Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Lærlinger fra Herøya industripark tok gull og bronse i Yrkes-NM

Lærlinger fra Herøya Industripark gjorde det svært godt i Yrkes-NM i Bergen i oktober. Anneline Tangen og Bjørn Vegard Tveraaen tok gull i mekanotrikk (automatiseringsfaget). Bronsen gikk til Mathias Gusfre og Even Skreosen. Arnfinn Hansen fikk bronse i CNC-maskineringsfaget.

Anneline Tangen og Bjørn Vegard Tveraaen tok gull i mekanotrikk (automatiseringsfaget)

Anneline Tangen som hadde læretid hos Inovyn, og Bjørn Vegard Tveraaen med læretid hos Statoil på Herøya, tok gull i mekanotrikk (automatiseringsfaget). FOTO: WorldSkills Norway

WorldSkills Norway arrangerer annet hvert år Yrkes-NM, der lærlinger fra hele landet konkurrerer om å bli best i sitt fagfelt. 230 NM-deltakerne har over tre konkurransedager løst svært krevende oppgaver innen 25 ulike fagområder. For å komme til finalen har deltakerne vært gjennom kvalifiseringer.

Gullvinnerne Anneline Tangen og Bjørn Vegard Tveraaen er ferdige med sin læretid og har bestått fagprøven. Anneline, som gikk i lære hos Inovyn i PVC-fabrikken på Herøya, jobber nå hos Caverion. Bjørn Vegard, som hadde sin læretid hos Statoil på Herøya, studerer videre. Gullmedaljen kan føre de ferske fagarbeiderne til deltakelse i VM i Abu Dhabi.

Sammen om oppgaven

BRONSE: Mathias Gusfre (t.v.) og Even Skreosen jobber med sin oppgave

BRONSE: Mathias Gusfre (t.v.) og Even Skreosen jobber med sin oppgave. Mathias jobber med Festo-modulene mens Even programmerer.

Bronsevinnerne Mathias Gusfre og Even Skreosen er også lærlinger hos Inovyn. Mathias jobber i PVC-fabrikken på Herøya og Even i Klor/VCM-fabrikken på Rafnes.

Mekanotrikkoppgavene løses av lag på to. Inovyn-lærlingene konkurrerer og øver sammen.

– Konkurransen går ut på at vi setter sammen Festo-moduler. Det er deler som kan settes sammen til småskala produksjonslinjer, forteller Mathias. – Vi får utdelt en kasse med deler, noen bilder, en funksjonsbeskrivelse og koblingsskjema. Så skal dette settes sammen til en liten produksjonslinje som fungerer.

Programmering

Oppgaven innebærer også programmering av PLS (programmerbar logisk styring) som kontrollerer den lille «fabrikken». – Vi får også oppgaver som går på feilretting og vedlikehold, så det blir tre hektiske dager med oppgaver som skal løses på mellom en og seks timer.

Konkurranseformen er ganske ulik de oppgavene lærlingene møter på jobben, så de trener på Festo-moduler på skolen etter arbeidstid. Mathias og Even konkurrerte med syv andre lag under kvalifiseringen. De ble beste lag og er dermed kvalifisert til Yrkes-EM i Göteborg seinere.

CNC-operatør

Arnfinn Hansen går i lære ved Bilfingers maskinverksted. Han konkurrerte alene og hadde en helt annerledes vei fram til mesterskapet i Bergen.

CNC: Arnfinn Hansen kom på tredjeplass i sin klasse.

CNC: Arnfinn Hansen kom på tredjeplass i sin klasse. Han gjennomførte maskineringsoppgaver og måleoppgaver i de tre dagene konkurransen pågikk.

– Jeg fikk tilsendt tegninger, og så skulle jeg maskinere en del som ble sendt til Nammo på Raufoss til bedømming. Informasjon om maskinen og verktøyet jeg hadde brukt, ble også lagt ved. De seks beste kom til finalen. Jeg er ganske fornøyd med plasseringen, spesielt siden jeg bare er halvveis i læretiden og konkurrerte med folk som er ferdig utdannet og har blitt fagarbeidere.

Oppgavene gikk ut på å maskinere to komponenter som skulle passe sammen. Deltakerne fikk utdelt arbeidstegninger, og etter tre timer skulle komponentene være ferdige. I tillegg var det to oppgaver som gikk på måling og forståelse av tegninger.

Gode resultater for Telemark

– Alle lærlingene fra Telemark kom hjem med premie. Det er bra, sier daglig leder for Industrilærling Telemark og Vestfold, Hilde Gunnulfsen.

– Det er en krevende konkurranse, og alle som får delta har gått gjennom en kvalifisering. Vi ser helt klart at de som deltar i Yrkes-NM, blir gode fagarbeidere. De blir trygge i jobben, utvikler høy grad av nøyaktighet og et godt arbeidstempo, understreker hun.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler