Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Elkem Solar har besluttet å starte produksjon av silisiumblokker på Herøya

Elkem Solar har besluttet å starte produksjon av silisiumblokker i to av RECs gamle fabrikker på Herøya. Nå starter jakten på rundt 70 engasjerte medarbeidere.

På plass i Elkem Solars kommende produksjonslokaler i Herøya Industripar

På plass i Elkem Solars kommende produksjonslokaler i Herøya Industripark. Til venstre fabrikksjef Geir Ausland og administrerende direktør i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes. (Foto: Ole Bjørn Ulsnæs)

– Når beslutningen nå er tatt har vi ikke én dag å miste, og stillingsannonsene går ut i løpet av dagen. Vi kunne vel knapt hatt et bedre arbeidsmarked å rekruttere fra, og vi kommer til å få en utrolig kompetent og god organisasjon på Herøya, sier administrerende direktør i Elkem Solar, Inge Grubben-Strømnes. 

Fire produksjonslinjer

Elkem Solar skal produsere blokker med solcellesilisium fra Elkem Solar i Kristiansand. Blokkene sendes så videre til REC Solars fabrikk i Singapore som er en del av Elkem-gruppen, og til eksterne kunder.

– Halvparten av silisiumet som produseres i Kristiansand vil gå til Herøya, hvor vi etablerer to produksjonslinjer i hver av de to byggene. De fire linjene vil tilsammen produsere i underkant av 1 GW pr. år, forklarer Grubben-Strømnes. Han legger ikke skjul på at selskapet har mulighet for ytterligere ekspansjon i fabrikkene.

Verdens beste på energi og kost

– Produksjonen på Herøya er et prosjekt der vi tar i bruk nye teknologiske løsninger, som også innebærer en risiko i et marked som fortsatt utvikler seg raskt. Men vi har tro på at det kan bli en ekspansjon etter hvert, og det er jo mye plass i lokalene, sier Grubben-Strømnes. 

Det var i september 2015 at Elkem Solar startet et forprosjekt på Herøya. De siste månedene har vært brukt til å skape oversikt over behovet for teknologiutvikling og verifisering av nåværende anleggs konkurransekraft. 

– Satsingen på Herøya vil styrke vår eksisterende produksjon og vil inngå i verdens mest energi- og kosteffektive verdikjede for solceller, understrteker Grubben-Strømnes.

Enova og Siva er samarbeidspartnere

Enova bestemte på styremøtet den 18. februar å bevilge 72 millioner kroner til Elkem Solar, for å starte produksjon på Herøya. Siva på sin side har gjort store investeringer i den fysiske infrastrukturen og vil være med på å utvikle denne videre.

– Elkem Solar tar med dette et viktig steg i å utvikle ovnsteknologien i en mer energieffektiv og miljøvennlig retning. Vi håper at dette prosjektet bidrar til å sette fart på utviklingen av større og mer energieffektive ovner for slik produksjon, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad i en pressemelding.

– Gjennom Herøya Næringspark vil Siva og Porsgrunn Utvikling være tilrettelegger av den fysiske infrastrukturen for Elkem Solar. Siva var utløsende for etablering av solcelleindustrien i Norge på starten av 2000-tallet. Nå kan denne kompetansen og infrastrukturen utnyttes og utvikles videre, sier Lise Bartnes Aalberg, direktør for eiendom i Siva.

Full fabrikkorganisasjon

Elkem Solar har etablert kontakt med arbeidsmarkedsaktører, som er godt forberedt på rekrutteringsjobben som selskapet nå starter. De 70 ansatte som skal rekrutteres representerer de fleste funksjonene i en fabrikkorganisasjon.

– Vi trenger alt fra ledelse og skiftoperatører, til prosessingeniører og andre støttefunksjoner, sier Geir Ausland, fabrikksjef i Elkem Solar på Herøya.

Til nå har produksjonslokalene vært kalt REC 3 og 4. Om ikke lenge vil Elkems logo lyse på fabrikkveggen. 

Om Elkem Solar

Elkem Solar har utviklet og industrialisert proprietær teknologi for produksjon av solcellesilisium, ESS®, som bruker 75 % mindre energi enn tradisjonelle prosesser. Selskapet har per i dag 190 ansatte i Kristiansand. Les mer på www.elkemsolar.com

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler