Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

– Veldig utfordrende og vanvittig spennende, mener trainee Martin Kaalstad

– I driftsavdelingen i Herøya Industripark AS har jeg fått en reell problemstilling å jobbe med. Den er utrolig utfordrende og vanvittig spennende, sier trainee Martin Kaalstad, som er inne i et 18 måneders program i regi av Trainee Telemark.

– Det er moro å få jobbe i Norges største industripark, mener Martin Kaalstad

– Det er moro å få jobbe i Norges største industripark, mener Martin Kaalstad som er trainee i Herøya Industripark AS.

Og det handler faktisk om vann, om hele prosess- og kjølevannsystemet til industriparken. Vannet kommer fra Norsjø i tunnel til industriparken, og er en viktig del av parkens industrielle infrastruktur. Uten stabil vannforsyning, stopper fabrikkene.

8 kubikk (8000 liter) vann pumpes inn fra Norsjø hvert sekund, og strømmer videre som kjøle- og prosessvann til fabrikkene. Til sammenlikning har Oslo kommune halve kapasiteten, 4,5 kubikk pr. sekund.

Det er det kritiske systemet – fra Norsjø og ned til industriparken – Martin Kaalstad har fått i oppgave å gjennomgå.

Flaskehalser og muligheter

– Jeg går gjennom systemet, ser på flaskehalser og muligheter for å få mer vann, og om det er mulig å få til med eksisterende system. Beredskapsplaner og risikoanalyse av systemet er også viktig, understreker Martin. Risikoanalyse er en gjennomgang av sannsynligheten for, og konsekvenser ved ulike hendelser knyttet til vannforsyningen.

– Her kan jeg bruke lærdom og kunnskap fra studiene, jeg regner og dimensjonerer, kommuniserer med leverandører, og går gjennom relevant forskning og analyser for å få innspill, forklarer Martin.

Unikt prosjekt

Han understreker at dette er et unikt prosjekt der det ikke fins noen fasit.

– Man må hente erfaring der den fins, og kraftbransjen i Norge er gode på vanntunneler. Jeg har brukt en del tid på å se hva de gjør, forklarer han.

Alle beregninger, erfaringer og relevant forskning skal samles i en rapport, en intern mulighetsstudie, som kan danne utgangspunkt for større infrastrukturprosjekter i Herøya Industripark.

Tre ulike virksomheter

Porsgrunnsgutten Martin Kaalstad er svært fornøyd med opplegget til Trainee Telemark, der han får mulighet til å prøve seg i inntil tre ulike virksomheter – seks måneder i hver. Han startet med seks måneder i virksomheten Byutvikling i Porsgrunn kommune, og kom til Herøya Industripark AS i september.

– I kommunen fikk jeg bl.a. delta i interessante oppgaver innenfor strategi for byutvikling, og etter dette ønsket jeg meg mer tekniske oppgaver. Det har jeg virkelig fått her i industriparken, understreker han. 

Fagbrev og to mastere

For Martin Kaalstad har mange strenger å spille på. Med sine 26 år har han rukket å ta fagbrev som platearbeider, bachelor i Allmenn bygg, master i "Sivil engineering and Construction Management", og  master i "Financial Management". De to siste studieårene har han tatt i Edinburgh. – Jeg følte at jeg ikke var helt ferdig etter den første masteren, og spedde på med en til når jeg først var i gang, smiler han.

Etter trainee-perioden i industriparken skal han videre til Sauherad kommune for å jobbe med vann og avløp.

Svært nyttig

– Vi synes det er flott å få inn en ung og energisk medarbeider med et åpent sinn, som har en litt annen tilnærming til oppgavene enn oss som har vært her i mange år, sier Lene Rambekk. Hun er leder for driftsavdelingen i Herøya Industripark AS.

– Martin har gått på oppgaven med friskt mot, og også tatt i bruk utradisjonelle metoder, slik som spørreundersøkelse til brukerne. For oss er det svært nyttig å ha en ressurs som kan jobbe konsentrert og sammenhengende med det viktige området som vannsystemet vårt er, understreker hun.

Åpen for det meste

Og hva tenker Martin om framtiden?

– Jeg er interessert i infrastruktur, i by- og samfunnsutvikling, men er åpen for det meste, understreker han. Han er heller ikke fremmed for å jobbe i et annet land.

Men først skal mulighetsstudien på Herøya avsluttes, og Sauherad kommune skal få gleden av kunnskapen hans innenfor området VA.

Om Trainee Telemark

  • Et regionalt trainee-program basert på et nettverksamarbeid mellom virksomheter, med formål å styrke konkurransekraften i Telemark 
  • Programmet har 23 medlemsbedrifter og 10 traineer inne til enhver tid
  • Traineeressursen leies fra traineeselskapet i 6 måneder av gangen. Traineen har vanligvis et opplegg med 3 x 6 måneders engasjement, men med mulighet for annen rullering avhengig av kompetanse og behov
  • Målet er at traineen ender opp med et interessant jobbtilbud og fast ansettelse hos en av bedriftene etter endt program
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler