Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Herøya Industriparks Kulturfond delte ut over 100.000 kroner til kulturlivet i Grenland

Stiftelsen Herøya Industriparks Kulturfond har som formål å fremme kulturlivet i Grenland ved å yte økonomiske bidrag til kulturaktiviteter - som de har valgt å tolke bredt. Fondet hadde idag sitt årlige tildelingsarrangement i Vangens Operastudio og delte ut en Kulturpris, en ildsjelpris og tre stipendier.

Vinneren av kulturprisen 2014, Jørn Arve Rønningen, er ikke blant dem som stikker seg mest fram, og han er ikke mye omtalt i media, kanskje fordi noen assosierer instrumentet hans med gammeldans og som mindre «sexy» enn gitar og piano.

Men etter å ha gjort noe research er vi overbevist: Trekkspill er et særdeles allsidig instrument, det var Norges første «popinstrument», og det er folkelig – nesten alle kan lære å spille litt. Instrumentet har sitt eget landsforbund, det arrangeres NM i trekkspillmusikk, og 6. mai er verdens trekkspilldag!

Jørn Arve Rønningen har gjort en kjempeinnsats innenfor musikklivet i Grenland gjennom 30 år, og spesielt innenfor trekkspillmiljøet som dirigert for Skiensfjordens Trekkspillklubb. Han sprer musikalsk glede på institusjoner, deltar i samarbeidsprosjekter, og setter sitt preg på større konserter, som Prøysen og Taube i år.

I tillegg får han stadig fram nye unge talenter, som markerer seg helt i Norgeseliten. Han er flink til å framsnakke de lokale musikkvalitetene i nærområdet vårt, både profesjonelle og amatører.

 Kulturprisen er på 30.000 kroner, samt et litografi av Beate Strindberg.

Tre stipend til unge utøvere

Det første stipendiet gikk til Tonje Vassend, en svært sprek jente som begynte å trene orientering allerede som 7 åring, og som har trent målrettet siden hun var 12 år. Da hun skulle begynne på videregående falt valget på Toppidrettsgymnaset. Orientering er en utholdenhetsidrett som krever tekniske ferdigheter, og som hovedsakelig foregår i sommerhalvåret. Derfor trente hun med Toppidretts skigruppe på vinteren. 

For å få enda større idrettslige utfordringer flyttet hun til Oslo etter to år på Toppidrett, der hun trente med Fossum. Hun har hatt betydelig framgang, og er nå stabil i norgestoppen. Hun tok sølvmedalje i jr NM på Kongsberg da hun var 17, og har tatt flere seire etter det, bl.a. i Norges Cupen.

Nå har hun kvalifisert seg for jr VM som skal gå i Rauland i juli. Stipendiet er på 15.000 kroner.

Det neste stipendiet gikk til Edward Mustad, en ung talentfull operaelev, som har brukt mange flere år på å mekke motorer enn å synge. Det var nokså tilfeldig at han og omgivelsene skjønte at han faktisk har en svært god stemme.

– En i klassen min spilte Johnny Cash-låta «Ring of Fire» for meg. Det var noe med den sangen som gjorde at jeg fikk lyst til å prøve å synge. Det var vel egentlig sånn jeg oppdaget at jeg kunne synge, sier 16-åringen til Porsgrunns Dagblad. For øvrig har han fått musikk inn med morsmelken, far spiller piano og mor synger opera.

Nå er den unge sangeren elev ved Vangen Operastudio, med Vegard Bakke som lærer. Bakke sier at det spesielle er at operaeleven hans er bass-sanger, ikke tenor eller baryton som er ganske vanlig. Vegard har stor tro på Edward, og mener at han kan bli virkelig stor.  Stipendiet er på 15.000 kroner.

Det tredje og siste stipendiet gikk til Tobias Vik som er født, oppvokst og godt oppdratt i Grenland Friteater. Han har fra veldig ung alder vært med i Friteaterets oppsetninger, første gang i 1995 som avisgutt i Smuglere. Han har vært med i Peer Gynt, Flukten, Byvandring, Hertingen, PS14, Den gjerrige, ja utallige forestillinger. Fra rollelistene kan det se ut som om han tidvis liker å spille politi. Han har også en fortid som klovn, og er fortsatt klovn innimellom.

I 2011 etablerte han Teater Avvik, sammen med sin far Lars Vik. Han har reist rundt i Grenland med forestillingen Tatoveringen, en god gammeldags fortellerforestilling for barn, og bevegelsesverkstedet «Alvorlig talt:lek».

Han har også gjort et bestillingsverk for Borgestadklinikken, «meg og mamma», som er vel verdt å se for flere enn de som jobber med problemstillingen rus og omsorgssvikt. Dette er en soloforestilling, der han først spiller sønn av en rusmisbruker og vi blir kjent med hans verden. Etterpå spiller han moren, og da får vi se problemet fra hennes side. Stipendiet er på 15.000 kroner. 

Ildsjelprisen for årelang tradisjon

Ildsjelprisen gikk i år til Snipetorp og Omegn Velforening som gjør en stor innsats for å ta vare på Skiens eldste boligområde, det unike Snipetorp og Bratsbergkleiva. Foreningen ble etablert tidlig på 80-tallet, og for å skaffe midler til arbeidet arrangerer foreningen hvert år Snipetorpmarken siste søndag i august. Svært mange av foreningens medlemmer engasjerer seg i Snipetorpmarken, og nærmere 10.000 mennesker besøker marken de 4 timene arrangementet varer. Fra 130 boder selges det håndlagde produkter. 

Pengene som kommer inn fra Snipetorpmarken brukes til innkjøp av lyktestolper i gammel stil, området forskjønnes med benker og blomster, og foreningene har også bygd en redskapsbod. Her kan beboerne leie teknisk utstyr til bruk ved vedlikehold og restaurering av de gamle husene.

Foreningen engasjerer seg også i kommunale utbyggingsplaner i området, og tok aktivt del i utformingen av en gatebruksplan for Snipetorp og Bratsberggata. Da ble asfalten fjernet og gammel brustein lagt i gatene.  

Ildsjelprisen er på 20.000 kroner. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler