Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yara med ny standard for arbeid i høyden – husk at noen er glad i deg!

Holseter rappellerer ned fra stillastopp

YARA-SJEFEN: På forsommeren testet Yara-sjef Svein Tore Holsether hvordan det oppleves å henge i en sikringssele og rappellere ned fra syv meter.

Yara Porsgrunn samarbeider med Bilfinger for å sette et sterkere fokus på sikkerhet ved arbeid i høyden. På forsommeren testet Yara-sjef Svein Tore Holsether hvordan det oppleves å henge i en sikringssele og rappellere ned fra syv meter.

Rett innenfor hovedporten i Herøya Industripark er det bygd en rigg som benyttes i opplæring. På riggen henger en stor plakat med teksten «Husk at noen er glad i deg». 

– Det er en påminnelse til alle som går inn hovedporten i Herøya Industripark om å holde fokus på HMS generelt og arbeid i høyden spesielt, forteller Roger Hansen. Han er hovedverneombud ved Yara Porsgrunn og en av pådriverne bak bedriftens satsing på sikkerhet ved arbeid i høyden.

Behov for kompetanse

HOVEDVERNEOMBUD: – Etter en alvorlig fallulykke i 2016 har vi har jobbet fram nye retningslinjer for arbeid i høyden, sier hovedverneombud ved Yara Porsgrunn, Roger Hansen.

– Vi hadde en fallulykke i 2016. Det ga en erkjennelse av at vi ikke var gode nok på sikring ved arbeid i høyden. Vi har jobbet fram nye standarder med blant annet klare grenser for å ha på/ikke ha på fallsikringsutstyr. Vi konstaterte også at vi ikke blir gode om vi ikke trener, så derfor bygde vi en øvelsesrigg, forteller Hansen.

Yara Porsgrunn har tatt kostnaden med oppføring av riggen. Den er bygd etter alle forskrifter, så den fungerer også som en demonstrasjon på hvordan stillaser skal bygges.

Samarbeid

Gjødselprodusenten samarbeider med Bilfinger om opplæring og drift av riggen. Bilfingers enhet for Kran & Sikkerhet med Eivind Mørch i spissen, har nødvendig kompetanse på sikkerhetsbestemmelser og fallsikringsutstyr.

SAMARBEID: Yara Porsgrunn har tatt kostnaden med oppføring av riggen, som driftes av Kran & Sikkerhet i Bilfinger med Eivind Mørch i spissen.

– Kurset er obligatorisk for alle som skal jobbe i høyden i våre anlegg, forteller hovedverneombudet. – Alle verneombudene skal ta kurset. Det skal også de som skriver arbeidstillatelser, slik at alle vet hva det dreier seg om når vi snakker om arbeid i høyden.

Han understreker at sikring handler om mye mer enn å ha på seg en sele som er stroppet fast. Det kreves kunnskap om hvor og hvordan sikringsutstyret skal festes, slik at man er trygg på at festepunktene tåler belastningen om en skulle bli utsatt for et fall.

Arbeidstilsynet glad for satsingen

ARBEIDSTILSYNET: Industribedriftene er i eliteserien når det gjelder HMS, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet Sør-Norge, Bjørn Tore Hansen.

– Myndighetene er veldig opptatt av sikkerhet ved arbeid i høyden. Statistikker viser at fall fra høyde står for halvparten av ulykkene f.eks. i bygg- og anleggsbransjen. Og konsekvensene er fatale når det skjer slike ulykker, påpeker tilsynsleder i Arbeidstilsynet Sør-Norge, Bjørn Tore Hansen.

Hansen og en rekke kolleger og verneombud deltok på Bilfingers kurs «Sikkerhet ved arbeid i høyden». Etter en halv dag med teori fikk kursdeltakerne oppleve hvordan det er å komme seg ned når en henger i en sikringssele.

– Det er interessant for oss å komme ut i industrien, sier tilsynslederen. – Industribedriftene er i eliteserien når det gjelder HMS, og vi ønsker å se hvordan de jobber med HMS i praksis. Opplæringen og denne riggen er et veldig godt initiativ og et svar på ambisjonen om hele tiden å bli bedre. Da må man ha kunnskap, og det er nettopp det slike kurs bidrar til å spre.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler