Unik kompetanse gjennom Ungt Entreprenørskap

«Den energien og engasjementet som ungdoms- og studentbedrifter skaper hos unge mennesker, er viktig for samfunnet vårt, og burde være alle arbeidsgiveres drøm»

Har du hørt om Kragerø Miljø og Østers UB, eller sett dem på TV? Det er ungdomsbedriften, som i regi av Ungt Entreprenørskap Telemark (UE) og Kragerø videregående skole, fant på å produsere et delikatesseprodukt av stillehavsøsters, som med sine knivskarpe kanter er et økende miljøproblem på mange badestrender langs Norskekysten. I NM for Ungdomsbedrifter i fjor ble Kragerø Miljø og Østers UB nr. 2 med sin østerssaus – i hard konkurranse med 400 andre elever.

Denne historien er som hentet ut av visjonen til Ungt Entreprenørskap: «Å inspirere unge til å tenke nytt og til å skape verdier». Kragerø Miljø og Østers UB tok utgangspunkt i et eksisterende miljøproblem og utviklet dette til delikatesseprodukt. Med bistand fra stjernekokk Bent Stiansen og andre aktører i næringsmiddel-industrien, utviklet elevene et produkt som kan konkurrere på kvalitet med utenlandske produkter. Dette er innovativt og det er entreprenørskap i praksis.

En god definisjon av innovasjon er at det skal representere noe nytt, det skal være nyttig og noen skal ha bruk for det. En idé er altså bare en idé helt til noen vil bruker penger på å utvikle eller kjøpe den. Først da kan den bli en innovasjon.    

Gjennom Ungt Entreprenørskaps bedriftsprogrammer Ungdomsbedrift (Videregående skole) og Studentbedrift (Høyskole/Universitet), får elever og studenter erfaring i samarbeid, og de får innovasjons- og entreprenørskaps-kompetanse. De får praktisk erfaring med hvordan en bedrift fungerer, og innsikt i hvordan næringsliv og samfunn virker, hvordan man skaffer seg gode støttespillere og bygger et nettverk. Denne kompetansen er like viktig om elevene og studentene blir arbeidstakere eller om de starter egen bedrift. Dette er kompetanse som næringslivet etterspør.

Den energien som ungdoms- og studentbedrifter skaper hos unge mennesker er viktig for samfunnet vårt, og burde være alle arbeidsgiveres drøm.   

Målet til Ungt Entreprenørskap er å bidra til å skape morgendagens kreative, reflekterte og verdibevisste arbeidstakere. Samarbeid med næringslivet er viktig for UE, og som brobygger mellom utdanning og næringsliv tilbyr UE bedriftsprogrammer på alle nivåer i utdanningssystemet, fra ungdomsskole og videregående til universitet/høyskole.

Næringslivet er en viktig samarbeidspartner og bidragsyter på innovasjonscamper, hvor konkrete problemstillinger fra næringslivet løses av elever/studenter. UE trenger stadig nye problemstillinger og samarbeidspartnere for å utvikle seg videre, og jeg oppfordrer virksomhetene i Herøya Industripark og i Telemark for øvrig til å delta! Telemark har i mange år hentet hjem gode pallplasseringer i både NM og Europamesterskap for Ungdoms- og studentbedrifter. Flere av disse er i ettertid etablert som selskap.

Ungt Entreprenørskaps aktiviteter er definert som en del av Regjerningens plattform for innovasjon og entreprenørskap i utdanning, og bidrar til å forme framtidens næringsliv i Norge. Østlandsforskning har dokumentert at ungdom som deltar i UE-programmer gjør det bedre i alle fag, fordi de får en bedre mestringsopplevelse og motivasjon til å beherske skolen generelt. 

Som styremedlem i UE Telemark er jeg så heldig at jeg får anledning til å være tett på en veldrevet organisasjon med dyktige, entusiastiske ansatte. Jeg ser også elever og studenter som får prøve seg i ulike roller, vokse på sin egen mestring og oppnå resultater sammen med andre. Dette bidrar til at flere blir vinnere.

Programmene til Ungt Entreprenørskap burde være på blå resept!

Rolf Olaf Larsen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler