Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Hydrogenstasjonen på Herøya stenges ned fredag 30. august

Hydrogenstasjonen på Herøya ble etablert av Hydro i 2007, drevet videre av Statoil, og overtatt av Hyop i 2012.

Selskapet Hyop som driver fire drivstoffstasjoner for hydrogen i Norge, legger ned stasjonene ved midnatt, fredag 30. august. Den første stasjonen, som ble etablert i 2007, ligger i Herøya Industripark.  

Daglig leder i Hyop, Ulf Hafseld, beklager sterkt at selskapet nå må legge ned driften på grunn av manglende driftskapital. 

– Det er svært vanskelig å få investorer med på denne satsingen, og knapp tilgang på driftskapital gjør at vi som ansvarlig selskap ser oss nødt til å stenge ned, forklare Hafseld. 

Pionér

Som Hydro-ansatt var Ulf Hafseld med på å etablere den første hydrogenstasjonen i Norge, i Herøya Industripark. Da Hydro og Statoil slo sammen sine olje- og gassaktiviteter ble stasjonen drevet videre av Statoil fram til 2012. Deretter overtok Hyop som eies av Kjeller Innovasjon. 

– Jeg har varme følelser for stasjonen på Herøya, og her har vi også kortreist drivstoff, nemlig hydrogen fra Inovyns' klorfabrikk på Rafnes. Det er bare synd at det for tiden ikke er hydrogenbiler i drift i Grenland, påpeker han. 

Fra stasjonen på Herøya fraktes hydrogenet til de tre andre stasjonene som ligger på Høvik, Lillestrøm og Gardermoen. 

Marked i vekst

På selskapets hjemmeside skriver Hafseld at det har vært en krevende oppgave å introdusere hydrogen drivstoff i Norge. Gjennom de siste sju årene har det vært en gradvis utvikling fra demonstrasjon av hydrogen som drivstoff med prototyper av hydrogenbiler, til et pre-kommersielt marked med et mindre antall biler i salg til allmennheten. Hydrogen er nå sjekket ut som alternativt drivstoff og en bred markedsintroduksjon kan starte.

– Hyops plan har vært å ta del i denne utviklingen, og derfor har vi planlagt ny stasjon på en flott tomt ved Ryenkrysset i Oslo, med midler fra blant annet Enova og EU. Samtidig introduserer Hyundai en ny bilmodell for hydrogen som kommer i markedet ved årsskiftet, forteller han. 

Utelukker ikke videre deltakelse

Ved utgangen av 2017 var det ca 100 hydrogenbiler på norske veier, og så langt i år er det kommer 20-30 hydrogenbiler til. Det som gjenstår av fyllestasjoner når Hyop har lagt ned sine fire, er UnoX sine to stasjoner i Sandvika og Bergen. 

Selv om stasjonene nå legges ned, utelukker ikke Ulf Hafseld helt en videre deltakelse i hydrogenbransjen. – Dersom det skulle melde seg nye investorer i løpet av en måneds tid, vil vi kunne gjenåpne stasjonene, avslutter han. 

Søker nye drivere

– Det er beklagelig at Hyop må legge ned stasjonene. Nå jobber vi med å finne andre aktører som kan drive videre på Herøya, sier Gard Madsen i Herøya Industripark AS.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler