Et godt marked for miljø gir regionen vår enorme muligheter!

Miljøgevinsten ved å få i gang ny magnesiumproduksjon er kjempestor

I disse dager er det 30 år siden Bellona klippet seg inn på Herøya for å avsløre kvikksølvutslipp. Mye har endret seg siden da.

Ingen trenger å klippe seg inn på industrien i Norge for å avsløre noe. Tvert imot – industrien har blitt miljøets beste venn. Det er industrien som lager vindmøllene, solcellene og elbilene. Dette er kjernen i det grønne skiftet: overgangen fra oljebasert plyndringsøkonomi, til sirkulærøkonomi basert på fornybar energi og gjenbruk av naturressurser.

Noen skjær har det vært på veien. Noen politikere vil alltid score poeng på å mene det motsatte av andre. Oljens makt over politikken har også bremset utviklingen – men ikke stoppet den. Alle land i verden har blitt enige om en plan for å redde klimaet, Parisavtalen. Til og med USA er i realiteten med. Trump har meldt USA ut av Parisavtalen, men de største selskapene, delstatene og byene har sagt at de er med på Paris, uansett hva Trump gjør.

Kloke politiske valg og smarte ingeniørhoder har gjort at økonomisk vekst ikke lenger gir økte utslipp. Banker og investorer flytter hver dag milliarder av verdier vekk fra olje og kull – og over til bærekraftig industri. Land som Frankrike, Storbritannia og Kina – og mange flere, har besluttet å fase ut oljebaserte biler. Alle biler blir elektriske.

Dette gir enorme muligheter for Norge, for Telemark og for Herøya.

Selv er jeg dypt involvert i produksjon av sjeldne jordarter. Det bør nevnes at disse stoffene verken er sjeldne eller har noe med jord å gjøre. Men ikke desto mindre er de viktige. Alle mobiltelefoner, datamaskiner, elbiler, vindmøller etc trenger disse metallene.

Nå bygges en ny fabrikk på Herøya som skal lage slike stoffer. Avansert teknologi gjør det mulig å produsere uten utslipp – en enorm kontrast til hvordan konkurrentene holder på i land som Kina, Vietnam og Malaysia. Miljøgevinstene ved å få i gang denne produksjonen er kjempestor, og det gleder en gammel miljøaktivist.

Noe som også gleder meg er nyhetene som har vært i avisene om at det kanskje blir magnesiumproduksjon igjen. I likhet med alle andre venter jeg med å sprette sjampisen til ting er klart, men jeg ser at mange gode folk forsøker å dra i samme retning nå – for et nytt magnesiumanlegg på Herøya. Med godt samarbeid, hardt arbeid og kloke hoder kan man få til alt man vil. 

Magnesium er viktig. Det er det letteste strukturmetallet, så hvis man vil gjøre elbilene lettere trengs det millioner av tonn magnesium.

Det grønne skiftet er i full gang. Det skjønner industrien og det skjønner kloke politikere. Når verden skal over til solceller trengs silisium og solcellefabrikker. Når verden skal over til elbiler trengs avanserte metaller til el-motor og batteri – og lette metaller som magnesium for å tåle vekten av batteriene.

Her kan og bør Norge og Telemark og Herøya være i front. 

8. november 2017

Rolf Olaf Larsen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler