Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Kineras nye Fast Fix-robot overbeviser – gjøres klar for markedet

Bilde av Torunn Aakermann og Bård Sæthre, gründere

FAST FIXERE: – Vi har en plan om å få Fast Fix-roboten raskt klar for markedet. Nå spiller vi «bollplank» med Proventias forretningsrådgivere i inkubatormiljø på Herøya i leting etter partner(e), og krysser fingre for pengestøtte fra Eurostar, sier Kineras gründerduo og Fast Fixere, Torunn Aakermann og Bård Sæthre.

Siden starten i 2008 har Kineras gründerduo utviklet et sterkt beskyttende belegg, og har suksess med sin LineCoat som gir stålrør, bl.a. i skip og industri, unik beskyttelse og lang levetid.

Nå har polymerspesialistene som aldri har sluttet å innovere, testet og bevist et nytt belegg og en ny rehabiliteringsprosess som fungerer i større GRP-rørgater (glassfiber). 

Første robot

Rehabiliteringsprosessen er Kineras siste «proof of concept» som skal bli selskapets første robot. Løsningen kalles Fast Fix.

– Nå lager vi en integrert løsning med kameraer som skal gjøre alle operasjoner, både å rengjøre, pusse og påføre belegg, og som kan fjernstyres og kontrolleres via sensorteknologi. Kjemien og prosessen er verifisert med piloter. Det betyr at vi er langt framme med en løsning som er moden for marked og kommersialisering, forteller gründerne.

Overbevisende resultater

Det var overbevisende resultater fra et nytt polymer-belegg, og test av deres første generasjon prototype for innvending pussing av vannrør, som trigget gründerne.

– På Island fant vi fram til polymer-belegget som biter på nesten alle typer materialer, som kan påføres hvor som helst og herder på sekunder. Der var det glassfiberrør med hard «innerliner» som vi måtte slipe manuelt innvendig. Vi gjorde det med håndslipere og fikk god tid til å tenke på andre løsninger, forteller Bård Sætre.  

Generasjon 0 vant overlegent

To år etter Island-operasjonen utviklet og bygde Kinera og konstruktør Dag Lønnerød prototypløsningen, generasjon 0, som fungerer for pussing av hele røret uten manuelt arbeid.

– Etter jobben på Island gikk ryktene, og Hydro inviterte oss til å konkurrere med et stort sør-koreansk selskap, om å tette et kjølevannsrør ved et gasskraftverk i Qatar. Vi tok med oss prototypen, vår første generasjon, og vant overlegent! forteller glade gründere.

Bilde av teamet som vant i Qatar

VANT OVERLEGENT: Utvidet Kinera-team vant overlegent i Qatar. Fra venstre Jørn Høidalen, Gisle Garmo, Geir Haug, Jens sohlman, Dag Lønnerød og sittende foran Bård Sæthre. Fotografen Torbjörn Claesson er også en del av teamet.

 Vrir fokus

– Det foregår mye spennende i Qatar og området rundt, men vi kunne tenke oss et marked litt nærmere, sier gründerne.

– Her i Norden er det mye stål og det finnes ikke mye store rør. Derfor har vi vridd fokus, og utvikler nå en løsning som skal preparere andre flater enn glassfiber, samt reparere rør i mindre dimensjoner.

Har en plan – trenger ressurser

Kinera-gründerne har en plan, men forteller at de trenger ekstra ressurser for å ferdigstille og løfte den nye Fast Fix-roboten ut i markedet.

– Vi greier ikke å dra Fast Fix-satsingen inn i løpende drift, og trengte noen å kaste ball med, sier Torunn Aakermann. – Derfor løftet vi prosjektet inn i Proventias inkubatorprogram. De matcher oss godt på forretningsstrategier og nettverk.

Foruten «bollplank» med Proventia-rådgivere, trenger Kinera-gründerne kapital og samarbeidspartner(e). I tillegg noen flinke folk, gjerne med spisskompetanse på mekatronikk (fagfelt som kombinerer mekanikk og elektronikk). 

Håper på Eurostar

Utviklingen av belegget er støttet av NFR (Norges forskningsråd) og Innovasjon Norge. Kinera søkte også nettopp EU-midler fra Eurostar om finansiell støtte til et to-årig utviklingsløp. Det skal skje sammen med spanske Krypton Chemicals, leverandør av polymere løsninger, og MCS Marine Control Services, spesialister på automasjon, sensorer og styringssystemer. Totalprosjektet beløper seg til drøye 15 millioner kroner.  

– Vi krysser fingre, og håper på positivt svar før jul. Det vil gi oss den starten vi ønsker for å få Fast Fix klar og inn i markedet.  

CODY i Skien, som Kinera har samarbeidet med tidligere, er partner på utvikling og bygging av nye Fast Fix prototypen.

Stor interesse

Interessen fra industrikunder er stor.  

– Vi er ganske alene i dette markeds-segmentet i Norge og også internasjonalt, forteller gründerne.

– Typiske kunder for oss er industri og vannkraft hvor rørene ofte er én meter og mer i diameter, men også kommunale rør som ofte er mindre, kan være aktuelle på sikt. Vi konkurrerer ikke med selskaper som fikser rør-i-rør løsninger til privatmarkedet. Industri- og vannkraftbransjen følger med oss og vi har interessenter på lista.

– Når kommer første kunde?  

– Statkraft har aktuelle rehabiliteringsprosjekter som vi håper å kunne komme i posisjon til. Dessuten har vi har fått et støttebrev til ideen og prosjektet fra bransjeorganisasjonen Norsk Vann, sier gründerne med lurt smil.   

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler