Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Gründer på Herøya har utviklet nettforalle.no – informasjon om nettbruk til foreldre og barne- og ungdomsarbeidere

– Vi ser innimellom at det lanseres «sikre» filter som skal skjerme barn og unge fra de negative sidene ved bruk av internett-tjenester. Det er bare tull. Sikre filtre finnes ikke. Det eneste nettfilteret som holder barna trygge – det sitter inne i folks hoder. Vi må lære ungene at nettet er en del av livet, og at vi skal behandle hverandre med respekt og omsorg, sier Lars Ludwig Sandell.

Ludwig Sandell er daglig leder i gründerselskapet Dignatio

Ludwig Sandell er daglig leder i gründerselskapet Dignatio, og lanserte nylig nettforalle.no.

Sandell er CTO i Dignatio AS – et selskap som har utarbeidet nettsiden www.nettforalle.no med informasjon om den digitale virkeligheten som møter barn og unge. Nettsiden henvender seg til foresatte, fagfolk og alle andre som har kontakt med barn og unge.

Dignatio jobber med datasikkerhet og digital etterforsking. Selskapet en del av Proventia-miljøet i Herøya Industripark. Proventia skal hjelpe gründere og andre idéhavere med å kommersialisere nye, unike forretningsideer som kan realiseres i Telemark.

Utviklingen går fort

– Nettsiden gir et innblikk i den virkeligheten og hverdagen som møter ungene våre på nettet. Det er en virkelighet de fleste voksne ikke vet mye om, fastslår Sandell.

– Hverdagen har blitt digital, og utviklingen går fort. Ny teknologi åpner for nye muligheter, men bringer også med seg nye farer. De fleste voksne står på sidelinja av denne utviklingen og får bare glimtvis innsyn i en verden der «likes» og popularitet blir stadig viktigere, fortsetter han.

– Vi ser gjentatte eksempler på nettmobbing og hets. Nå er ikke mobbing noe nytt fenomen, men nettet som kanal har bidratt til at mobbingen virker hardere og konsekvensene blir alvorligere. Tidligere kunne mobbing foregå på skolen og skoleveien. Nå foregår mobbingen i et nettverk som er tilgjengelig hele døgnet og åpent for alle. Det er en helt ny situasjon.

Nettkriminalitet

Bildet fra nettsiden til Nett for alle

Nettstedet www.nettforalle.no tar opp temaer som vold, rus, hets, sex, spill og press. Informasjonen er delt opp i seksjoner med tekster, filmer, linker til undersøkelser, blogger og andre ressurser og temahefter som kan lastes ned.

– Hvorfor ville dere bruke ressurser på et slikt nettsted?

– Dignatio AS har hovedfokus på datasikkerhet og digital etterforskning. Vi har tatt et dypdykk i denne nye digitale virkeligheten og sett på hvilke utfordringer dagens barn og unge møter. Vi ser at det fins en sammenheng mellom nettkriminalitet og harde ungdomsmiljø på nettet. Deling av nakenbilder kan være inngangsbilletten til nettsamfunn de fleste voksne ikke kjenner til, forklarer Sandell.

Han mener lovgivningen på dette området ikke er oppdatert, og at politiet har ikke ressurser til å etterforske. En app som blir brukt til nettmobbing, kan for eksempel være laget i og ligge på en server i Japan. – Hvor starter politiet sin etterforsking da? spør Sandell retorisk.

Foredrag og kurs

Dignatio holder kurs og foredrag om temaet for elever, foreldre, frivillige innen ungdomsarbeid, lærere og andre yrkesgrupper som jobber med barn og unge.

– Vi jobber med å jakte på datakriminalitet, og vi ser at servere som brukes til kriminalitet, også brukes til å lagre ulovlige bilder. Dette er en rå og brutal virkelighet, og ikke sjelden er barn og unge ofre i dette spillet. Selv de som jobber med unge mennesker har liten innsikt i denne verdenen. Derfor engasjerer vi oss, forklarer Sandell. – Vi mener også at vi som sitter på kunnskap om dette, har et ansvar for å informere. Det er vår sosiale forpliktelse.

Ingen aldersgrene

Det finnes ikke aldersgrenser på nettet. De unge har tilgang til alt som finnes av digitalt materiale, og «alle» har en smarttelefon med nettleser i lomma. Det betyr at det må lages trygge rammer for brukerne, og at de må være bevisst på hva de gjør på nettet.

 – Vi mener at både skoler, idrettslag og andre som er i kontakt med unge, i tillegg til foreldrene, må ta sitt ansvar for å skape bevissthet og trygghet. Dersom et idrettslag forlanger at barn skal være på Facebook fordi det er praktisk i driften av foreningen, har laget også tatt på seg et ansvar for hva de unge gjør og ser på nettet, avslutter Sandell. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler