Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Erna Solberg gjenåpnet Norges solindustri med Elkem Solars nye fabrikk på Herøya i dag

– Det er fantastisk å komme tilbake og gjenåpne solindustrieventyret. Det er mulig fordi Elkem Solar har gjort en formidabel innsats på å forbedre teknologi og produksjonsprosesser, sa statsminister Erna Solberg til de hundretalls feststemte ansatte, næringslivsfolk, politikere og offentlige. 

Klipper snora: Erna Solberg klipper snora sammen med (tv) Helge Aasen, adm. direktør Elkem, (th) Geir Ausland, verkssjef Elkem Solar Herøya.

Klipper snora: Erna Solberg klipper snora sammen med (tv) Helge Aasen, adm. direktør Elkem, (th) Geir Ausland, verkssjef Elkem Solar Herøya. 

Elkem Solar har snudd opp ned på silisiumproduksjon og sørget for å bli konkurransedyktige i en solindustri hvor prisene har falt med 80% siden 2011.

– Dette har vi drømt om åtte år, sa administrerende direktør Helge Aasen i Elkem. – Sol er nøkkel i fornybar energimiksen framover, det bygges ut ny kapasitet i EU og USA. Vi i Elkem har 100 års solid kompetanse på silisium, vi har gode rammebetingelser og vi ser på hvert anlegg som en pilot fordi teknologien endrer seg så raskt.

Smart og grønn

Formidable efforts: Det er fantastisk å komme tilbake og gjenåpne solindustri-eventyret. Det er mulig fordi dere i Elkem Solar har gjort en formidabel innsats på å forbedre
teknologi og produksjonsprosesser, sa statsminister Erna Solberg til de hundretalls feststemte ansatte, næringslivsfolk, politikere og offentlige under åpningen av Elkem Solar på Herøya.

– Kompetanse på smarte produksjonsprosesser er Norges svar på konkurransekraft, sa Erna Solberg. – Elkems teknologi bringer oss ett skritt videre mot et fornybart samfunn. Elkem Solar er et godt eksempel på å ta i bruk smart teknologi og grønn industri som Norge trenger mer av, sa statsministeren.

I dag produserer Elkem Solar silisium med 75 prosent redusert energiforbruk. Utslipp av CO2 per produsert tonn ligger langt under tilsvarende produksjon i verden.

Finnes ikke maken

Elkem Solars første produksjonslinje ble startet opp presist som planlagt på timen, 31. august kl 1945.

– Det var en merkedag å ta ut første batch. Vi har en unik prosess, det finnes ikke maken i hele verden, sa fabrikksjef Geir Ausland. – Vi har teknologi, utstyr og metoder som er utviklet fra bunn av våre ansatte selv. Silisium herfra har dobbel effekt, og vi har halvert produksjonskostnadene to ganger. 

Smart og grønn: – Elkem Solar er et godt eksempel på å ta i bruk smart teknologi og grønn industri som Norge trenger mer av, sa statsministeren til administrerende direktør Helge Asen i Elkem. 

Fabrikken skal produsere 4000 tonn silisiumblokker årlig på fire produksjonslinjer. Blokkene sendes til REC Solars fabrikk i Singapore som er en del av Elkemågruppen, og til eksterne kunder. Der blir silisiumblokkene til solcellepanel som gir i underkant av 1 GW energi, tilsvarende forbruk til om lag 100.000 boliger. 

Dedikerte medarbeidere: Under besøksrunden i produksjonshallene til Elkem traff Erna Solberg og besøkende Elkems Solars håndplukkede A-lag

Dedikerte medarbeidere: Under besøksrunden i produksjonshallene til Elkem traff Erna Solberg og besøkende Elkems Solars håndplukkede A-lag, med dedikerte medarbeidere som i tillegg til å kjøre fabrikk engasjerer seg personlig i Elkems Solars kontinuerlige forbedringer og utvikling av prosessteknologien. 

Avhengig av innovasjon

Erna Solberg minnet på at historien om omstilling er at selskaper er avhengig av innovasjon og nyskaping.

ENOVA-direktør, Nils Kristian Nakstad fortalte at de var engasjert i prosjekt nummer 25 med Elkem. 

Erna Solberg i samtale med Elkem Solars ansatte.

Erna Solberg i samtale med Elkem Solars ansatte. 

– Det skjer når glitrende ansatte jakter nye løsninger, og at de har en stedlig ledelse som engasjerer seg i utvikling. Det gir løsninger som ikke bare er for Norge, men kan eksporteres utover våre grenser, understreket Nils Kristian Nakstad. 

Enova investerer 72 millioner kroner og Innovasjon Norge bidrar for at Elkem Solar på Herøya skal prøve ut ny ovnsteknologi som på sikt kan senke prisen på solkraft.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler