Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Industri-inkubatoren Proventia opplever stor pågang fra gründere

12 nye oppstartselskaper er blitt en del av inkubatormiljøet Proventia i 2016. Ambisjonsnivået var på 10. – Vi slo vårt eget ambisjonsnivå allerede i august, sier daglig leder for Proventia Jørn Roar Bamle.

Jørn Roar Bamle, leder av industri-inkubatoren Proventia, opplever stor pågang fra gründere

Jørn Roar Bamle, leder av industri-inkubatoren Proventia, opplever stor pågang fra gründere, og tror en av årsakene er at de små oppstartsbedriftene ser verdien av å være en del av et gründernettverk. 

I tre år har Proventia vært fødselshjelper for oppstartselskaper og innovative prosjekt-idéer fra gründere og eksisterende virksomheter i Telemark.

– Vi har vurdert 180 ideer og prosjekter i disse tre årene. Det har resultert i 21 virksomheter som nå arbeider med å videreutvikle og kommersialisere nye produkter, tjenester og løsninger, forteller en fornøyd Proventia leder.

Innovasjon i eksisterende bedrifter

– I tillegg til gründere og oppstartselskaper, tilbyr vi også eksisterende bedrifter å komme til oss med interne utviklingsprosjekter. Vi kaller det forretningsmessige innovasjoner, som ikke nødvendigvis fører til stiftelse av nye selskap, men som likevel er svært viktig for den interne forretningsutviklingen i et selskap. Det kan resultere i en ny avdeling eller et nytt produktområde, forteller Bamle.

Proventia er involvert i fem slike prosjekter.

Ser verdien

Jørn Roar Bamle tror at den store pågangen kan forklares ved at bedriftene har sett verdien av å være en del av et gründernettverk.

– Fokus har vært å få opp antallet bedrifter og prosjekter, og det lykkes vi med nå. Et av våre viktigste virkemidler er preinkubasjon som er en vurdering av prosjektet før opptak i inkubasjon. Det er et attraktivt gratistilbud, og har ingen begrensing på antall. 

Stor bredde

– Hvem er gründerne og idémakerne?

– De ferskeste er studenter fra høgskolen som har gått fra studentbedrifter. De er ofte godt forberedt. Og så er det de som har lang jobberfaring og har drevet virksomheter tidligere. Vi har en god kombinasjon og miks av framoverlente unge gründere og de som har jobberfaring, sier Jørn Roar Bamle.

Proventialederen er opptatt av å bygge et faglig og sosialt miljø.

– Vi samarbeider allerede med Forskningsrådet, Oslofjordfondet, rådgivingsselskaper, Herøya Industripark AS og flere, med å bygge de møteplassene vi ønsker å få til. Vi kommer til å satse enda sterkere på å utvikle interessante og relevante møteplasser framover, forteller han.

Utvide tilbudet

I dag har Proventia tilstedeværelse med kontorer på Herøya og Notodden.

– Nå er vi i gang med å se på grunnlaget for å etablere et tilbud sammen med Rjukan Næringsutvikling på Rjukan. Dette arbeidet inngår som en del av omstillingsprosessen som pågår der, sier en optimistisk Bamle, som mener at inkubatorvirksomheten begynner å falle på plass i hele Telemark.

– Vi er også svært fornøyd med at Høgskolen i Sørøst-Norge har flyttet inn i inkubatoren med Demola-prosjektet som skal jobbe med å akselerere opp antall samarbeidsprosjekter mellom studenter, næringsliv og samfunn. Det kan gi oss enda bedre idé-fangst framover, sier han engasjert.

Ser effekt av samarbeid

– Vi ser klart effekten av aktivt arbeid fra våre samarbeidspartnere. Vekst i Grenland, Innovasjon Norge, Telemark Fylkeskommune, Herøya Industripark og flere har vært gode på å tilby muligheter. At vi nå er en del av det ordinære SIVA-programmet er et signal om at vi har levert så langt. I tillegg ser SIVA på Telemark som et interessant område for vekst- og gründerselskaper, understreker Bamle.

Proventia ER definitivt blitt en aktør i gründer-loopen. – Nå har bedrifter andre steder i landet også oppdaget hva vi får til. Etter tre år satser vi på at veien videre blir vel så spennende og givende som den har vært, sier daglig leder Jørn Roar Bamle.

Her er inkubatorbedriftene

Her er de 21 bedriftene i inkubatormiljøet Proventia som vi vil følge med på framover:

 • Akvafarm Rjukan, laksefarm på land
 • Colliflow, robotisering av logistikkløsninger
 • Catwash, hurtigspyler kjøretøy, rimelig og rask.
 • Robotaviation, utvikling av droner og applikasjoner for ubemannede enheter
 • Elastisk AS, netthandelsløsninger
 • Indago AS, Teknologiverktøy for el-operatører
 • Nyby AS, IKT plattformsløsning som skal gjøre det enklere for mennesker å hjelpe hverandre
 • MSG Deice, anlegg for automatisert rengjøring og avising av fly. http://www.msgdeice.com/
 • NeroTec, håndtak som øker trekkevnen på hvilket som helst tau. www.grippx.com
 • AFC Analytics, utvikling av systemer for å overvåke biomasse
 • Grenland Energy, høy-effekts batteriteknologi til maritim sektor. http://grenlandenergy.com/
 • Dignatio, Datasikkerhet og audiovisuell identifisering. www.dignatio.no
 • Waterment, småskala biogassanlegg
 • Nowitech, trådløs og solcelleladbar taxilampe. www.nowitech.no
 • Calora Mooring system, forsterkning av forankringstau til faste og mobile installasjoner.
 • Funzionano AS, nanomateriale for brannhemmming og barriere(matemballasje)
 • TB Taksikring, forretningsutvikling og nye markeder
 • Nordic Blue Crude, drivstoff produsert fra vann, el og CO2
 • SN Kraft, overvåking av småkraftverk
 • Viaseas Norway, utvikling av offshoreteknologi
 • ReWopro, liggebenk for krevende arbeidsstillinger
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler