Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Ambisiøse mål ved REC Solar på Herøya – 40 % produksjonsøkning

David Verdu

David Verdu med sluttproduktet; en helt glatt og ren silisiumblokk på ca 15 kg. Døgnproduksjonen er 10 tonn silisiumblokk, men planen er å øke produksjonen med 40 prosent innen 2020.

Det er 18 måneder siden Elkem Solar på Herøya, nå REC Solar Norway startet produksjon av silisiumblokker. Nå har de satt nye ambisiøse mål; 40 prosent produksjonsøkning innen 2020, til lavere produksjonskostnad. 

Siden oppstart av fabrikken er det oppnådd produksjonsrekorder, forbedret teknologi og reduserte kostnader. De nye målene som er satt blir utfordrende. 

– Dette er ikke «a walk in the park», understreker fabrikksjef David Verdu, som kom fra Norcem i Brevik til REC Solar for ca. fem måneder siden. – Produksjonsøkningen skal vi oppnå med dagens bemanning og de 20 ovnene vi har, men med modifisert teknologi. Det blir tøft, men vi mener det er realistisk, sier han. 

Navneendring

Med Elkems melding i går om at selskapet gjør comeback på børs og kjøper opp to fabrikker i Kina, kom også navneendringen for Elkem Solar AS. Selskapet skal nå hete REC Solar Norway AS, og omfatter fabrikkene på Herøya og Fiskå i Kristiansand.

– I 2015 ble Elkem Solar solgt ut av Elkem og inngår i China National Bluestars solportefølje sammen med REC Solar i Singapore. Innholdet i selskapet er akkurat det samme, men REC-navnet markerer at Elkem og solvirksomhetene tar litt ulike veier, forklarer Verdu.

30 ganger billigere

De som kjøpte PC eller mobiltelefon på 1990-tallet vet at prisene har rast nedover i løpet av 25-30 år. Men ingen produkter har hatt samme prisreduksjon som solcellepanel. Prisen i 1990 var 30 ganger høyere enn den er i dag. Det betyr at leverandørene må produsere solcellepanel 30 ganger billigere enn de ble produsert på 90-tallet!

I samme perioden har oljeprisene økt fra 20 til 50 dollar fatet, og i 2016-17 var det tilnærmet «krise» i oljebransjen. 

– Dette illustrerer at vi ikke kan ta et eneste hvileskjær i vår bransje. Vi må kontinuerlig jage forbedringer i alle ledd, og da er de ansattes engasjement og involvering helt avgjørende, påpeker Verdu.

66 ansatte, 13 roboter og to selvgående trucker

Roboter i aksjon

REC Solar på Herøya har 13 roboter i sving. Denne fyller diglene med råmateriale fra REC Solar i Kristiansand, samt hjelpestoffer. Når roboten er ferdig med jobben, blir digelen hentet av en selvgående truck og kjørt til ovnsplassen.  

Og selskapet går nye veier for å oppnå forbedringer. «Bemanningen» teller nå 66 ansatte, 13 roboter og to selvgående trucker.

– Det gjør noe med konkurranseposisjonen vår. En tilsvarende bedrift i Kina har mange flere ansatte, og en robot i Norge og Kina koster omtrent det samme. Robotisering burde en langt større del av den tradisjonelle prosessindustrien være opptatt av, mener David Verdu.

For i Elkem-konsernet er man ikke redd for robotisering og automatisering. – Vi robotiserer produksjonen hjem, sa Geir Ausland i REC Solar, under Digital21-konferansen på Herøya tidligere i vinter. Han understreket videre at robotisering ikke er det unike, det kan alle kopiere. Det unike er kombinasjonen av automatisering og den norske modellen basert på tillit. 

Presisjon i alle ledd 

David Verdu i fabrikken

I to store fabrikkhaller produseres det årlig 4.000 tonn silisiumblokker. Nå er målet å øke produksjonen med 40 prosent innen 2020, uten å øke ovnsparken eller bemanningen. 

I produksjonshallene er robotene og truckene i full sving. Roboten fyller diglene helt presist med råmateriale fra REC Solar i Kristiansand, samt hjelpestoffer. En selvgående truck henter den ferdigfylte digelen og kjører den til ovnsplassen.

Etter 72 timer i en 1400 graders ovn, blir digelen igjen hentet av trucken og kjørt til neste trinn der digelrester blir strippet av og overflaten blåst ren slik at roboten som skal skjære blokkene kommer til. Sluttproduktet er en helt glatt og ren silisiumblokk på ca 15 kg, som blir solgt til produsenter av solceller og -panel. 

– Dette handler veldig mye om presisjon, som er en av våre viktigste verdier. Vi er avhengig av presisjon i alle små og store ledd i produksjonsprosessen vår, om det er mennesker eller roboter som utfører dem, understreker David Verdu.

Døgnproduksjonen er ca 10 tonn silisiumblokk, som gir en årsproduksjon på ca 4.000 tonn. I en 72 timers ovnskjøring med 20 ovner produseres det silisium nok til å lage 70.000 solceller. 

Vidar Hockman blåser overflaten på den store silisiumblokken ren slik at roboten som skal skjære opp blokken kommer til.

Vidar Hockman blåser overflaten på den store silisiumblokken ren slik at roboten som skal skjære opp blokken kommer til. Dette er en arbeidsoperasjon som fortsatt gjøres manuelt. 

Topp kvalitet og lite miljøfotavtrykk

I dag er REC Solars silisiumkvalitet blant verdens beste, og miljøfotavtrykket blant verdens minste. 75 prosent av produksjonen går til REC Solar i Singapore, mens den resterende produksjonen selges til Russland, Tyskland, Frankrike og også Kina. 

– De 10 største produsentene i verden er kinesiske, mens den 11. er i REC-gruppen. Når kinesiske myndigheter nå begynner å stramme inn på miljøkravene, for eksempel overfor de billigste produsentene som baserer seg på kullkraft, gir det en mer likeverdig konkurranseposisjon for oss, understreker David Verdu.  

Og med nye ambisiøse mål mot 2020 er det fullt trykk på arbeidet med teknologiutvikling. I en egen testovn, den 21. ovnen i fabrikken på Herøya, skal teknologien modifiseres og forbedres. 

Av nye energikilder var det solenergi som ble mest installert i 2016. Nå venter de spent på tallene for 2017. 

En annen «galakse»

Overgangen fra Norcem til REC Solar har vært spennende og utfordrende for David Verdu, som har vært 22 år i Heidelberg-konsernet. 

– Solindustrien er en helt annen «galakse» enn sement, men mye er likt også, både ambisjoner, miljømål, produksjonsprosessen og kulturen, forteller han.

Norcem har blant annet mål om 0-utslipp innen 2030, og deltar i det nasjonale CO2-fangstprosjektet.

Fra godt voksen til «nyfødt baby»

Verdu er født i Spania, har spansk far og kom til Norge og Oslo som 9-åring. – Det var ingen akademikere i familien, så min plan var å bli banearbeider i Oslo Golfklubb og i tillegg drive med judo, forteller han.

David Verdu

– Overgangen fra sement til solenergi har vært spennende og lærerik, og selv om sol er en annen «galakse» enn sement, er det mange likhetspunkter også, sier David Verdu. 

Ved en tilfeldighet ble han inspirert til å studere kjemi, etterhvert ved NTH (nå NTNU), og spesialiserte seg på høytemperaturkjemi som er relevant både i sement- og silisiumproduksjonen. Han understreker imidlertid at REC Solar har mange dyktige fagfolk og eksperter, og at hans rolle først og fremst er å oppnå resultater sammen med medarbeiderne.

– Overgangen fra en solid, godt voksen bedrift med 60.000 ansatte – til en «nyfødt baby» som REC Solar var ikke planlagt, men det jeg opplevde i intervjurundene trigget meg skikkelig. Dette ville jeg virkelig være med på! fastslår han.

Og legger til at norsk fastlandsindustri har store muligheter til å vokse og utvikle seg. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler