#heiaTelemark – bruk den du også!

Vårt mandat er å heie på alle som ønsker å skape noe, og sammen kan vi få mer fart på Telemark

For et drøyt år siden startet vi med emneknaggen #heiaTelemark på Twitter. Så langt finner jeg et par hundre innlegg fra telemarkinger og venner av Telemark under denne emneknaggen. Innleggene handler om bedrifter som lykkes, teknologier som utvikles av Telemarksgründere, sterke prestasjoner innen idrett og kultur osv. 

Vi har virkelig mye å være stolte av, og det bør vi fortelle – høyt og tydelig. Vi har for eksempel en verdensledende produsent av mineralgjødsel, vi er i gang med å bygge opp solindustri, og vi har spennende bedrifter i inkubatoren som utvikler nye teknologier. For oss i Innovasjon Norge har de siste månedene gitt god grunn til optimisme; vi har hatt godt tilfang av søkere bl.a. til Miljøteknologiordningen, og vi har spennende tilfang av gründere. Selv om alle disse ikke nødvendigvis overlever de første tøffe årene, har de en kreativitet og skapertrang som gjør at de kanskje vil lykkes neste gang. 

Men hvordan få enda mer fart på Telemark? Jeg tror det er helt avgjørende at vi samler oss og prioriterer noen områder som vi allerede er gode på, og våger å satse på disse, ikke prøve å gape over alt. Prioritere betyr jo ikke å ekskludere, men å satse ekstra på noe.

områder må næringslivet peke ut – vi i virkemiddelapparatet er ikke eksperter og premissleverandører, vi skal legge til rette og støtte de gode bedriftene og de innovative prosjektene. 

Mer enn 50 prosent av Norges eksport er olje- og gassrelatert, vi vet at denne andelen med tiden vil bli redusert. Hvilke andre eksportnæringer kan ta over? Jeg vil understreke hvor viktig det er å følge med i endringene og skiftinger i samfunnet, og spørre seg om globale utfordringer kan være et markedspotensial for oss. 1,5 milliarder mennesker i verden har ikke tilgang til strøm. Kan vi utvikle en bærekraftig løsning som de fattigste har råd til? Rent vann og matsikkerhet er også fundamentalt viktig, og innenfor alle disse områdene har vi telemarksbedrifter som kan ta enda større markedsandeler. 

Vi i Innovasjon Norge er klare til å bistå dere, både gründere og etablerte bedrifter. Vårt mandat er å heie på alle som ønsker å skape noe, og sammen kan vi få mer fart på Telemark. 

Hva er så poenget med dette #heiaTelemark? Jeg tror det er viktig å sende ut et signal, både til befolkningen i Telemark og til landet for øvrig, at vi her i fylket står sammen, vi har mye å være stolte av, og vi heier hverandre fram.  Store som små, hvem føler ikke en ekstra motivasjon ved å bli heiet på – bare innrøm det, du liker det du også! Dette kan virke som en symbolsak, men vi er et lite land, og det er naivt å tro at hele verden har hørt om oss. Så la oss bidra til å gjøre verden oppmerksomme på våre bedrifter, våre produkter, våre folk, vår kultur. La oss starte med #heiaTelemark!

30. juni 2016

Foto: Tom Riis

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler