Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Yara er ABBs viktigste industrikunde – store leveranser til Bamboo

VIKTIG: ABB har en rammeavtale med Yara. Bamboo-prosjektet er viktig for oss, men det er bare en del av våre leveranser til gjødselselskapet, sier direktør Jan Petter Abrahamsen (til høyre) og Eivind Austgulen, som er global kundeansvarlig for Yara i hele ABB.

– 15 prosent av vår produksjon går til Yara, og vi har hatt store leveranser til Bamboo-prosjektet. Det gjør Yara til vår viktigste industrikunde, sier Eivind Austgulen, som er global kundeansvarlig for Yara i hele ABB.

Yara-prosjektet har lagt igjen rundt 900 millioner kroner hos lokale leverandører, og to av de viktigste er Bilfinger og ABB.  – Vi har levert tavler og annet utstyr til Bamboo-prosjektet, og samtidig er vi midt inne i en oppgradering av tavler i alle Yaras fabrikker, forteller Austgulen.

Rammeavtale

– ABB har en rammeavtale med Yara. Bamboo-prosjektet er viktig for oss, men det er bare en del av våre leveranser til gjødselselskapet, sier direktør Jan Petter Abrahamsen. – Yara er vår viktigste industrikunde for øyeblikket, og Bamboo-leveransene er en del av dette bildet.

For å holde høy kvalitet og få ned produksjonskostnadene er det ett og samme team som produserer tavlene og står for montasjen i hver eneste leveranse.

I følge ABB-ledelsen har de to selskapene ABB og Yara over årene utviklet et tett og tillitsfullt samarbeid. ABB har faste folk som jobber med Yara-leveransene. De kjenner produktene og kunden godt og bidrar til at rammeavtalen skal fungere til beste for begge parter. Ca. 15 prosent av produksjonen i Skien går til Yara – ikke bare i Porsgrunn, men også i Glomfjord og til Yara-fabrikker globalt.

– Vi har mannskap med høy kompetanse, både i administrasjon og i produksjonen. Det gir effektiv produksjon og høy kvalitet. Det er viktig for kundene våre, sier direktøren.

Bamboo

ABB har en komplett produktportefølje for en kunde som Yara. Lavspenttavler er hovedproduktet, men motorer, frekvensomformere, automasjonsutstyr, høyspent, transformatorer, instrumentering og DCS inngår i leveransene.

– Vi har levert tavler og annet utstyr til Bamboo-prosjektet, forteller Abrahamsen. – Ni tavler er montert i oppgraderingsprosjektet, og tre tavler er levert til den nye salpetersyrefabrikken.

Elmeka

ABB er også midt inne i Elmeka-prosjektet, som går ut på å bytte ut alle de gamle tavlesystemene i Yaras fabrikker på Herøya. Jobben gjøres i samarbeid med Bilfinger, som er leid inn på ingeniørsiden.

Prosjektet startet i 2012 med utsjekk av teknologi, og monteringsarbeidene startet i 2015 – omtrent samtidig med Bamboo-prosjektet.

Produsert lokalt

Tavlene produseres hos ABB i Skien. ABB Nord er nest størst i verden på lavspent-tavler. Systemet er utviklet av ABB i Tyskland, men blir bygd opp og tilpasset hver enkelt kunde i fabrikken på Nylende i Skien.

– Det er viktig at vi har stor verdiskapning i Grenland, sier Austgulen. – At Yara velger oss som leverandør, styrker lokal teknologiutvikling og lokale arbeidsplasser. Vi har sett at landbasert industri har vist stor endringsevne etter nedgangen i olje- og gassvirksomheten, avslutter han. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler