Vi har tatt gründerideen gjennom langsom og kontrollert vekst

«Small is beautiful»

Å være gründer er både en jobb og en livsstil – du har aldri ordentlig fri

Det er nå nærmere ti år siden kollega Bård Sæthre og jeg gikk ut av trygge jobber i Hydro Polymers – nå Inovyn – for å satse som gründere innenfor slitasje- og rustbeskyttelse. Vi har gjort en del erfaringer, de fleste positive, som vi gjerne deler med andre.

«Small is beautiful» er et uttrykk som kan beskrive hvordan vi har tatt gründerideen og virksomheten vår Kinera ut i live: Langsom og kontrollert vekst, uten å dra på oss store lån. Vi har begge litt risikoaversjon og ønsker å finansiere utviklingen selv, med hjelp av gode offentlige støtteordninger som IFU og Skattefunn. I tillegg er vi opptatt av å være dynamiske og kundeorienterte, og har derfor nå en verktøykasse som ser ganske annerledes ut enn for 10 år siden.

Vi ønsker å være et kompetansehus som gjerne jobber tett med kunden for å finne beste løsning for dem. Vi har eget verksted og et mobilt anlegg der vi kan coate og belegge mindre serier. En av våre store styrker er et godt nettverk med partnere både i inn- og utland, slik at vi også er i stand til å gjennomføre større prosjekter. Dette har gitt oss oppdrag i Europa, Midt-Østen og på Island. Rett på nyåret er vi med en kunde til Sør-Amerika og implementerer en prosess vi har jobbet med i tre år i deres fabrikk der. En viktig erfaring som gründer er å innse at en ikke kan alt selv. Gjennom samarbeid med andre er vi også rustet for flaks – hvis det skulle komme en storordre!

For 10 år siden hadde Bård og jeg interessante jobber hos Hydro Polymers, som lager plastråstoff. Vi jobbet på tvers av FoU, produksjon og marked, og i møte med kunder fikk vi mange ideer og tanker om plastproduktet PVC og nye bruksområder. Korrosjonsproblemer for stål er godt kjent, og dette ble grunnideen vår; å kombinere sterkt stål, som lett ruster, med plast, som har fantastiske barriereegenskaper. Da Hydro solgte petrokjemivirksomheten, tok vi med oss idéen vår og etablerte selskapet Kinera. 

Vi kunne mye om plast, men ikke så mye om bruken av plast i coating og overflatearbeid, og utviklingsjobben startet på kjøkkenbenken til Bård. Vi mikset kjemikalier, dyppet stålplater i «plastmaling», bakte i stekeovnen og gjorde mye tankearbeid og uttesting. Vi vokste etter hvert fra kjøkkenbenken og inn i vaskerommet, og derfra ut i en bod. I 2013 leide vi eget verksted med kontorer i Lundedalen, hvor vi fortsatt er etablert. 

Det var Vard i Brevik som i starten viste produktet vårt størst interesse. De bygger offshore supplyskip med mye av produksjonen i Romania, så vi valgte derfor å inngå samarbeid med en bedrift i Tyskland framfor å bygge ut produksjonen av større deler og serier selv. I dag har vi løsninger basert på flere polymere og et bredt sortiment av produkter og teknologier som vi tilbyr selv, eller i samarbeid med partnere.

I tillegg til oss to gründere har vi ansatt to medarbeidere med bred kompetanse, som utfører alle praktiske coating-jobber, og som har en fantastisk evne til å finne gode løsninger på enhver praktisk utfordring. Sammen utgjør vi et godt team!

Én av utfordringene med å være en liten virksomhet som vår er å få tid til å markedsføre tjenestene og produktene våre, reise ut, treffe kunder, stille på messer og konferanser, samtidig som vi skal tjene penger. Markedsarbeid skal jo skape grunnlag for nye inntekter, så dette er et viktig område.

I 2015 hadde lille Kinera en omsetning på drøyt 8 millioner kroner, og vi opplever at mange dører står åpne for oss. Vi ser virkelig spennende potensialer framover, spesielt basert på rør-rehabiliteringsløsninger som vi har jobbet med og pilotert på Island og i Qatar, og det innebærer at vi på sikt må legge noe dødt.

Én ting er sikkert; å være gründer er utrolig givende, men det er både en jobb og en livsstil, og du slutter aldri å tenke på utfordringene og mulighetene som ligger rundt neste sving! 

5. desember 2016

Rolf Olaf Larsen
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler