessen og Yaras prosjektleder Merete Østby

NY KAI: EVRYs prosjekteier Roger Johannessen og Yaras prosjektleder Merete Østby foran området der ny kai for Yara Birkeland skal bygges i løpet av 2019. (Foto: EVRY)

Viktig kompetanse

EVRYs utviklingsteam består av unge dyktige IT-utviklere og medarbeidere med lang industrierfaring. Dette er akkurat hva Yara og Merete Østby ser på som en stor fordel. 

– Vi er svært fornøyd med EVRY som samarbeidspartner. Med dem får vi kompetanse på siste teknologi, som er svært viktig for å lykkes med dette prosjektet. Vi får også dyktige utviklere med industribakgrunn og erfaring fra kompleks systemutvikling, understreker hun. 

Roger Johannessen framhever i tillegg den geografiske nærheten mellom partnerne. – Alle de involverte i dette prosjektet holder til på Herøya, og veien fra kontor til felt er kort, påpeker han.

Han legger også til at EVRY ønsker å styrke selskapets kompetanse ytterligere, gjennom rekruttering av nye dyktige utviklere.  

 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler