Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

150 millioner i såkornfond til Telemark og Agder – tror på trippeleffekt

– Vi er veldig optimistiske på at private investorer kommer med den andre halvparten, sier daglig leder Leif Svarstad i Maturo Kapital. Med et totalfond på 300 millioner kroner vil det normalt tredobles når pengene investeres sammen med andre. 

Foto: Yngve Ask/Innovasjon Norge

Foto: Yngve Ask, Innovasjon Norge

I tre år har investormiljøet Maturo og Skagerak Venture Capital jobbet for å få på plass et såkornfond for Telemark og Agder.

Les: Statsbudsjettet: Telemark og Agder får 150 millioner til såkornfond. Varden,24.11.15.

– Vi har kontakt med mange investorer, store industrielle aktører og bankgrupperinger. Vi er veldig optimistiske videre, sier Svarstad (bildet).

Formidabel

– Det betyr at vi har lykkes i konkurranse med andre. Den første distansen var å få det inn på statsbudsjettet. Der har KrF og Venstre gjort en formidabel jobb med god støtte fra Telemark fylkeskommune og stortingsrepresentanter.

Dette er det fjerde såkornfondet som er etablert, og muligens det siste i denne omgang, tror Svarstad. 

Leif Svarstad er daglig leder i Maturo Kapital

Nå starter jobben

Departementet og Innovasjon Norge starter nå en prosess for å finne forvaltningsmiljøet. – Vi har kapasiteten vi trenger til å starte opp, og er klare så fort Innovasjon Norge har klarert mandatet og fokusområdene for fondet.

Svarstad ser for et «Roadshow» i fylkene og tror at fondet kan være operativt i løpet av sommeren 2016. Han ser ikke bort fra at det blir konkurranse om forvaltningen av fondet.

Nulle ut «dødens dal»

Svarstad kaller såkornfondet det manglende leddet for utviklingsmiljøene. Ofte kalles det også «dødens dal». Det er idé-fasen eller før selskapet har omsetning. Målet med såkornfond er å støtte etablering av innovative, internasjonalt konkurransedyktige vekstforetak i tidlig fase, og dermed skape vekst og kompetansebaserte arbeidsplasser.

Les: Hva er et såkornfond?

Styreleder i NHO Telemark, Jon Halvor Bamle

Styreleder i NHO Telemark, Jon Halvor Bamle

NHO Telemarks styreleder Jon Halvor Bamle er udelt begeistret.

– Å få støtte til å komme seg over dødens dal er kjempepositivt. Det er der bedriftene trenger hjelp, sier Bamle. – Med såkornfondet blir det en deling av risiko. Nå får vi håpe og tro at det blir lettere å få med privat kapital, understreker han.

– Finansiell sikkerhet betyr at mange flere kan kutte jobben og konsentrere seg om å utvikle ideen, sier Bamle videre. – Det kan på sikt føre til at flere lykkes, at det blir flere arbeidsplasser, og at det kan skape mer dynamisk og kompetent arbeidsmarked.

Les: Kasland: - Dette betyr arbeidsplasser i Telemark. NRK Telemark,24.11.15.

Hvem får glede av kapitalen?

Ifølge Svarstad vil profilen på fondet rette seg mot de kompetansemiljøene som finnes i regionene.

– For Grenland betyr det prosessindustrielle- og teknologimiljøer, sier Svarstad. – Vi jobber direkte med miljøene for å finne kandidatene, for eksempel med inkubatorer og pilotarenaer i Telemark og Agder. 

NHOs Jon Halvor Bamle ser potensialer for mindre produksjons- og teknologibedrifter, og for de store industribedrifter kan det være knoppskyting av ideer fra ansatte, sier Bamle som selv jobber til daglig i Inovyn.

Noen skriver at det ikke mangler kapital, men hjerner?

Les: Vi trenger hjerner, ikke penger.

– Da sier jeg at de folkene som uttaler slikt, tilhører som regel de store bank- og finansmiljøene i Oslo, sier Svarstad. – Her i distriktet har vi ikke disse miljøene. Det er helt annerledes. Vi opplever stor pågang av prosjekter, men har ikke kunnet gå inn i dem på grunn av mangel på kapital. Vi får inn 70-100 prosjekter i året, og greier å investere i et par av dem.

– Jeg sier ja takk, begge deler, kapital og hjerner, sier Bamle. – Det er ikke tvil om at finansiering er viktig. Vi har sett at kapital har fungert godt fra tidligere da Hydro gikk inn med egne fond i omstillingsperioder. Det finnes mange livskraftige bedrifter som er gode eksempler på det, sier Bamle.

Les: Satser på såkorn: Oppretter millionfond i krisetid. Agderposten, 24.11.15

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler