Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Seram Coatings – ny teknologibedrift med lovende produkt til Herøya

Bilde av administrerende direktør Gisle Østereng og produksjonssjef Shaun Watkins.

SERAM COATINGS: Administrerende direktør Gisle Østereng (t.h.) og produksjonssjef Shaun Watkins i produksjonshallen der prosessutstyret er på plass og produksjonen i gang.

En spennende oppstartsbedrift, Seram Coatings, har nylig etablert seg på Herøya med produksjon av ThermaSiC, et pulver som kan gi mindre slitasje på både fly, biler og mange andre maskiner.

Bedriften er i ferd med å etablere seg i Bygg 631 (tidligere SIC2-bygget) som eies av Siva Herøya Næringspark AS. Her har de alt de trenger; god plass til et stort pilotanlegg, plass til å oppskalere produksjonen, her er det laboratorium, kontorer og møterom. 

Stor tilfredshet

Administrerende direktør i Seram Coatings, seriegründer Gisle Østereng, legger ikke skjul på at han er svært godt fornøyd med fasilitetene i bygget. I tillegg gir lokalisering i industriparken gode muligheter til å trekke på fagfolk og ekspertise i andre bedrifter i parken, som Bilfinger og Sintef Molab, med flere. 

Daglig leder i Siva Herøya Næringspark AS, Oddvar Holmer, gleder seg over nyetableringen. – Vi er svært fornøyde med å ha leid ut bygget til en virksomhet som kan nyttegjøre seg byggets kvaliteter, og vi har stor tro på Seram Coatings og deres ambisjoner for vekst og utnyttelse av bygget, påpeker han.

Holmer forteller at etableringen er et resultat av Seram Coatings kontakt med Siva i Trondheim, tilgjengeligheten av bygg på Herøya og samarbeidet med Herøya Industripark AS, spesielt ved industriell forretningsutvikler Rolf Olaf Larsen.

– Vi ønsker Seram Coatings velkommen til det industrielle miljøet på Herøya, og sammen skal vi bidra til at de finner seg godt til rette, understreker han. 

Produkt med mange fordeler

Bilde av produktet i et glass

SLUTTPRODUKT: ThermaSiC er sluttproduktet, et grått pulver soom blir til slitasjebelegg ved såkalt termisk sprøyting, altså påsprøyting ved høy temperatur.

Seram Coating sitt sluttprodukt, ThermaSiC er basert på silisiumkarbid, og blir til slitasjebelegg ved såkalt termisk sprøyting, altså påsprøyting ved høy temperatur. Mange har prøvd å gjøre dette tidligere, uten å lykkes.

Seram Coatings oppfinnelse består i at det dannes en liten hinne rundt hver pulverpartikkel i produksjonsprosessen, slik at det kan brukes til slitasjebelegg.  

Selv om det grå pulveret ser nokså anonymt ut, har det ifølge Østereng minst tre fordeler sammenliknet med coating basert på andre råstoffer. 

– Belegget står imot alle typer slitasje, også rust, det tåler svært høye temperaturer, er lett i vekt og inneholder ingen miljøfarlige stoffer, oppsummerer han. Bruksområdene til produktet er mange; det kan sprøytes på biler, fly, ruller, valser, turbiner og stempler, og bidrar til mindre slitasje og lengre levetid enn annet slitasjebelegg. 

Startet ved NTNU  

Seram Coatings begynte som en oppfinnelse ved NTNU i Trondheim. Det var de to oppfinnerne Nuria Espallargas og Fahmi Mubarok som klarte å lage et pulver basert på silisiumkarbid. Pulveret er nå patentbeskyttet. 

Med starthjelp fra NTNU Technology Transfer (TTO) har selskapet testet ut produktet, og resultatene er lovende. For å komme videre og få kommersialisert oppfinnelsen, valgte selskapet å etablere seg i et industrielt miljø, og valget falt på Herøya.

– Denne lokaliseringen vil gi oss det vi har behov for. Vi har fått leie et bygg som er godt tilpasset vår aktivitet, og her er vi i et miljø som har bygd industri gjennom mange tiår, og som vi kan høste erfaring fra, understreker han.

Gradvis ekspensjon 

Bilde av Østereng

BEDRE VIRKEMIDLER: – Vi trenger flere og bedre virkemidler for å få forskningsresultatene utviklet til næringsliv og arbeidsplasser, konstaterer Gisle Østereng. 

Gisle Østereng, produksjonssjef Shaun Watkins og de øvrige medarbeiderne er fulle av entusiasme og optimisme. Fra dagens beskjedne produksjon på noen hundre kg ThermaSiC i måneden, er målet å gradvis ekspandere og bygge utproduksjonen, til ett tonn om dagen om noen år.

Gisle håper at selskapet nå får bevist produktet i en rekke applikasjoner det neste året og at oppskaleringen på Herøya effektueres raskt. Selv om selskapet vokser fort kunne det ha gått enda fortere om veien fra oppfinnelse til industriselskap hadde vært mer strømlinjeformet:

– Norge bruker mange milliarder på forskning, men lite på å få ideene utviklet til næringsliv og arbeidsplasser. Her trenger vi flere og bedre virkemidler, konstaterer han, og legger til at han skulle ønske selskapet hadde hatt pilotlinjen på Herøya fra dag én.  

Om bygget

  • Eies av eiendomsselskapet Siva Herøya Næringspark AS (Siva 88 %) og Porsgrunn Utvikling (12 %)
  • Oppført i 2008/9 for SiC Norway AS som leietaker
  • Totalareal 7.849 m2 med produksjonshall på 5.113 m2 og kontorer/lab’er og tekniske rom på i alt 2.736 m2 over fire etasjer
  • Høyde i produksjonshall 20 m. Hallen har 2 stk 10 tonn traverskraner, 7 stk. trafoer og tilgang på råvann og damp 
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler