Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Dignatio selger snille hacker-tjenester mens de utvikler digitale metoder som skal løse krimsaker

Utvikling vs inntjening: Hvordan løser Proventias gründere det evige dilemmaet? – Vi selger snille hacker-tjenester mens vi utvikler digitale metoder som skal løse krimsaker. 

Daglig leder Nicolai Kleiven og sikkerhetsansvarlig Lars Ludwig Sandell i inkubatorselskapet Dignatio.

Daglig leder Nicolai Kleiven (t.v.) og sikkerhetsansvarlig Lars Ludwig Sandell i inkubatorselskapet Dignatio.  

Det sier daglig leder Nicolai Kleiven og sikkerhetsspesialist Lars Ludwig Sandell, i inkubatorselskapet Dignatio i Herøya Industripark.

Dignatio springer ut fra Sandell Audio Labs. Det nye selskapet jobber med å utvikle digitale analyseverktøy for lyd, video og datafiler som blant annet kan brukes i rettssaker og tvister.

– Utviklingsarbeid gir som kjent liten cash flow, så vi måtte finne en løsning, forteller daglig leder Nicolai Kleiven i Dignatio. Kleiven og Sandell så et marked for datasikkerhetstjenester og testing av nettverk.

Salgbar hacker-kunnskap

– Vi mente at det burde være mulig å kommersialisere Sandells brede datakunnskap og hacker-erfaring, forteller partnerne.

– En hacker er en person som leter etter svakheter i datanettverk og datasystem, forklarer Sandell, som testet ut programmering på sin første PC allerede i 1981, lenge før det var vanlig utstyr på gutterommet.

– Vi hjelper virksomheter med å teste systemet gjennom å angripe nettverket. Da finner vi «hullene» som potensielt er ubeskyttet. Det kan sammenlignes med en NAF test på bilen, sier Sandell.

– Kjøper du en bil som ikke er crash-testet? spør han retorisk. – Vi utfører kun testen, og mener det er prinsipielt viktig å være frakoblet eventuelt salg av utstyr i etterkant.

Sikkerhetsspesialist

Sandell presiserer at han er en “white hat hacker” i dataverdens stammespråk. Det er en snill sikkerhetsspesialist. Han utfører dataangrep som er skreddersydd til nettverket, og bruker ikke standardiserte metoder.

 – “White hat hackers” leter etter svakheter for å tette dem for en kunde i motsetning til kriminelle som kalles “black hat hackers”. De leter etter svakheter for å utnytte, stjele, eller ødelegge data. Vi snakker også om “Grey hat hackers” som er folk som ikke nødvendigvis har onde hensikter, men som uoppfordret bryter seg inn i datasystemer for å tilby seg å fikse feil.

Økende interesse

Partnerne i Dignatio brukte noen måneder på å finne ut hvilke deler av kunnskapen og fagområder som kunne bli salgbare tjenester før de startet å markedsføre sikkerhetsrådgiving.

– Nå opplever vi økende interesse både fra kommuner og store private virksomheter, forteller partnerne. – I tillegg har vi inngått en intensjonsavtale med et finsk selskap for testing av datanettverk.

Datangrep tredoblet på fire år

Dignatios ambisjon er å bidra til å fjerne naiviteten og den utbredte holdningen i mange norske virksomheter om at: Det skjer ikke meg.

– Apropos datatyveri, så har vi en vei å gå, mener Sandell. – Norge er bygd på tillit, men vi er en del av det globale, og hva er konsekvensene når virksomheten taper data? Det belyser vi for kunder, beretter Sandell.

Ifølge KRIPOS er hacking er økende problem. Og avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) sier til digi.no at antallet håndterte saker har økt fra 750 i måneden i 2012 til nå 2000 håndterte hendelser i måneden.

– Det ser lovende ut for vår sikkerhetsrådgivning framover, avslutter de to partnerne i inkubatorselskapet Dignatio. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler