Herøya Industripark AS

Telefon: +47 35 92 65 00  

E-post: hip@hipark.no 

Besøksadresse 
Hydrovegen 55, 3936 Porsgrunn

Vareleveranser
Rolighetsvegen 18, 3936 Porsgrunn

Silicatech nesten klar for "månelanding"

Det har en stund vært stille rundt Silicatechs og Bilfingers «månelandingsprosjekt». Men prosjektet, som kan bli løsningen for CO2-fangst i industrien, har langt fra krasjlandet.

Prosjektleder for CO2-fangst-anlegget, sjefingeniør Birger Langseth, har stor tro på at det skal være mulig å finansiere et større komplett pilotanlegg.

Prosjektleder for CO2-fangst-anlegget, sjefingeniør Birger Langseth, har stor tro på at det skal være mulig å finansiere et større komplett pilotanlegg. (Foto: Tom Riis)

– Nå står det bare på finansieringen før vi kan bygge et komplett pilotanlegg for å verifisere dette CO2 fangst-konseptet, sier prosjektleder og sjefingeniør hos Bilfinger, Birger Langseth. Han har vært engasjert i prosjektet i fire år, etter at Silicatech presenterte ideen for Bilfinger.

Ideen går ut på å bygge et fleksibelt CO2-fangstanlegg som kan tilpasses ulike industribedrifter med en vesentlig bedre lønnsomhet enn det som hittil er tilgjengelig, inklusiv anlegget på Mongstad. 

Ikke overensstemmelse

Nesten 1.5 MNOK er bevilget fra Gassnova, og gamle rør og slanger fra containere på Herøya er omgjort til et lite pilotanlegg. Samtidig er prosessen simulert.

– Den opprinnelige planen var at et fullskala pilotanlegg skulle stå ferdig nå i sommer, men det viste seg at det ikke var overensstemmelse mellom datasimulering og testresultater, forklarer sjefingeniøren.

Gassnova mente at gapet mellom datasimuleringsresultater og testresultater måtte tettes igjen før de ville bevilge flere titalls millioner til et komplett, større pilotanlegg.

Tettet gapet

– Det viste seg at datasimuleringsprogrammet vi hadde ikke var godt nok, forteller Langseth.

De fant et bedre program i Danmark, ved Dansk Teknologisk Universitet (DTU), og fikk en ny bevilgning for 2013/2014 fra Gassnova. Dermed ble nye forsøk gjennomført, og simuleringen av prosessen ble gjort på nytt.

– Til jul i 2014 forelå resultatene, og da var det god overensstemmelse, sier Langseth.

Investorer

Gassnova mottok rapporten fra Bilfinger 15. januar i år. – Gassnova mente at resultatene var lovende, og ga over bordet antydninger om at de ville stille med 75 millioner kroner til et større komplett pilotanlegg dersom vi kunne skaffe 40 millioner, forteller Langseth.

Millionene sitter ikke løst i dag, men Langseth er optimist.

– Vi har fått med oss Herøya Industripark som med sin brede kontaktflate vil bistå oss med å skaffe finansiering. Vi har hatt møte med en industripartner, og flere vil komme i nær framtid, avslutter Birger Langseth. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler