Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Connect LNG har tatt helt av etter vellykket LNG-leveranse i Herøya Industripark

Kunder i kø: Connect LNG-gründerne bruker mye tid på å snakke med kunder akkurat nå. Fra venstre: Morten Christophersen, Bjørnar Danielsen, Jørgen Agerup, Miriam Wennberg, Magnus Eikens, Tonje Sunde, David Knutsen, Lise Kristoffersen og Stian Magnusson.

− Vi fikk massiv respons og opplever stor interesse fra markedet, spesielt fra de store olje- og gassgigantene, forteller Stian Magnusson, teknologidirektør i gründerselskapet Connect LNG.

I de seks månedene siden alt klaffet med fullskala testing i Herøya Industripark av Connect LNG s første nye flytende kailøsning for laste- og losseteknologi, Universal Transfer System (UTS®), har det tatt av for gründerselskapet.

Massiv respons

En strålende fornøyd teknologidirektør, Stian Magnusson på telefon fra Oslo, forteller om massiv respons fra markedet.

− Vi har solgt vår aller første UTS og inngått langsiktig avtale med vår samarbeidspartner, gassgiganten Gas Natural Fenosa. I tillegg fikk vi mange henvendelser, og har nå en liste på flere store og små potensielle kundeprosjekter.

− Det er både gøy og utfordrende, siden vi er en liten organisasjon. Vi har utvidet laget med en ny medarbeider og teller nå totalt ni, pluss et svært aktivt styre som jobber tett sammen Gas Natural Fenosa og andre samarbeidspartnere.  

Positiv endring

Connect LNGs teknologidirektør, Stian Magnusson.

Connect LNGs teknologidirektør, Stian Magnusson.  

− Jeg tror flere ble litt overrasket over hva vi hadde fått til. Vi hadde snakket med noen av de store olje- og gassgigantene tidligere, og merket at tonen plutselig endret seg helt. Vi møtte en mer ydmyk holdning i møter.

«Proof of the pudding»

− For Gas Natural Fenosa var operasjonen «the proof of the pudding» som gjorde at de kjøpte vår første UTS-enhet. Den har fått DNVs klassesertifikat, dvs. godkjent-stempel for 25 års robust bruk offshore, og skal tas i bruk i løpet av 2019 ved en av selskapets nye gassterminaler som er under bygging.

Foreløpig ligger UTS-enheten godt fortøyd ved kaia på verftet Vard i Brevik, i påvente av å bli en del av Gas Natural Fenosas nye gassterminal.    

Men Connect-gründerne stopper ikke her.

Flere bruksområder

Magnusson forteller om planer for å få opp enda flere operasjoner i samarbeid med Herøya Industripark.

– UTS-teknologien kan brukes til mer enn LNG. Alle flytende medier som bl.a. CO2, ammoniakk og flytende gjødsel kan i prinsippet lastes og losses via Connect LNGs flytende system, påpekte Larsen til HiP Aktuelt tidligere.

Fleksible kailøsninger: – UTS-teknologien åpner nye muligheter og kan gi oss større fleksibilitet på kaiene, derfor er det ekstra spennende for oss å være med på dette, sier Rolf Olaf Larsen, leder for pilotarena Herøya.

Kailøsning for nye behov

Nye aktører med behov for et billigere alternativ til kai kommer til oss kontinuerlig, påpeker Magnusson.

− Vi merker stor interesse fra industrien, og sett fra deres ståsted, så ser de langsiktig og stort på å utvikle nye, mindre og fleksible kailøsninger. Ikke bare her på Herøya og i Grenland, men også internasjonalt.

– Hva betyr Herøya og industrimiljøet i Grenland for Connect LNG?

− Det har betydd alt!

Testen i oktober 2017: Connect LNGs mobile kailøsning demonstrerte for første gang overføring av en kommersiell leveranse av flytende naturgass (LNG) fra LNG-tankskipet til SkanGas (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

− Prosesskompetansen for å se de enkle løsningene er unik på Herøya, og innspill fra loser og havnevesen har betydd og betyr mye. Vi kunne ikke fått det bedre. For oss er det et perfekt sted å være. Vi farter til Porsgrunn hele tiden, og har stor tro på, og ønske om å være i Grenlandsregionen framover.

Stort

− Det som skjer nå er stort for oss, sier Magnusson.

– Fra å være fem studenter som startet opp på NTNU, har vi nå fått cashflow, kredittrating og vårt første banklån. Vi farter til verftet i Brevik hver uke, og parallelt verden rundt for å presentere UTS-teknologien vår. Om et par uker skal vi ha tre presentasjoner samtidig, i Singapore, Beijing og Hamburg.

− I fjor, da vi hadde så mye å gjøre, tenkte vi; Når operasjonen er gjennomført, da kan vi ta ferie. Det klaffet ikke helt, men vi synes det er moro, da, sier Connect LNG-gründeren entusiastisk.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler