Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Prosessindustrien i Grenland er med å bane vei for hele Europa

INTERVJU: Per Brevik, direktør for bærekraft i HeidelbergCement Norway som Norcem Brevik er en del av. forteller om karbonfangstmulighetene i sementfabrikken til britiske og norske journalister på besøk.

Veien mot utslippsfri industri går via Norcem Brevik og Yara Porsgrunn på Herøya. Statsforetaket Gassnova jobber for å realisere en komplett verdikjede, slik at karbonfangst og lagring kan tas i bruk i stor skala innen 2022. 

sjef for Gassnova, Trude Sundset.

UTSLIPPSFRI:− Målet med det norske fullskala-prosjektet for CO₂-håndtering er å bane vei for en teknologi som kan gjøre industrien utslippsfri, sier sjef for Gassnova, Trude Sundset.

Europa følger spent med på det som kan bli Europas første industrielle CO2-håndteringsprosjekt.

− Målet med det norske fullskala-prosjektet for CO₂-håndtering er å bane vei for en teknologi som kan gjøre industrien utslippsfri, skriver Gassnova sjef Trude Sundset i en kronikk i Stavanger Aftenblad. For industrien er fangst, transport og lagring av CO₂ (CCS, Carbon Capture Storage) den eneste løsningen for å bli utslippsfrie. Og uten CCS er det urealistisk å nå klima-målene i Parisavtalen. 

Innen rekkevidde

Sundset skriver at utslippsfri industri er innen rekkevidde. Norcem og Yara tror at de kan lykkes, og har valgt å gå foran og vise vei videre for fullskala CO2 fangst i sement og gjødselproduksjon.

Norcem i Brevik har drevet med utvikling og pilottesting av karbonfangst siden 2013, og jobber for en nullvisjon innen 2030. Yara Porsgrunn har erfaring med CO2 fangst som en del av sin gjødsel-prosess, og de planlegger for å kunne fange opptil 90 prosent av fabrikkens CO₂-utslipp på Herøya Industripark, som er et godt egnet sted for fangst, mellomlagring og utskiping av CO2. I tillegg er energigjeninningsanlegget på Klemetsrud med for videre studier av fullskala karbonfangst i CCS prosjektet.

Trenger CCS

− Industrien selv kjenner på utslippsutfordringer for egen del, sier Sundset. − Vi er glade for å ha med oss framtidsrettede industriaktører som er klare til å gjøre sin del av jobben med å fange CO2. De representerer tre bransjer som alle vil trenge fangst og lagring på sikt.

Industrien står for 25 prosent av verdens karbonutslipp.

CCS, karbonfangst og lagring, er det viktigste klimatiltaket som skal kjøle ned kloden og styrke norsk industris konkurransekraft, sa Trude Sundset under Arendalsuka i en twittermelding fra Gassnova

Konkurransefordel

I kronikken skriver hun videre: "Det å ta i bruk de beste klimaløsningene først, er i ferd med å bli betraktet som en konkurransefordel, snarere enn en kostnad."

Sundset forteller at hun får telefoner fra fabrikker i Norge og ute i Europa som ønsker å se på teknologien og som vurderer om dette er noe for dem.

Lønnsomt

Utfordringen er å gjøre CCS lønnsomt. Hvilke forretningsmodeller skal drive CCS prosjektet framover? Det opptar Gassnovasjefen, som inviterte politikere, industrifolk, forskere og miljøorganisasjoner til CCS debatt i Arendalsuka.

Sundset ser noen drivkrefter som kan påvirke utviklingen, som hun selv skriver videre i sin kronikk. "Privatpersoner, bedrifter og det offentlige blir mer og mer bevisste på CO₂-avtrykket til produktene de kjøper, og investorene har i høyeste grad blitt oppmerksomme på karbonrisiko."

Skape «trøkk» i CCS industrien

Sundset får støtte av Anders Bjartnes, redaktør for nettmagasinet Energi og Klima, som skriver i sin blogg; "Skal CCS i industri kunne ta av, tror jeg man må se etter allianser med store aktører som ønsker at produktene deres har lave karbonavtrykk og investorer som presser i samme retning. Slike allianser tror jeg at kan skape et «trøkk» for CCS i industrien. Man trenger å identifisere «rene» produkter som kan fungere på samme måten som «ren» strøm. Det kan være selskaper som produserer for eksempel sement, men enda viktigere investorer og finansaktører med sterk grønn profil."

Klimarisiko – mer enn utslipp

Fokus på klimarisiko blant investorer, forvaltere og selskaper er økende.

Tidligere i vår lanserte CICERO en møteplass for klimaforskere og ledende globale investorer for å øke kunnskap om framtidens klimarisiko.

– Klimarisiko er mer enn utslipp, uttaler finansekspert hos CICERO, Harald Lund. Utfordringen er å gå fra et tradisjonelt syn på hvordan et selskap påvirker klimaet igjennom sine klimagassutslipp, til hvordan klima og klimapolitikk kan påvirke et selskap.

Må bli større

Internasjonal presse

INTERNASJONAL PRESSE: Sundset og kollegaer i Gassnova loset et pressekorps med journalister fra bl.a. The Telegraph, The Guardian, Business Green og fra VG, NRK og flere langs hele «CCS Highway» fra Oslo via Porsgrunn, Herøya, Brevik og til Bergen. Her fra Norcem i Brevik.

− Vi må kunne vokse til noe større og skalere opp slik at det gjør det mulig å bygge ut karbonfangst- og lagring i stort nok omfang, sier Gassnovasjefen. Vi gjør jo dette ikke bare for Norge. Vi tenker lenger og bredere enn bare ett prosjekt. Dette kan bli hele Europas CCS «Highway» – og det raskt.

CCS er virkelig noe som fenger. Sundset ble overrasket over interessen da hun før sommeren fortalte om prosjektet for 2-300 mennesker i House of Lords i London.

«Det er vel første gang at jeg som ingeniør har følt meg som en rockestjerne!» 

Se medieoppslag etter pressebesøk på @Gassnova twitter

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler